Vol vertrouwen een overtuigende 7-klapper voor DESZ VR 1

Auteur: Arko Halfmouw. Foto's: 8

Maandag 13 februari | Vrijdagavond 10 februari 2023 na een ATV-dag benut te hebben, een bezoek aan de kapper en winkel en de plaatselijke Mitra voor een heerlijke schippersbitter besluit ik, na een bittertje naar binnen geharkt te hebben, in de avond rond 20.25 uur toch nog een rondje te wandelen en kom daarbij op de eerste kilometer mijn voetbalmaatje Eddy tegen. We zetten beide de koptelefoon af en het gesprek gaat al snel over de voetbaldames van DESZ.

Hoe gaat het komen op de zaterdag in een week waar een aantal dames aan het jodelen zijn in Tirol en een aantal dames zijn opgeslokt door de ziekenboeg. Hoe gaan we het team neerzetten nu een aantal basisspelers elders in Europa op de latten staan. En een aantal die twijfelen of ze wel kunnen spelen of mogen spelen.

We zetten de koptelefoon weer op en vervolgen ons eigen pad. En terwijl ik verder loop denk ik na en bedenk me "waar maak ik me eigenlijk druk over, heb toch gewoon vertrouwen in de dames."

Zaterdag 11 februari '23

De ochtend van de wedstrijddag tegen Hollandscheveld geeft mijn telefoon een signaal van de inkomende app berichten. Het is Roselieke met "hé, het gaat niet helemaal goed met je corvee!! En zonder het te controleren reageer ik met "ja klopt ik heb het gezien". Eerder deze week werd ik al op de vingers getikt door zus Annelien dat de waslijst in herhaling viel, en ook dat kon ik alleen maar beamen. Aan scherpte en vertrouwen geen gebrek dus.

Het daaropvolgende bericht van Marie-José was "ik kom er zo aan, had de wekker te laat gezet, had 11 uur in m'n hoofd dom!! "

Ja. Dom, dom, dom maar het is inmiddels 10:42 uur en ik ben nog thuis en niet op het sportpark van DESZ waar ik om 10:45 uur aanwezig moet zijn. Nadat ik alles bij elkaar heb gegaard stap ik op de fietse en trap als een malle de pedalen rond om de schade te beperken, 10.47 uur met twee crackers pindakaas en een banaan in de maag stap ik het sportpark op, onderweg naar de commissiekamer.

Met 2 plastic bekers heerlijke zwart getrokken koffie, gezet door Lulof de koffiemeester van DESZ, loop ik de bespreekkamer in en begroet zonder blikken of blozen de spelersgroep en mijn voetbalmaatje Eddy. "Goeiemorgen allemaal." Ik kom er redelijk vanaf deze morgen; hier en daar een speldenprik van "ha ha daar is ie wel hoor " en wordt al snel overruled met een vraag uit de groep van waar is MJ, waarop ik snel antwoord met "verslapen" om de aandacht maar bij mijzelf weg te halen, ook dit lukt gelukkig goed. Al snel komt er een reactie op het verslapen, hoe kan da nou ik heb om 10 uur nog met haar geappt. Op datzelfde moment gaat de deur los en komt MJ binnen stappen met een big smiley gelijk krijgt ze de volle laag van de spelersgroep, maar cool als altijd is het antwoord "ik heb gewoon tijd nodig s 'morgens "en daarmee is de kous af. Eddy en ik kijken elkaar aan en na een schaterende lach gaat Eddy snel verder met zijn bespreking.

Als we naar het veld lopen krijg ik toch nog een sneer van Maike. "Zo, naar de kapper geweest Arko??" Je grijze lokken weer weggeknipt haha? Ja dat klopt Maike, ik stel haar de vraag of ze nu wel klaar is voor de wedstrijd? Want donderdag na de training gaf ze aan er nog niet klaar voor te zijn. En de opdracht die ze had gekregen vanmorgen was best pittig, ze mocht Demi op de mid mid positie vervangen en dat is denk ik persoonlijk wel de moeilijkste en tevens de mooiste positie op het veld. Haar antwoord was dan ook, ik weet niet de looplijnen? Mijn antwoord was daarop "alle kanten op, druk zetten naar voren en met passen strooien en coachen. Oké en daarmee gaf ze aan dat het haar duidelijk was.

De warming up vond plaats tussen de velden 3-4 in en op veld 3 de afwerkronde op het doel. Ditmaal zonder muziek omdat er op beide velden wedstrijden gespeeld werden. Ook ons jonge talent Eline Meijerink was inmiddels aangesloten. Omdat ze al een wedstrijd had gespeeld was Eddy even naar de kantine gelopen. Een broodje kaas en wat drinken in haar handen gedrukt zodat ze als ze haar debuut ging maken in Desz Vr1 genoeg energie had .

Er werd lekker positiespel gespeeld, onze grensrechter Rick was inmiddels ook op het veld aangekomen. En was er ook klaar voor. Hij was zo scherp dat hij de enige was die op veld 4 stond terwijl de arbiter Henk ten Klooster besloten had dat veld 3 dichter bij de kantine was en we hier maar moesten starten. Nadat ook Rick overtuigd was dat we op veld 3 gingen spelen kon de wedstrijd aanvangen.

De scheidsrechter pakt zijn blaasinstrument en begin te blazen. Terwijl hij dat doet schiet me het filmpje van "Bas Hoeflaak – het fluitliedje" door de gedachten en met een lach besef ik me dat de bal inmiddels al rolt en ik richt mijn aandacht volledig op het spel.

De dames beginnen direct druk te zetten en gelijk in de eerste minuten ontstaan er kansen. Een steekbal op Jari, een goede kans maar Jari stuit op de keeper die de bal goed blokt en weg is de kans. De bal komt net over de middenlijn heen en wordt direct weer terug veroverd door Julia die de bal doorspeelt op Yael,Yael legt de bal terug op Lisanne die de bal langs de rechterflank schiet waar Hannah er vandoor gaat. Als een jachtluipaard dat haar prooi pakt neemt ze in volle snelheid de bal mee en trekt ze van de buitenkant 16 naar binnen en met de laatste woorden van de bespreking nog in haar achterhoofd bedenkt ze zich niet en haalt uit en stuit daarbij op de keeper van Hollandscheveld die voor de tweede keer haar doel schoon houdt. Een goede redding, al had Hannah hem hier beter af kunnen spelen op een van de teamgenoten die al klaar stonden om af te ronden. Maar de scherpte was er en de snelheid, de felheid en het plezier; alles klopte bij alle dames van het team. Ook de wissels en de ziekenboeg waren positief en hadden er lol in. Het vertrouwen dat vooraf was uitgesproken in de ploeg was zichtbaar.

In minuut 6 wordt een speler van Hollandscheveld door de bal geraakt in haar gezicht met een bloedneus als gevolg. Nadat de speler vervangen is gaat het spel weer verder en vanuit een corner genomen door Hannah komt het volgende gevaar, de bal belandt door een fantastische kopbal van Jari op de lat maar wordt daarna weggewerkt. De tegenstander doet wel pogingen om erlangs te komen, maar als ze al langs het middenveld komen dan staat er wel weer een van de verdedigers klaar. Lisanne die hem een ros naar voren geeft, Julia die altijd goede timing heeft om voor de man te komen en op het juiste moment toeslaat en dan ook nog de opbouwende pass eruit gooit. Renée die vol enthousiasme de beuk erin gooit en vervolgens bij balwinst de voetballende oplossing zoekt, dan nog maar te zwijgen over Roselieke die elk duel wint en met een lach op haar gezicht de bal naar voren straalt. Dit doen de dames van defensie allemaal onder toezicht van goalie Miranda die volgens mij in Zwolle nog te horen is met het coachen van haar mededefenders. Dit is een en al passie om weer de clean sheet te houden vandaag.

Dan hebben we het middenveld waar Carolien vandaag de tegenstander alle hoeken van het veld laat zien, met crosspassen strooit waar je als tegenstander gek van wordt, en inmiddels ook het coachen heeft ontdekt. Iets waar Yael geen enkele moeite mee heeft want die praat altijd, die coacht nog als ze alleen op het veld staat fanatiek als ze is. En iets waar Maike geen tijd voor had want die was druk met het zoeken naar haar looplijnen, wat ze overigens geweldig uitvoerde.

Inmiddels zijn we in minuut 14 en komen we weer bij de aanval, de bal is van Lisanne bij Anne Mieke terechtgekomen waar Jari en Hannah klaar staan om af te ronden, maar Jari geeft aan dat ze buitenspel staat, en is er dus een oplossing en dat is zelf doorlopen en afronden. Ze heeft geen bedenktijd nodig en in de kleine opening die er nog is tussen de keeper en de paal door verdwijnt de bal achter de keeper en is de toon gezet 1-0 . Drie minuten later is er weer een kans de bal van achteruit via Yael richting Anne Mieke die een crossbal geeft op Hannah die in razend tempo langs de verdediger klapt en weer op de keeper stuit. Maar opgeven is er niet bij, er wordt gewoon doorgepakt en nadat het 6 minuten prijsschieten is geweest maar de bal er niet in mocht wordt er even gas terug genomen, en dat heeft dan niets met de energie of de gasprijs te maken maar het is een onderdeel van het strijdplan.

In de 29e minuut wordt er weer aangezet, het Sluziger kwartiertje is 1 minuut eerder gestart dan verwacht. De keeper wil de bal uittrappen maar Hannah onderschept en bedenkt zich niet en geeft nu de ballen af. Ook dat is klasse, als het zelf niet lukt moet je het een ander laten doen. De gunfactor is ontdekt alleen wil het Jari ook nog niet lukken en verdwijnt de bal langs de verkeerde kant van de paal en blijft het nog 1-0. De bal komt niet meer op onze helft en we gaan door. Twee minuten later is het Anne Mieke die snoeihard het zijnet laat wapperen maar ook hier geldt weer dat de bal aan de verkeerde kant op de grond valt en staat de teller nog op 1-0.

Steeds meer elementen van de training zien we terug op het veld tijdens de aanvallen, hoor ik ook Rick zeggen die ook niet veel te doen heeft deze 1e helft. Maar om een nu rondootje te gaan doen bij de tegenstander in de 16...."oké, van mij mag het wel maar dan na 5 keer overspelen en een keer raken mag hij wel een keer op doel afgevuurd worden hoor."

In minuut 34 is het de verdediging die een lange bal onderschept. Via Renée komt de bal bij Maike die met een move al was ze Michael Jackson tijdens zijn moonwalk opname de bal doorsteekt op Anne Mieke die haar tweede treffer deze middag op mag schrijven 2-0. Nu die tweede erin ligt is er even rust totdat Mighty Maike die haar rol mid mid volledig door heeft (de passes worden nu zelfs met de buitenkant schoen gegeven). Met een mooie curve verdwijnt de bal voor de voeten van Anne Mieke die als Hattrick Hero de rust in gaat, het is 3-0. Al was dit geen beauty maar meer een rollertje, het was de verdienste van het hele team.

In de rust kunnen de eerste maatregelen genomen worden en kijken we alweer naar de volgende wedstrijd. Wat zijn de opties en mogelijkheden als er een uitvalt, wie kan waar staan. Het is soms net schaken, alleen zet je geen poppetjes neer maar mensen met gevoelens en ieder hun eigen kwaliteiten. Dit kan een valkuil worden als je ze niet goed benut. Zo ga je wisselen en krijg je te maken met gevoelens van mensen die je wisselt of mensen die je nog niet wisselt. En wissel je niet dan heb je dat ook.

Na het bakkie thee te hebben genuttigd en een paar kleine opmerkingen te hebben gemaakt gaan we weer richting veld 3, met als doel de uitslag te verdubbelen.

De eerste 3 minuten van de tweede helft lijken op die van de eerste helft. Drie opgelegde kansen die erin moeten maar niet gaan door goed keeperswerk. Dan breekt minuut 55 aan en Hollandscheveld wil een aanval opzetten maar de mid mid van deze middag Maike onderschept en geeft af op Jari die nu doet wat in de eerste helft niet lukte en schuift de bal langs de keeper 4-0.

Tijd om de verrassing deze middag haar debuut te laten maken in Vr1. Eline Meijerink komt op de rechtshalf te staan en na 5 minuten acclimatiseren heeft Eline de drive gevonden en komt steeds meer in het spel. In de 62e minuut verovert Eline de bal rond de middencirkel, waar de bal via Carolien terecht komt bij Hannah aan de linkerkant net voor de middenlijn. Er is oogcontact tussen Anne Mieke die in spitspositie staat en Hannah die in balbezit is ,en nog een obstakel voor haar heeft maar met een voetbeweging met de buitenkant voet streelt ze de bal een tikkie naar binnen en ze weet waar hij moet vallen. De bal gaat met een mooie curve over de achterste linie, Anne Mieke heeft de sprint al ingezet, ook de keeper moet uitkomen om een kans te maken. Als het moment daar is en de bal de grond raakt is Anne Mieke daar aangekomen. Het moment dat haar schoen richting de bal gaat stuit de bal omhoog, er was geen beter moment om de bal te toucheren, de bal krijgt precies de goede snelheid mee en stijgt over de keeper heen en landt in het doel: 5-0. Een aanval uit het boekje, het mooiste doelpunt dat ik dit seizoen tot nu toe heb gezien.

De wedstrijd was al wel beslist en in de 70e minuut gaan de beide buitenspelers eruit en Marith en onze slaapprinses Marie-José komen erin. De 72e minuut: Eline komt, nadat ze goed doorzet langs de rechterflank, de 16 meter in en haalt uit maar de bal gaat net voorlangs. Dan is daar het moment. De 79e minuut breekt aan en ik krijg zin aan een gehaktballe saté.

De 81e minuut is het Julia die de bal verovert en een steekpass op Jari geeft. Zij prikt de bal langs de keeper van de gasten en 6-0 wordt genoteerd. Het doel is bereikt maar vinden de dames het ook goed zo? Algauw blijkt dat ze geen gas meer terug nemen. De 87e minuut. Een lange bal van Lisanne wordt opgepikt door Carolien die het doelgebied van de tegenstander binnendringt en wordt gevloerd. Een penalty lijkt mij hier op zijn plaats maar de scheidrechter ziet dat er nog voordeel is omdat de bal voor de voeten van Marith, die net buiten de 16 staat, en verwoestend uithaalt: 7-0. In de 90e minuut een kopie van de voorgaande aanval. Het is weer Carolien die wordt gevloerd in de 16 meter. Nu fluit de scheidsrechter wel voor een penalty maar omdat de speler van Hollandscheveld die over Carolien is gevallen er geblesseerd afgaat fluit de scheidsrechter af en wordt er geen penalty meer genomen en is de eindstand 7-0. Miranda had hem in gedachten al gemaakt. Weer een prima prestatie van het team.

Vol vertrouwen gaan we door naar volgende week waar CSVC Germanicus onze tegenstander is.