​Klassebehoud ver weg voor DESZ

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 29 mei | GRONINGEN – Het eerste elftal van DESZ is slecht begonnen aan de poulefase van de nacompetitie. In de uitwedstrijd tegen VV Groningen kwamen de rood-witten vlak voor rust op achterstand. Direct na de theepauze scoorde de thuisploeg vervolgens nog tweemaal, waarmee het verschil nagenoeg onoverbrugbaar werd. De Sluzigers deden nog wat terug, maar het bleef bij die ene treffer: 3-1.

De beginfase was duidelijk voor de gastheren. Al in de vierde minuut waren zij dichtbij een voorsprong. Vanaf de rand van het zestienmetergebied werd de bal op de paal geknald. Ook in de periode hierna bleef de thuisploeg gevaarlijk, met name via de snelle buitenspelers. De Groningers wisten echter niet goed met de kansen om te gaan.

De rood-witten stelden hier in eerste instantie nauwelijks iets tegenover. De ploeg worstelde met name met zichzelf en slaagde er niet in om het voetbal op de mat te leggen, waartoe het normaliter in staat is. Pas tien minuten voor rust was DESZ voor het eerst gevaarlijk. Danny Moorman kwam een teenlengte tekort bij een voorzet vanaf rechts.

Op het moment dat de ploegen leken af te stevenen op een gelijke ruststand, sloeg VV Groningen alsnog toe. Nadat een Sluziger' aanval strandde, schakelden de gastheren razendsnel om over de rechterzijde van het veld. Vanaf de achterlijn legde de rechtsbuiten de bal vervolgens terug op een instormende teamgenoot: 1-0. Dit was tevens de ruststand.

Na de theepauze bleken de rood-witten de klap van voor rust nog niet te boven te zijn. Binnen tien minuten kregen zij nog twee treffers om de oren. Eerst kon de spits van VV Groningen het leer van dichtbij binnen schuiven, na een voorzet vanaf links: 2-0. Niet veel later was het wederom raak. Andermaal kon een aanvaller ongehinderd afdrukken: 3-0.

In de fase die hierop volgde begonnen de Sluzigers zich langzaam maar zeker te herpakken. Krap twintig minuten voor tijd resulteerde dit zelfs in een doelpunt. Moorman zette voor vanaf rechts en vond het hoofd van Ronny Bakker (archieffoto): 3-1. Gesterkt door de verkleining van de marge, ging DESZ op zoek naar de aansluitingstreffer.

Deze leek er enkele minuten later te komen. Na een mooie aanval over meerdere schijven werd Bakker onreglementair gestuit binnen het penaltygebied. De leidsman besloot tot een strafschop, welke werd opgeëist door Moorman. Tot teleurstelling van iedereen met een DESZ-hart, belandde het leer in het vangnet. Eindstand: 3-1.

Aanstaande dinsdag speelt DESZ haar tweede en tevens laatste wedstrijd in het kader van de poulefase. ONT is dan de tegenstander. Aanvang: 20.00 uur, sportpark De Cingellanden.