Nieuws

Pilot 4 nieuwe spelregels JO13-1 en JO13-2

Auteur: Jaap Muis.

Vrijdag 2 september | In het seizoen 2022/2023 start de KNVB in de leeftijdscategorie JO13 (categorie B) met een pilot rondom de spelregels. Dit zal plaatsvinden in de districten Noord en West. De KNVB zet zich in voor een (veilige) omgeving waar spelers/speelsters met plezier (steeds) beter leren voetballen. Daarnaast willen we graag dat het voetbal zo aantrekkelijk, sportief en eerlijk mogelijk wordt gespeeld.

Om de aantrekkelijkheid, sportiviteit en eerlijkheid te bevorderen worden allerlei ontwikkelingen in het voetbal doorgevoerd, denk hierbij bijvoorbeeld aan de optimale wedstrijdvormen pupillen (JO6 t/m JO12).

In navolging van onder meer deze ontwikkelingen start de KNVB in het seizoen 2022/2023 in de leeftijdscategorie JO13 (categorie B) met een pilot rondom vernieuwde spelregels in Noord en West 1. Deze pilot maakt onderdeel uit van het onderzoek naar een eventuele optimalisatie van de wedstrijdvormen bij de JO13 & JO14.

LET OP: Deze regels gelden bij SV DESZ dus alleen voor JO13-1 en JO13-2!

In de pilot worden vier nieuwe spelregels getest: de zelfpass, de intrap / indribbelen, de tijdstraf en het vliegend wisselen. Deze regels zouden de aantrekkelijkheid, sportiviteit en eerlijkheid van het spel moeten verhogen.

Zelfpass: De speler hoeft de bal bij een vrije schop niet alleen naar een medespeler te passen, maar mag ook een pass op zichzelf geven. Het is dus toegestaan om bij een vrije trap, nadat de bal heeft stilgelegen, zelf met de bal te gaan dribbelen.

Intrap / indribbelen: Als de bal over de zijlijn gaat, mogen spelers de bal in het veld trappen of dribbelen in plaats van gooien. Ook bij een hoekschop, doelschop of de aftrap mogen spelers gaan dribbelen in plaats van de bal trappen.

Tijdstraf: Deze spelregel wordt al gedeeltelijk toegepast in de JO13. Bij een gele kaart moet een speler vijf minuten van het veld af. Bij een rode kaart wordt de speler voor de rest van de wedstrijd van het veld gestuurd, maar voor hem of haar mag na tien minuten wel een wisselspeler in het veld komen.

Vliegend wisselen: Een speler mag gedurende het spel, dus zonder dat de wedstrijd wordt stilgelegd, bij de middenlijn en aan de kant van de dug-out worden gewisseld. Later mag hij of zij ook weer terug in het veld komen.

Via onderstaande link worden de vier nieuwe spelregels in een video nader uitgelegd.
Pilot spelregels JO13-1 en JO13-2

Bekijk ook de infographic die de KNVB heeft gemaakt om volledig op de hoogte te zijn.

Advertentie

Interfloor Tapijt & Vinyl
hoofdsponsor Interfloor Tapijt & Vinyl
Twitter
Fotoalbum
Bekijk alle fotoalbums >
  • Sinds 1946
  • 500 leden
  • 2J klasse
  • 27 teams