Nieuws

​Twee componenten voetbal!

Auteur: Gerrit van Leusen.

Woensdag 27 april | Tijdens het informele praatje met de leider van FC Meppel B4 werd al snel duidelijk dat het laagste B-elftal van de FC een groep was die puur voor de fun voetbalde en een hechte groep was. Dat laatste plaats op de ranglijst deerde de groep niet, en een doelpuntje meepikken was allerzins meegenomen en werkte sfeer verhogend. Enkele kernmerken waren ook wel terug te vinden binnen ons eigen team. Met name de fun en de hechte groep waren herkenbaar. Plak daar de wil om te winnen bij en je hebt zowaar een team. Wat prestatiedrang mag je ook wel vragen…….

Twee componenten voetbal!

Tijdens het informele praatje met de leider van FC Meppel B4 werd al snel duidelijk dat het laagste B-elftal van de FC een groep was die puur voor de fun voetbalde en een hechte groep was. Dat laatste plaats op de ranglijst deerde de groep niet, en een doelpuntje meepikken was allerzins meegenomen en werkte sfeer verhogend. Enkele kernmerken waren ook wel terug te vinden binnen ons eigen team. Met name de fun en de hechte groep waren herkenbaar. Plak daar de wil om te winnen bij en je hebt zowaar een team. Wat prestatiedrang mag je ook wel vragen…….

FC Meppel mocht op papier geen belemmering zijn om met drie punten weer terug naar Zwartsluis af te reizen. Op papier dus, maar dan moet er nog wel gevoetbald en gewonnen worden. Voor de groep en leiding was dit ook geen discussie. Er werd al gepraat over het opkrikken van het doelsaldo, omdat directe concurrent SVM hier in het voordeel is, een ruim voordeel.

Met het missen van Ralph, Hans Jan, Lars en Youri (vakantie en andere verplichtingen) moesten we een beroep doen op Arjan, Daniel en Jesper. Gemotiveerd en gedreven werd begonnen aan de wedstrijd en al heel snel was DESZ zoals verwacht sterker. Toch lukte het de ploeg niet om rustig en geconcentreerd te voetballen, alsof het een finalewedstrijd betrof. Te veel balverlies, miscommunicatie, het opheffen van buitenspel, te haastig spelen waarbij de scherpte miste en missen van opgelegde kansen. Kort gezegd, drang om te scoren en vergeten te voetballen. FC Meppel daarentegen verdedigde als een blok met veel mensen achterin en probeerde met lange ballen en enkele snelle aanvallers gevaarlijk door te breken wat menigmaal lukte en Sem ver voor het doel in moest grijpen.

De openingsscore kwam toch op naam van DESZ, waarbij vooral het middenveld Egbert bediende van steekpasses die door kon breken en af kon maken. 1-0. Het antwoord van FC Meppel duurde niet lang en zoals gezegd na een lange bal was de DESZ verdediging een stap te laat en kon niet meer voorkomen dat, tot grote vreugde van FC Meppel, er gescoord werd en de stand weer gelijk was. Sterker nog, kort daarna scoorde FC Meppel nogmaals door knullig verdedigen en keek DESZ tegen een achterstand aan. De ontgoocheling was groot en de groep wist even niet wat hen overkwam.

2-1 in Meppel tegen de ploeg die nog geen punt had bijeen had vergaard. Dat kwam even aan en misschien ook nodig om orde te scheppen. Zaak was om voor rust de stand weer recht te trekken en dat gebeurde ook. Arjan nam de gelijkmaker voor zijn rekening en daarmee een ruststand van 2-2.

Tijdens de rust werden de tekortkomingen doorgesproken en de groep zag zelf in waar het fout ging. Mooi om te zien. Mitchel kreeg opdracht zich te laten zakken en de "gaten" dicht te lopen en af te vangen. Opdracht was om het initiatief te nemen en snel tot scoren te komen. Deze wedstrijd moest gewonnen worden en gelet op kwaliteit mocht dit absoluut geen probleem zijn. DESZ begon de tweede helft sterk en er werd wat meer gevoetbald, niet altijd even scherp, maar toch! Tijdens de training is er aandacht besteed aan het nemen van corners en de posities. Dat was tijdens de wedstrijd terug te zien. Hachelijke momenten voor het doel van FC Meppel, alleen het afmaken was en is nog steeds een probleem. FC Meppel kreeg het moeilijk met de overmacht van DESZ en waar in de eerste helft geen doorkomen aan was, kon Arjan met een geweldige dribbel vanaf de middenlijn doorbreken en af maken. Kort daarna konden Arjan en Egbert het afmaken en een eindstand van 2-5.

Vermeldingswaardig is nog de ongelukkige botsing tussen Egbert en de keeper van FC Meppel, waarbij de keeper geblesseerd raakte en er met een bloedneus af moest. (nam even later zijn positie onder de lat weer in). Arjan een zuivere penalty verdoende, maar niet kreeg en Thomas een discutabele gele kaart kreeg wegens commentaar op de leiding.

Al met al een enerverende sportieve wedstrijd met alles erin. Spannend tot halverwege de tweede helft. Een ploeg die niet heeft laten zien wat ze echt kunnen maar zich goed herstelde en drie punten mee naar Zwartsluis heeft genomen.

Soms wil je als leiding misschien wel teveel en teveel de focus op presteren, waarbij de druk op het team te groot wordt en er te gespannen wordt gevoetbald. De hechte groep is er, de fun ook. Misschien levert het loslaten van die twee componenten op de groep wel de meeste prestatie op.

Iets om over na te denken met een knipoog naar het team van FC Meppel B4.

Advertentie

Active Creations Zwartsluis
websitesponsor Active Creations Zwartsluis
Twitter
Blijf op de hoogte en volg ons via https://twitter.com/SVDESZ.
Fotoalbum
Bekijk alle fotoalbums >
  • Sinds 1946
  • 500 leden
  • 3D klasse
  • 24 teams