Nieuws

Kleine jongens worden groot

Bekijk alle foto's!
Auteur: René Bakker. Foto's: 7

Maandag 18 oktober | Vandaag stond de bekerwedstrijd Desz JO13-1 – FC Meppel JO-13-1 op het programma. FC Meppel zullen we ook later nog treffen in Meppel voor de competitie en zij hebben een waanzinnige start in de competitie. Zij kennen nog geen puntverlies en zouden wat gehavend afreizen vandaag naar Zwartsluis omdat ook bij hen de herfstvakantie altijd wat vakantiegangers geeft. Gelukkig is dat bij Desz niet het geval, waarvoor Desz een compliment mag maken aan de ouders. Genoeg tijd nog om toch nog een paar dagen weg te gaan en een aantal zullen dat komende week ook zeker gaan doen. Wij zullen zaterdag 23 oktober 2021 ook gebruiken als een dag vrij. Lekker even bijkomen en even een zaterdag geen voetbal. Voor de een leuk en de ander minder want ik weet dat de 15 jongens niets liever doen dan voetballen op de zaterdag.

Welnu, de wedstrijd op zaterdag 16 oktober 2021. Om 8.05 uur zaten de toppers boven in de oud commissiekamer aandachtig te luisteren naar weer een leermoment in hun zeer prille voetbalcarrière. Coaches Rene en Chris, die nog 1 zaterdag zonder Raymond op pad zijn, leggen de jongens in Jip en Janneke taal uit hoe we vandaag ten strijde zullen trekken tegen een op papier goede tegenstander.

De laatste weken spenderen we heel veel tijd aan individuele 1 op 1 duels en spelen we veel positiespelen. Dit om de snelheid, techniek en balvaardigheid binnen de groep als individu maar zeker als team te stimuleren. De bal zal vaker en sneller van A naar B naar C moeten gaan in de vorm van verzorgde driehoeken. Dat gaat al wat beter maar nog zeker niet goed genoeg.

Vandaag gaan we proberen om de 1e helft een 4-4-2 systeem te voetballen waarbij we de tegenstander laten komen. Dus als zij balbezit hebben, laten we hen komen en zakken we met z'n allen terug naar de middenlijn. De ervaren jongens krijgen een extra taak om dit systeem uit te voeren en moeten de jonge jongens ondersteunen om niet met 3 aanvallers maar met 4 middenvelders en 2 aanvallers te spelen. Niet makkelijk maar moeilijk zat!

Na een goede warming up zitten de mannen hunkerend te gluren om 8.40 uur wie de nummers 2 t/m 11 aan mogen. Altijd is dat weer een verrassing en zeker vandaag. Iedereen heeft namelijk de warming up voor de volle 100% gedaan en iedereen lijkt zeer gebrand om FC Meppel vandaag hun 1e nederlaag te bezorgen.

We beginnen redelijk goed maar de aanvallers en de 2 centrale middenvelders hebben het de 1e minuten erg lastig om hun positie goed te behouden. En dat is ook erg lastig. Gaandeweg maken ze zelf onderling goede afspraken en begint het te lopen. Alleen gaat de bal niet vaak genoeg in driehoeksvormen rond wat FC Meppel wel goed beheerst. Meppel maakt snel na 5 minuten een doelpunt na een onoplettendheid van onze verdediging. De nummer 6 van FC Meppel steekt de bal keurig binnendoor en zet daarmee de spits vrij voor een kansloze Ferre : 0-1. FC Meppel krijgt nog wat mogelijkheden maar ook Desz krijgt steeds meer vat op de ploeg die stug en goed voetbalt vanuit achteren. Desz krijgt ook wat kleine mogelijkheden maar kan het de keeper niet echt lastig maken.

In de rust gaan we de zaken toch weer omdraaien naar het vertrouwde 4-3-3. We passen de 2 wissels toe en proberen druk te leggen op hun achterhoede als zij een slechte pass geven. Dit resulteert in de 1e minuten gelijk in 2 dotten van kansen. Julian schiet uit een uitbraak goed binnen maar de keeper redt goed. En Milan kan de bal vanuit een voorzet afmaken maar raakt helaas de bal niet.

Dan zal je net zien dat FC Meppel het af gaat maken en dat gebeurt ook. Een snelle omschakeling zorgt voor de 0-2. Vanaf de kant wordt er gewisseld en gaan we alles of niets spelen : 3-4-3.

Een paar minuten later besluit de scheidsrechter de bal op de stip te leggen nadat de bal tegen een hand wordt geschoten : 0-3.

Dan is eigenlijk de ban gebroken maar Desz probeert het dan nog. Kleine speldenprikjes zorgen er niet voor dat de keeper van FC Meppel in gevaar komt. Het blijft 0-3 en FC Meppel wint qua veldspel verdiend. Qua kansen had Desz zeker meer verdiend, maar het gaat er nog steeds om dat de bal in de goal geschoten moet worden.

Eind goed al goed. We hebben maandag en woensdag nog een training en dan een weekend vrij af. We gaan ons opladen voor het vervolg van de competitie op 30 oktober 2021 uit naar Flevo Boys. Dan gaan we zien of we wat meer voetbal in de ploeg gaan krijgen. We maken wel stapjes en dat is mooi om te zien. Vandaag is het mooi om te zien dat de jongens elkaar corrigeren en aanvullen om te komen tot het spelen van een ander systeem wat uitgelegd is in 'Jip en Janneke' taal. Dat is heel, heel moeilijk op deze jonge leeftijd maar goed op weg in jullie prille opleidingsjaren. Ga zo door jongens en het komt helemaal goed. Goed gedaan allemaal!

Meer nieuws van DESZ JO13-1 >

Advertentie

Interfloor Tapijt & Vinyl
hoofdsponsor Interfloor Tapijt & Vinyl
Twitter
Blijf op de hoogte en volg ons via https://twitter.com/SVDESZ.
Fotoalbum
Bekijk alle fotoalbums >
  • Sinds 1946
  • 500 leden
  • 3D klasse
  • 24 teams