Monsterzege DESZ in seizoensouverture

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 4 september | ZWARTSLUIS – Het vlaggenschip van DESZ heeft de eerste wedstrijd van het seizoen met ruime cijfers gewonnen. In het thuisduel tegen Elim waren de rood-witten duidelijk de betere ploeg. Voor rust troffen zij al drie keer doel, terwijl er ook één doelpunt geïncasseerd werd. Na de theepauze voerden de gastheren de score verder op, door nog vijfmaal te scoren: 8-1.

De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd. De gasten werden onmiddellijk onder druk gezet en hadden hier duidelijk moeite mee. Meerdere malen was DESZ gevaarlijk, maar scherpte ontbrak in de afronding. Het doelpunt viel vervolgens aan de andere zijde van het veld. Balverlies op eigen helft werd genadeloos afgestraft door Herman Klomp: 0-1.

Ondanks deze onverwachte tegenvaller lieten de rood-witten zich niet van de wijs brengen. Al gauw kwamen zij ook weer op gelijke hoogte. Terwijl de spits van de bezoekers bleef liggen na een duel en heel Elim schreeuwde om het buiten de lijnen schieten van de bal, ging DESZ door. De ploeg was inmiddels aanbeland op de rand van het penaltygebied, waarvandaan Ronny Bakker optimaal werd bediend door Danny Moorman: 1-1.

Tegen een opgefokt Elim gingen de gastheren vervolgens op zoek naar de voorsprong. Deze kwam er zo'n tien minuten later. Remco Lachenal zette Yaniek Elken alleen voor de keeper. De A-junior, die was ingevallen voor de (zwaar) geblesseerde Bakker, hield het hoofd koel en schoof bekwaam raak: 2-1. Nog geen minuut later herhaalde hij dit kunstje, na voorbereidend werk van Robin Rook: 3-1.

In het restant van de eerste helft kreeg DESZ enkele mogelijkheden om het duel definitief te beslissen. Zo schoof Moorman de bal voorlangs en schoot Lachenal net over. Ruststand: 3-1.

Na de theepauze hadden de Sluzigers het even moeilijk. Te vaak werden verkeerde keuzes gemaakt en zodoende vroegtijdig balverlies geleden. Elim rook bloed en zette met man en macht aan. In deze fase was het Renee Agterhuis die zijn ploeg op de been hield. De grootste kans was voor de spits van de bezoekers. Agterhuis bracht echter knap redding.

Na een uur spelen gooide DESZ het duel dan toch definitief in het slot. Na een mooie aanval over meerdere schijven kwam de bal voor de voeten van Karlo Naberman. De middenvelder bedacht zich niet en liet het speeltuig de kruising in zwabberen, buiten het bereik van de goalie van Elim: 4-1. Nog geen minuut later was het opnieuw raak. Ditmaal was het Moorman met het beslissende zetje: 5-1.

Het verzet van de gasten was hiermee gebroken. Mark Elken was dichtbij een treffer, maar teisterde slechts de lat. Niet lang daarna was het wel raak. Wederom was Yaniek Elken de doelpuntenmaker: 6-1. In het restant van de wedstrijd creƫerde DESZ nog legio mogelijkheden, terwijl Elim met tien man verder moest vanwege een rode kaart. Tweemaal liet de thuisploeg het net nog bollen. Mark Elken en Moorman bepaalden de eindstand: 8-1.

Volgende week gaat DESZ op bezoek bij SV Nieuwleusen. Aanvang: 14.30 uur, sportpark 't Klaverblad.