Rommelige zaterdagmiddag levert DESZ 0 punten op tegen IJVV IJsselmuiden

Auteur: Stijn Westerhuis. Foto's: 13

Maandag 12 december | Op zaterdag 10 december staat de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma. Dit keer tegen IJVV op Sportpark Den Uithoek in IJsselmuiden. De belangen van deze wedstrijd zijn zeer groot. Aanhaken of verder in de problemen komen zijn de scenario’s voor de ploeg uit Zwartsluis. Na een overwinning en een gelijkspel tegen respectievelijk Hatto Heim en ZAC is de verwachting dat het een enorm spannende wedstrijd gaat worden. IJVV zit namelijk zelf ook in een goede periode waar zij een punt pakten tegen koploper Batavia ’90 en vorige week de volle buit door een 3-0 overwinning op ZAC. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een spectaculaire voetbalmiddag.

IJVV begint sterk aan de wedstrijd en heeft veel balbezit. Dit balbezit leidt nog niet echt tot grote kansen. Het blijft bij een paar speldenprikken van IJVV. DESZ komt in het eerste kwartier nauwelijks onder de druk vandaan. Totdat in de 15e minuut het eindelijk lukt om vanuit achteruit de aanvallers te bereiken. Naberman met een lange bal van achteruit die aankomt bij Moorman die hem op zijn beurt terugkopt op Krabbe. Krabbe denkt niet na en knikt hem via de keeper en de lat binnen voor de 0-1. Tegen de verwachtingen in, maar zo werkt het nou eenmaal in het voetbal. DESZ krijgt vleugels van de goal van de net uit zijn blessure teruggekomen Krabbe.

DESZ begint te voetballen en creëert hier en daar een kansje. IJVV lijkt op haar beurt duidelijk aangeslagen door de goal en moet zich herpakken. 10 minuten na de goal doen zij dit ook. IJVV krijgt weer de overhand en begint nu ook echt kansen te creëeren. De spits van IJVV krijgt een grote kans maar maait langs de bal. En ook via een aantal scrimmages, corners en schoten gaat de bal niet achter de uitstekend keepende De Lange. DESZ heeft niet veel meer te vertellen en het is wachten op de 1-1. Deze komt er niet meer voor rust. Wel is er nog een grote kans op de 0-2. Kuurman ontsnapt aan de defensie van IJVV en gaat op het doel af samen met de niet uit te putten Krabbe. Kuurman legt hem breed maar deze bal lijkt net iets te scherp waardoor Krabbe alleen zijn teen erachter kan krijgen en de bal net naast schuift. DESZ mag blij zijn met de voorsprong in de rust, maar baalt ook dat de 0-2 vlak voor rust niet is gevallen.

De tweede helft staat op het punt van beginnen tot de lichten van het sportpark uitvallen. De spelers en scheidsrechter gaan opnieuw naar binnen om vervolgens 3 minuten later toch te starten met de tweede helft. DESZ heeft het vanaf het begin direct weer lastig en IJVV is nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. In de 57e minuut is het dan ook zover. Een vrije trap wordt achterin op de achterlijn gelegd. Deze bal wordt vakkundig teruggekopt en kan gemakkelijk binnen worden gelopen. De organisatie ziet er hier niet helemaal lekker uit, want de doelpuntenmaker stond wel heel vrij. Vlak na de goal van IJVV vallen de lichten weer uit op Sportpark Den Uithoek en zoeken de teams wederom de kleedkamer op. Nadat de wedstrijd is hervat, blijft het spelbeeld hetzelfde. IJVV blijft aanvallen en DESZ komt maar niet onder de druk uit van IJVV. In de 69e minuut is het dan ook raak voor IJVV. Na een vlot lopende aanval over de rechterkant wordt de rechtsback vrijgespeeld die hem feilloos in de verre hoek draait. IJVV komt op voorsprong en dit is niet onverdiend. IJVV is op zoek naar de beslissing en blijft drukken. In de 75e minuut valt deze beslissing door een voorzet op de grote en kopsterke spits van IJVV. Hij knikt rustig binnen voor de 3-1. Deze klapt komt DESZ niet meer te boven en uiteindelijk wordt het ook nog 4-1 voor IJVV uit een counter.

DESZ verliest met ruime cijfers van IJVV en dit is terecht te noemen. IJVV combineerde een stuk makkelijker dan DESZ. Door de nederlaag is het gat met IJVV 5 punten. Die een sprong maken naar de 10e plaats. DESZ blijft steken op de laatste plaats en heeft na de winterstop een flinke kluif aan het ontlopen van degradatie.

Met dank aan Jan Willem Oldenbeuving die ondanks de weersomstandigheden toch nog een paar foto's wist te maken.