Marathon op gras levert puntendeling en promotie op voor DESZ JO19-1

Auteur: Bernd de Graaf. Foto's: 25

Maandag 21 oktober | Na de afgelaste wedstrijd van vorige week stond JO19-1 een pittig programma te wachten. Afgelopen donderdagavond werd er een uitwedstrijd bij De Blesse afgewerkt, om vervolgens op zaterdag alweer uit bij MSC in Meppel aan te treden. Twee wedstrijden binnen 48 uur, een ware marathon.

Vol energie en overtuiging werd er donderdag om 19.45 uur afgetrapt bij vv De Blesse, DESZ begon sterk en drong de tegenstander ver terug op eigen helft. Het vooraf gestelde strijdplan werd uitstekend uitgevoerd en dit resulteerde in een tegenstander dat niet of nauwelijks tot opbouwen kwam. Het overwicht was duidelijk voor DESZ en dit zorgde in de 19e minuut voor de verdiende voorsprong. Een goed genomen vrije trap door Joey werd door Jorrit knap diagonaal binnen gekopt: 0-1.

DESZ ging op zoek naar meer en had het bij vlagen lastig met de sterke aanvallers van De Blesse, maar tot echte grote kansen kwam het niet. Ook was DESZ zelf te slordig in balbezit en had het moeite om tot grote kansen te komen. Zo ging de ploeg met een kleine voorsprong de rust in.

De 2e helft drong De Blesse meer en meer aan. DESZ had het lastig met de fysiek sterke tegenstander maar wist te voorkomen dat zij echt gevaarlijk werden. Zoals al vaker deze competitie stond de organisatie van achteruit goed en werd heel weinig weggegeven. Toch moest DESZ rond de 60e minuut toezien hoe De Blesse kon profiteren van een gemakkelijk geboden kans. Een scherpe hoge bal voor het doel werd ongelukkig verwerkt en dit gaf de spits een uitgelezen kans de score gelijk te zetten. Hij faalde niet en tekende voor de 1-1.

Na deze gelijkmaker werd er hard gevochten voor iedere meter om zo nog de winst binnen te halen, maar tot echte grote kansen kwam het niet meer. De wedstrijd niet verliezen was de belangrijkste winst van deze avond. Snel vergeten en klaar maken voor de volgende wedstrijd tegen MSC, waar gewonnen moet worden om plaats 1 in eigen hand te houden.

Om 14.30 uur werd er afgelopen zaterdag afgetrapt in Meppel. DESZ liet vanaf het begin gelijk merken dat zij vol voor de winst gingen. Door hoog druk te zetten, ging men op zoek naar een vroege voorsprong en dit betaalde zich ook direct uit. In de 7e minuut met een duidelijke handsbal van de tegenstander binnen de 16, welke werd bestraft met een strafschop. Gijs rondde deze beheerst af en zo had DESZ de gewenste vroege voorsprong te pakken. MSC had niet direct antwoord maar wist wel via een aantal gevaarlijke counters richting het doel van DESZ te komen. In de 17e minuut viel dan ook de gelijkmaker. Vanuit een corner kon een MSC'er volledig vrij inkoppen en de 1-1 aantekenen.

Een slordige fase brak aan waarin DESZ toch op voorsprong wist te komen. In de 28e minuut werd Janick op snelheid weggestuurd, 1 op 1 met de doelman wist hij deze te passeren en al slidend af te ronden, 1-2.

DESZ had de voorsprong weer in handen maar vond in MSC een pittige tegenstander. Het moest meermaals toezien hoe de Meppelers gevaarlijk konden worden, en dan met name vanuit standaardsituaties. Zo kreeg MSC in de 43e minuut een vrije trap toegekend, deze werd feilloos binnengeschoten en zo kreeg DESZ wederom de deksel op de neus vanuit een standaardsituatie.

Na de rust was duidelijk zichtbaar dat de vermoeidheid bij DESZ ook een tegenstander werd. Het kon niet veel anders dan achteruit lopen en vooral tegenhouden rondom de eigen 16. Met veel kunst en vliegwerk werd een tegentreffer voorkomen. In de laatste minuten kon het zelfs nog de winst pakken. Helaas stond de paal in de weg en werd een bal nog net van de lijn gehaald.

Positief te noemen is de werklust van dit team. Bij tegenslag wordt er niet verzaakt en dat is een mooie basis voor de nieuwe competitiefase.

Door het gelijkspel werd plek 2 veilig gesteld en hiermee werd een plaats in de promotiepoule van de hoofdklasse bemachtigd. Ondanks het puntenverlies een prachtige prestatie voor een team dat volop in ontwikkeling is. Komende zaterdag wacht er nog een laatste wedstrijd van deze competitie, thuis wordt er om 12.00 uur afgetrapt tegen Steenwijkerwold JO19-1. Graag tot dan!