​Slotfase wordt DESZ fataal tegen FC Meppel

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 22 april | MEPPEL – Het eerste elftal van DESZ heeft zaterdag het onderspit gedolven in de streekderby tegen FC Meppel. Het eerste bedrijf ging doelpuntloos voorbij. In de tweede helft bleef een treffer eveneens lange tijd uit. Hierdoor leken de ploegen op een gelijkspel af te stevenen. Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal waren het de Sluzigers die toch capituleerden: 1-0.

In de beginfase van de wedstrijd werd onmiddellijk duidelijk dat de bezoekers allerminst een gemakkelijke middag tegemoet konden zien. De thuisploeg legde namelijk veel werklust en passie in de strijd en schuwde de duels niet. Dat, in combinatie met het dramatische veld, zorgde ervoor dat verzorgd voetballen er voor de rood-witten niet in zat.

Beide ploegen hanteerden hierdoor veelvuldig de lange bal. Een strijdwijze die de gastheren duidelijk beter lag dan de bezoekers. Dit leverde hen een licht veldoverwicht op. Kansen bleven in eerste instantie uit. Aan de andere zijde van het veld slaagden de gasten er echter eveneens niet in om gevaarlijk te worden.

Na iets meer dan een half uur was FC Meppel dichtbij de openingstreffer. Een diagonaal schot vanaf de rechterzijde van het penaltygebied leek bestemd voor de verre hoek, maar Renee Agterhuis wist de inzet met een uiterste krachtsinspanning te keren. Niet veel later liet ook DESZ zich voor het eerst gelden. Dimitri Kamerling (archieffoto) knalde het leer in de richting van het vijandelijk doel maar zag de sluitpost in twee instanties redding brengen.

De grootste mogelijkheid van het eerste bedrijf was vervolgens weer voor de gastheren en vond op slag van rust plaats. Een lange bal belandde in de loop van één van de voorwaartsen van de thuisploeg, die uiteindelijk oog in oog kwam te staan met Agterhuis. De aanvaller probeerde hem te verschalken met een stift, maar de doelman bracht opnieuw knap redding. Ruststand: 0-0.

Na de theepauze was gedurende tien tot vijftien minuten een ander DESZ zichtbaar. In tegenstelling tot voor rust wisten zij hun duels nu wel te winnen en werden de gastheren langzaam maar zeker teruggedrukt. Tweemaal waren zij bijna trefzeker. Zo schoof Kamerling het speeltuig naast, terwijl Gerjan Konterman het leer op de paal kopte.

Vanuit het niets gaven de rood-witten het initiatief vervolgens weer uit handen. Met nog ruim twintig minuten te spelen leverde dit andermaal een mogelijkheid op voor de thuisploeg. Vanuit een scrimmage na een corner leek de bal over de doellijn gewerkt te worden, maar opnieuw bleek Agterhuis een sta-in-de-weg.

De gasten probeerden zich hierna te herpakken maar zij slaagden hier nauwelijks in. In plaats daarvan waren zij vooral bezig met tegenhouden, wat lang goed ging. Tot in de 84e minuut. Tot twee keer toe handelde Edwin Maat doortastender bij een hoge bal op de rand van het rood-witte penaltygebied, wat hem uiteindelijk in staat stelde de bal af te leggen op Nick Smilde. Met een droge knal vond hij de verre hoek: 1-0.

In het restant van het duel ging DESZ met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Aanvallend bleek de ploeg echter onmachtig. De gelijkmaker bleef dan ook uit. Eindstand: 1-0.

Volgende week komt DESZ niet in actie. Een week later volgt de uitwedstrijd tegen FC Klazienaveen. Aanvang: 14.30 uur, sportpark De Planeet.