Nieuws

SV DESZ aanwezig bij ARAG bijeenkomst KNVB

Bekijk alle foto's!
Auteur: Jaap Muis. Foto's: 19

Maandag 28 januari | Op zaterdag, 19 januari jl. was de tweede ARBITRAGE EVENT KNVB / ARAG FAIRPLAY bijeenkomst scheidsrechters op het KNVB Campus in Zeist. Voor de 82 KNVB / ARAG Fairplay gecertificeerde voetbalverenigingen in Nederland was SV DESZ hiervoor uitgenodigd.

Reiny Griemink en Jaap Muis van SV DESZ reden in alle vroegte naar Zeist om van een mooie, instructieve dag te genieten en te "netwerken". De dagvoorzitter was Tom van 't Hek, voormalig tophockeyer, bondscoach en radiopresentator (NOS en BNR) die alles op zijn ongedwongen manier aan elkaar praatte. Doel van deze dag was: Hoe houden we onze verenigingsscheidsrechters binnen boord? Wat moeten we doen om meer meisjes te enthousiasmeren om ook scheidsrechter te worden? Wat kunnen we van elkaar leren?

Na een korte koffiebreak gingen de deelnemers uiteen en nam SV DESZ crew deel aan de workshop 4 inzichten voor de moderne scheidsrechter, waarbij de onderwerpen : Structureren - stimuleren - individueel aandacht geven en verantwoordelijkheid delen aan bod kwamen.

  • 1.Is er duidelijkheid en structuur m.b.t. scheidsrechters? Je houdt je aan alle KNVB afspraken die gelden voor, tijdens en na de wedstrijd, zodat iedereen weet wat er verwacht wordt en voelt iedereen zich eerlijk behandeld.
  • 2.Je stimuleert sporters om gewenst en sportief gedrag te laten zien. Je enthousiasmeert en complimenteert en legt de nadruk op wat goed gaat (positief coachen).
  • 3.Je zorgt dat iedere sporter zich gezien, gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Je toont begrip voor emoties. Je stemt je aanwijzingen af op individuele sporters, zonder iemand te bevoordelen.
  • 4.Verantwoordelijkheid delen. Over dit laatste werd veel gediscussieerd. Je kunt het als scheidsrechter binnen een vereniging niet alleen. Hoe betrek je aanvoerders, coaches, trainers en andere officials bij het creëren van een veilig en plezierig sportklimaat? We zijn immers met zijn allen verantwoordelijk om de wedstrijden goed te laten verlopen, waarbij iedereen het plezier in zijn hobby houdt. Dit proces begint al voor de wedstrijd. Zijn de pasjes op orde? Staan er goede foto's op? Wordt de app tijdig aan gemaakt? Hoe is de begeleiding van spelers en scheidsrechters geregeld?

Na een prima gezonde lunch nog een korte workshop waarbij de diverse verenigingen van gedachten konden wisselen en de eindconclusie voor de SV DESZ scheidsrechterscommissiewas dat we het als ARAG gecertificeerde vereniging zo slecht nog niet doen, nee zelfs boven de middenmoot uitsteken, hoe kritisch de scheidsrechterscommissie van SV DESZ ook op zichzelf is. De samenwerking met de 11 regio clubs waarvan SV DESZ de enige gecertificeerde vereniging is mag men best trots zijn. Ik zou ook graag zien dat meerdere verenigingen in de regio ARAG gecertificeerd zouden worden.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het ARAG KNVB Replay Center daar waar de VAR zijn werk doet. Jeroen Manschot, betaald voetbal scheidsrechter, legde uit hoe de VAR werkt, hoe de communicatie verloopt en wat er gedaan moet worden aan verbetering. Iedereen was het er wel over eens dat de VAR bijdraagt aan een eerlijk verloop van de wedstrijd en smerige overtredingen direct worden gezien en bestraft.

Tenslotte was Franca Overtoom aan het woord. Zij is de hoogst fluitende vrouwelijke scheidsrechter van de KNVB (2e en 3e divisie, assistent scheidsrechter eredivisie vrouwen) en net terug van de damesinterland Italië - Chili. Zij vertelde hoe zij als jong meisje met fluiten begon en nu staat waar ze staat. Wat moet er binnen de vereniging gebeuren om meer meisjes als scheidsrechter te krijgen? Bij deze dus een oproep aan al onze vrouwelijke voetbalsters om hier eens over na te denken. Mocht je geïnteresseerd zijn om (naast het voetballen) ook scheidsrechter te worden binnen onze vereniging of wellicht na verloop van tijd bij de KNVB. Meld je aan bij de scheidsrechterscommissie, wij helpen je dan verder op weg. Dit geldt natuurlijk ook voor onze jongens. We kunnen nog steeds veel scheidsrechters gebruiken bij SV DESZ

Wees sociaal en deel

Advertentie

Bert Leistra Makelaardij
clubsponsor Bert Leistra Makelaardij
Twitter
Fotoalbum
Bekijk alle fotoalbums >
  • Sinds 1946
  • 500 leden
  • 2J klasse
  • 27 teams