Nieuws

Verenigingsscheidsrechters verenigd in Drenthe en Overijssel

Auteur: Jaap Muis.

Maandag 23 oktober | Iedere voetbalclub heeft naast spelende leden ook leden die namens de vereniging leiding geven aan wedstrijden in de B-categorie. Dit zijn de verenigingsscheidsrechters. Voor de A-categoriewedstrijden worden KNVB-scheidsrechters aangesteld. Aangezien er veel meer B-wedstrijden zijn dan A-wedstrijden, worden ieder weekend de meeste wedstrijden door verenigingsscheidsrechters gefloten.

Bovendien levert de thuisspelende vereniging een scheidsrechter voor een A-categorie wedstrijd, als de KNVB geen scheidsrechter heeft kunnen aanstellen. Een hele verantwoordelijkheid voor de voetbalclubs. Veel verenigingen kampen met een tekort aan verenigingsscheidsrechters, waardoor een wedstrijd uiteindelijk ook wel eens door een goedwillende vrijwilliger gefloten wordt. Redenen genoeg om zuinig te zijn op de verenigingsscheidsrechters en ook aandacht te besteden aan de werving van meer scheidsrechters.

Handen ineen geslagen

In de regio Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel hebben elf clubs op dit gebied de handen ineen geslagen en samenwerking gezocht om het beleid ten aanzien van verenigingsscheidsrechters op elkaar af te stemmen. Het gaat om de verenigingen SVBS'77 Belt-Schutsloot, SVN'69 Nijeveen, SV DESZ Zwartsluis, VV Staphorst, SC Rouveen, Olympia'28 Hasselt, SC Genemuiden, Alcides Meppel, FC Meppel, MSC Meppel en VHK Sint Jansklooster.

De verenigingsscheidsrechters van genoemde clubs hebben zelf in onderling overleg een samenwerkingsconvenant arbitrage opgesteld. In dit convenant wordt beschreven hoe deze clubs op dezelfde manier aandacht besteden aan de opleidingen van verenigingsscheidsrechters, de wijze waarop de regels (voor, tijdens en na de wedstrijd) worden toegepast en hoe een veilig klimaat rondom de verenigingsscheidsrechter wordt bevorderd. Dit convenant is sinds augustus 2016 van kracht. Iedere deelnemende vereniging toont de betrokkenheid bij dit convenant door een plaquette zichtbaar in het verenigingsgebouw op te hangen met daarop de logo's van de voetbalclubs.

Plan van aanpak

Momenteel wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor deze onderwerpen, om de doelstellingen uit het convenant te vertalen in een concrete uitwerking, waarmee iedere scheidsrechterscommissie of scheidsrechterscoƶrdinator aan de slag kan. Door op dezelfde manier scheidsrechterszaken aan te pakken, brengen de verenigingen elkaar op goede ideeƫn en schep je duidelijkheid naar degenen voor wie je het doet: de spelers. Zodra het plan van aanpak is afgerond en goedgekeurd door de clubs, verschijnt het op de websites van die clubs en is het daarmee voor iedereen toegankelijk. Een samenwerking op regionaal niveau die zeer is aan te bevelen voor andere voetbalclubs.

Meer informatie hierover? Neem contact op met Jaap Muis.

Advertentie

Active Creations Zwartsluis
websitesponsor Active Creations Zwartsluis
Twitter
Blijf op de hoogte en volg ons via https://twitter.com/SVDESZ.
Fotoalbum
Bekijk alle fotoalbums >
  • Sinds 1946
  • 500 leden
  • 3D klasse
  • 24 teams