Nieuws

Teamindelingen Jeugd 2020-2021

Auteur: Jeugdzaken.

Zondag 14 juni | Beste leden en ouders van leden, het abrupte einde van het voetbalseizoen 2019/2020 door de uitbraak van het coronavirus maakt dat we met elkaar erg uitkijken naar de start van het nieuwe seizoen.

Een nieuw seizoen begint voor velen met de nieuwe indeling. Voor de Jeugdcommissie begint het vooruit kijken meestal al flink eerder. Maar door alle corona perikelen heeft dit proces, zoals eerder via deze site gemeld, dit jaar vertraging opgelopen. Niet in de laatste plaats omdat ons bestuurslid jeugdzaken Gerjan Spit zelf was getroffen door het virus. Gelukkig gaat het weer beter met hem, maar Gerjan zal de aankomende periode wel extra rust nemen om weer volledig te herstellen. De afgelopen weken heeft de Jeugdcommissie veel tijd gestoken in de nieuwe teamsamenstellingen. Ook is er weer druk gezocht naar nieuwe trainers en leiders. Het Jeugdbestuur is blij dat ze, zij het met een vertraging, de nieuwe indeling voor seizoen 2020-2021 kan presenteren.

Uitgangspunten indeling

Het indelen van de teams is altijd een grote puzzel die stap voor stap gelegd wordt. Voor de winterstop worden de eerste contouren al geschetst en daarna volgt het finetunen in samenspraak met veel partijen (trainers, coördinatoren, voetbalcoaches) om zo zorgvuldig mogelijk tot een goed overwogen indeling te komen.

Bij het maken van een nieuwe indeling wordt gekeken naar een aantal zaken. Als eerste volgen we zoveel mogelijk de richtlijn van de KNVB door in te delen op geboortejaar. Sinds de invoering van Jeugd onder indelingen i.p.v. F-jes, E-tjes etc. heeft de KNVB leeftijdsklassen op geboortejaar. Fysiek, sociaal en mentaal zijn er vaak grote verschillen binnen twee geboortejaren. Bij kleinere verenigingen is een indeling met alle JO-jaars klassen niet altijd mogelijk. Maar bij DESZ proberen we in ieder geval t/m JO13 in iedere leeftijdsklasse wel één of meerdere teams in competitie te hebben. Vervolgens wordt binnen de leeftijdsklassen gekeken naar de voetbal inhoudelijke- én sociale ontwikkelingsaspecten van iedere speler. Mocht een speler/speelster erbovenuit steken (of andersom) dan is vervroegd over naar een hogere leeftijdscategorie of dispensatie misschien een oplossing.

Op iedere indeling zijn vanuit eigen individuele situaties opmerkingen te maken. Dat is en zal ook altijd blijven. Het indelen is ieder jaar weer een enorme klus die uiterst zorgvuldig wordt opgepakt. Toch kan er nog een vraag of opmerking leven bij u, jou of uw kind. We zijn altijd bereid u/ jou hier antwoord of een toelichting op te geven. De vraag kan voor donderdag 18 juni a.s. worden gesteld via het mailadres: jeugdzaken@desz.nl. U ontvangt daarop zo spoedig mogelijk een reactie vanuit het jeugdbestuur. Van maandag 23 juni tot maandag 17 augustus is de zomerstop. In deze periode zal ook de jeugdcommissie niet operationeel zijn. Vanaf maandag 17 augustus kan er weer getraind worden op sportpark De Cingellanden. Meer informatie hierover zal nog via de site van DESZ worden gecommuniceerd in augustus. Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie!

Toelichting per leeftijdsafdeling

 • JO19-1 en JO19-2: We hebben het aankomend seizoen een zeer ruime JO19 lichting en te weinig JO17 spelers om twee JO17 teams te maken (met en zonder dispensatie). Vandaar een JO19-2.
 • MO19: We hebben het aankomend seizoen te weinig speelsters om een MO17-1 te realiseren ( met en zonder dispensatie), vandaar een MO19 team.
 • JO17: Er zijn dit jaar onvoldoende JO17 spelers om 2 teams samen te stellen. Zie JO19-2
 • JO15: Met de huidige aantallen zitten we op 3 mooi bezette teams.
 • JO14: Qua aantallen was dit mogelijk, echter veel clubs in de buurt kiezen er voor om na JO13 twee leeftijdsklassen samen te voegen in JO15. Er is hierdoor qua reistijd geen passende competitie in Noord/ Oost. Ook bij DESZ worden JO14 spelers als eerstejaars ingedeeld binnen de JO15-afdeling
 • JO13: Met de huidige aantallen zitten we op 2 mooi bezette teams. De huidige JO11-1 is volledig doorgezet naar de JO13-afdeling op basis van groeipotentieel.
 • JO12: Huidige JO11-2 doorgezet naar JO12-1. Voor deze groep het meest passend qua voetballen tegen leeftijdsgenoten en in een 8 x 8 veldcompetitie.
 • JO11: Met de huidige aantallen zitten we op 2 bezette teams. Wel krap qua aantallen.
 • JO10: Met de huidige aantallen zitten we op 2 mooi bezette teams.
 • JO9: Met de huidige aantallen zitten we op 2 mooi bezette teams.
 • JO8: Met de huidige aantallen zitten we op 2 mooi bezette teams.
 • JO7: Is een minicompetitie die samen met buurtclubs o.a. vanuit Meppel wordt georganiseerd.

Circuittraining onderbouw JO8/ JO9/ JO10
Wij zijn in grote lijnen rond met een groep trainers om de trainingen in circuitvorm uit te gaan voeren het aankomende seizoen voor deze teams. Uiteraard dient er wel begeleiding/ kader te komen voor de zaterdagen.

Vacatures
Op dit moment zijn er nog vacante trainers en leiders posities. Dit hadden wij uiteraard liever anders gezien. Het kan zijn dat u de aankomende periode gebeld wordt om mee te denken over de invulling hiervan. Als u interesse heeft om een team te trainen of leiden, dan kunt u dit aangeven bij beleid@desz.nl. Contactpersoon is Gerjan Kronenberg.

Klik hier voor de nieuwe teamindelingen!Wees sociaal en deel

Advertentie

Bert Leistra Makelaardij
clubsponsor Bert Leistra Makelaardij
Twitter
Fotoalbum
Bekijk alle fotoalbums >
 • Sinds 1946
 • 500 leden
 • 2J klasse
 • 27 teams