Storm “Desz” verstoort feest in Pierenoord

Auteur: Arko Halfmouw. Foto's: 74

Zondag 23 februari | Deze zaterdagmorgen was weer, of was het weer onstuimig in Zwartsluis; er was veel wind, maar deze week was het al eerder wat onstuimig en dan bedoel ik niet de storm CIARA, ELLEN of storm DENNIS. Nee, ik bedoel dan dat het op de maandagtraining al wat onrustig was. Waren dit de 1/8 finale kriebels die trainer coach Gerwin en de spelers van 17-2 parten speelde? Of was het misschien de magische kracht van Prins Carnaval van de stad Pierenoord die probeerde de onrust te creëren in het team uit Zwartsluis?

Zaterdagmorgen eenmaal op de Cingellanden lijkt de sfeer er goed in te zitten bij de jongens van 17-2; ze hebben er zin in. De 8e finale van het bekertoernooi. Als het team eenmaal compleet is het inladen en op naar Pierenoord.

Na een goede warming-up van beide ploegen is het de scheidsrechter die via zijn audiotool de wedstrijd in beweging zet. De eerste aanval is van Flevo Boys en direct daaroverheen is het Riekelt die alleen op de keeper af gaat en hem voorbij rent maar helaas te ver door aan de zijkant ter hoogte van de 16 meter; de bal wordt dan ook over de achterlijn geschoten.

De ploegen geven dus allebei een signaal af; dit belooft wat voor deze morgen. Toch lijkt de bal moeilijk te spelen voor beide teams en is het de eerste 10 minuten echt wennen op het kunstgras op het hoofdveld van Flevo Boys. De wind geeft daar geen positieve wending aan. Om het maar een beetje uit te drukken in een zin "hoe de wind waait, waait de bal". En ik kan u vertellen; die draait alle kanten op.

De rood witten uit Zwartsluis beginnen toch iets beter in het spel te komen en in de 14e minuut is het een ingooi door Peter, vanaf de rechterkant ter hoogte van de 16 meter, die de bal gooit op het hoofd van Laurens, die de bal vervolgens doorkopt op Nick die de bal met gevoel of is het juist gevoelloos langs de keeper in de verre hoek tikt: 0-1.

Het spel gaat hierna weer op en neer; er wordt veel werk verzet door de verdedigers van DESZ en het gaat tot de 24e minuut goed. Dan gaat de nummer 9 van Flevo Boys wel heel makkelijk naar het kunstgras en de scheidsrechter doorziet het toneelspel van deze speler niet en legt de bal op de stip. Het doet mij een beetje denken aan Getafe eerder deze week waar het toneelspel wat mij betreft wel wat meer bestraft mag worden. Het zal de penaltynemer een biet wezen en hij ramt de bal in het net en brengt de thuisploeg op gelijke hoogte: 1-1. Het gaat op en neer maar het is een beetje rond het middenveld met af en toe een uitschieter en dan staat de verdedigende linie weer op de goede plek. De bal wordt weer snel teruggebracht naar het middenveld. Net voor rust is het Aron die nog een hele knappe redding heeft en de bal net op de lat weet te sturen en hem uit het net weet te houden.

Dan is het rust en is het afwachten wat de tweede helft gaat brengen?

Het antwoord op die vraag laat niet lang op zich wachten; het is de scheidsrechter die de wedstrijd onder controle heeft en nu fluit voor een vrije trap voor DESZ. Het is Eddy die de bal afvuurt op de keeper van Flevo Boys die de bal keert, maar dan komt de bal voor de voeten van Laurens die hem diagonaal terugschiet in het net: 1-2. Dan is het de thuisploeg die weer gas bij moet geven en dat doen ze, ze krijgen de nodige kansen maar scoren? Dat doen ze niet. Het net wordt wel twee geraakt maar wel aan de verkeerde kant en zo gaat de tijd ook een rol spelen. Dave en Jarno komen er in, Dave moet eerst nog wat anders wisselen voordat hij er in kan. De witte broek wisseltruc neemt even tijd in beslag maar het wordt klaargespeeld op de spelersbank. De wedstrijd kan worden hervat en met deze verse krachten erin is de kwartfinale van de beker binnen handbereik. Ook nemen de kansen weer toe om de wedstrijd te beslissen. Max kopt de bal net over uit een hoekschop en Nick schiet de bal over en het blijft dus nagels bijten voor de Sluzigers. Dan komt de bal in de laatste minuut bij de Man of the Match Laurens hij schiet de bal vanaf de 16 meter hard langs de goalie van Flevo Boys 1-3.

Een knappe teamprestatie en vanaf nu dan maar mooi weer in plaats van al die stormen. Op naar de kwartfinale en kijken waar dit bekeravontuur eindigt.

Flevo Boys JO17-4 -DESZ JO17-2 (1-3)