“Koude douche voor dames uit Hasselt”

Auteur: Arko Halfmouw. Foto's: 3

Maandag 8 april | DESZ dames winnen overtuigend de derby! Het was een zonnige zaterdagmiddag op sportpark De Cingellanden van DESZ, waar de dames zich klaarmaakten voor een spektakelstuk tegen Olympia'28. De koploper tegen de nummer 4 beloofde een enerverende match te worden, maar voorafgaand aan de aftrap was er nog wat hilariteit over gebeurtenissen tijdens de training deze week.

Waarbij schulden moesten worden ingelost met lolly's als stiltebeloningen voor bij de wedstrijdbespreking na een hilarische sprintwedstrijd - waarbij Arko langs de zijlijn bleef liggen terwijl de dames al juichend over de finish waren - en straattaal hoogtij vierde met Eddy's vloeiende woorden als "Kroezoe, loco, brada, loesoe, challa, waggie, patta, enz vrt." was de sfeer luchtig en ontspannen. Maar hier moesten we voor waken want uit in Hasselt maakten we het ons zelf knap lastig om na een 0-4 voorsprong Olympia terug te laten komen in de wedstrijd tot zelfs 3-4. Uiteindelijk werd er wel met 3-5 gewonnen maar we waren gewaarschuwd.

Het eerste fluitsignaal klonk en al snel ontvouwde zich een levendig maar rommelig schouwspel op het veld. In de tweede minuut leek het alsof Olympia'28 bijna kon profiteren van een foutje van Demi, maar ze herstelde zich net op tijd. DESZ toonde echter hun klasse in de vierde minuut, toen Hannah een scherpe pass van Daphne ontving en koelbloedig de score opende: 1-0.

Kansen volgden elkaar snel op, met Jari die Hannah bediende, maar net naast schoot. Daphne waagde ook haar kans van afstand, maar haar schot belandde naast het doel. DESZ bleef de druk opvoeren, maar Olympia'28 hield stand. Gelukkig voor DESZ wist Miranda een gevaarlijke aanval van Olympia'28 in de 44e minuut te stoppen. Net voor rust was het Jari die de voorsprong verdubbelde door een lob over de keeper: 2-0.

In de tweede helft liet DESZ zien hoe goed ze kunnen tikken, en niet alleen namen de kansen toe, maar ze werden ook effectief benut. Na een verkwikkende rustpauze waar alle puntjes weer op de spreekwoordelijke i gezet waren hervatte DESZ de wedstrijd met nieuwe energie. In de 47e minuut bracht Desiree de bal voor het doel, waar Jari alert reageerde en de 3-0 op het scorebord zette. Olympia'28 probeerde terug te komen, maar DESZ bleef dominant. In de 58e minuut gaf Desiree een prachtige steekpass op Marith, die de bal beheerst binnenschoof onder de keeper door : 4-0.

In de 65e minuut werd Desiree gevloerd net buiten de zestien, waarbij ze een staaltje acteertalent tentoonspreidde. Daphne nam de vrije trap, en terwijl vriend en vijand dacht dat de bal richting doel zou gaan, liet ze de bal slim vallen voor de keeper. In de daaropvolgende chaos was het Jari die met een neus voor de goal de bal binnentikte, waarmee de voorsprong werd vergroot naar 5-0.

In dezelfde minuut gaf Renée aan dat ze uitgeput was na haar inspanningen op het veld. Roselieke, die in de rust was gewisseld voor haar zus Annelien, keerde terug naar het spel na 20 minuten op het bankie te hebben gezeten. Ze nam haar positie in en hielp samen met de rest van de achterhoede om de nul te behouden.

Met een hattrick op haar naam bij de 5-0, besloot Jari de bal nu eens aan een ander te geven. Een minuut later was het Desiree die op aangeven van Jari de bal hard en laag in het doel schoof, waarmee de voorsprong werd uitgebreid naar 6-0. In de 75e minuut vierde Jacqueline haar welverdiende vakantie, terwijl Imogen op de rechterflank verscheen en Desiree naar achteren werd geschoven.

Na deze tactische verschuivingen besloot Hannah, na talloze lange rushes, zelf een lopbal te proberen, die op prachtige wijze in het net belandde, waarmee de score op 7-0 kwam. Olympia'28 probeerde nog een laatste keer te reageren met een goed schot, maar de bal belandde op de kruising van de paal en de lat, 'kroezoe' genaamd. De wedstrijd eindigde met een counter van Olympia die werd gestopt door een sliding van Demi.

Het was een welverdiende overwinning voor de rood-witten, door hard werken en door blijven gaan en niet stoppen drie punten veiligstelden, maar ook hun doelsaldo flink omhoog brachten en hun positie als koploper daarmee verstevigden.