JO11-3 ongeslagen kampioen

Auteur: Erik van der Stouwe. Foto's: 54

Donderdag 6 december | Zaterdag 12 uur was het dan zover. In de laatste competitiewedstrijd van de eerste seizoenshelft moet het gebeuren voor JO11-3. Eline, Oskar, Bjorn, Jorrit, Guido, Jari, Fabian, Roan, Arthur en Jan, stuk voor stuk licht gespannen, staan te trappelen om tegen Alcides JO11-2 het kampioenschap binnen te halen.

En dat zou op basis van de heenwedstrijd 0-10 overwinning (JO11-3 speelt dubbele competitie) ook moeten kunnen. Maar goed, zeker ook bij voetbal geldt "resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst."

Feit is wel dat JO11-3 gedurende de competitie steeds beter en makkelijker is gaan voetballen. En daar zijn de trainers erg blij mee en trots op. Waar in het begin van de competitie steeds moest worden terug geknokt (de dieseltjes – zie eerder verslag) van een achterstand, geven het meisje en jongens van JO11-3 de laatste weken direct vanaf de aftrap vol gas. En laten zich niet meer verrassen door de tegenstander.

De verdediging staat als een huis. Keeper Jan, die in het begin van de competitie als veldspeler nog een belangrijk doelpunt maakte tegen FC Meppel JO11-2, heeft in de laatste 5 wedstrijden slechts 5x de bal uit zijn doel hoeven te halen. Dat geeft vertrouwen. En daarnaast scoort de voorhoede ook nog eens makkelijk. Op doelsaldo staan we er dan ook goed voor. En dat zou nog belangrijk kunnen worden wanneer we vandaag onverhoopt zouden verliezen. Want het sterke Staphorst JO11-2 loopt een wedstrijd en 3 punten achter, maar heeft een minder doelsaldo.

Maar hierover hoeven we ons niet druk te maken. Want nog voor onze wedstrijd van het seizoen moet beginnen komt het bericht door dat Staphorst zich heeft vergaloppeerd tegen d'OldeVeste. Dit was een niet verwacht scenario. Daarmee is het kampioenschap al zeker. Maar trainers, Dick en Erik, besluiten dit nog niet te vertellen aan de spelers. Die hebben zich helemaal opgeladen om te knallen, een vroegtijdige ontlading zou de wedstrijd waarschijnlijk niet ten goede komen. En dit zou weer jammer zijn voor het in grote getale aanwezige publiek. Daarnaast zijn de trainers ook wel benieuwd hoe de jongens en meisje met de extra spanning zullen omgaan.

De spanning werkt zeker niet verlammend voor de jonge DESZ-ers, want ze gaan gelijk in de aanval. Maar ze treffen een heel ander Alcides dan in de eerste wedstrijd. Er ontspint zich een echte wedstrijd, waarbij het spel heen en weer golft. Scherpe duels worden uitgevochten. Echte grote kansen doen zich niet voor. Beide verdedigingen ogen solide. Maar in de 10e minuut is het toch raak voor Alcides. In een duel op het middenveld wordt Bjorn hard geraakt op z'n voet. Bjorn kan even niet verder. En dat gebeurt hem niet snel. Bij de andere DESZ-ers is de aandacht voor even ook meer bij hun aangeslagen teamgenoot, dan bij de tegenstander. Alcides profiteert hier direct van. Ze zetten de aanval snel verder over links, de spits wordt met een goede voorzet bereikt en deze geeft Jan gedecideerd het nakijken.
Een kleine tegenvaller, maar goed JO11-3 heeft vaker met dit bijltje gehakt. En er is tijd genoeg om in deze stand verandering te brengen.

Dit wordt ook in de eerste korte rust aan de jongens en meisje meegedeeld. "Rustig blijven voetballen, overspelen en vooral de bal het werk laten doen, dan komt het heus goed", zijn de geruststellende woorden van de trainers. De aanvallers van DESZ gaan door, maar zien keer op keer hun inzet gestuit door een hele goede keeper van Alcides. Hij plukt de ballen uit iedere hoek. Dat was in 6 weken terug in Meppel wel heel anders. Maar het was toen ook een andere keeper. Alcides voetbalt vandaag echt goed, maar creëert na hun doelpunt geen echte kansen meer. En wanneer ze er toch een keer doorkomen, bewijst Jan zijn goede vorm van de laatste weken.

11-3 gaat uiteindelijk met een 0-1 achterstand de rust in. Na de rust gaan ze nog nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Een hard schot van Bjorn wordt door de keeper van Alcides knap uit de rechter bovenhoek getikt. Ook Eline is nog een keer dichtbij een doelpunt, maar haar inzet mist net kracht. Het wordt steeds spannender. Maar dan is het Oskar die 12 minuten voor tijd een strakke voorzet van Bjorn prachtig weet binnen te tikken. De blijdschap is groot bij de spelers, trainers en toeschouwers. Een gelijkspel was namelijk ook al voldoende zijn om op eigen kracht het kampioenschap binnen te halen.

In de laatste minuten van de wedstrijd voert DESZ de druk nog wat op om voor de volle winst te gaan. Maar Alcides blijft goed spelen en bij vlagen ook gevaarlijk. De twee wissels hebben inmiddels ook gehoord dat Staphorst heeft gelijk gespeeld en dat we ook bij verlies kampioen zullen zijn. Maar zover laten de spelers van JO11-3 het niet komen. Ze willen ongeslagen kampioen worden en dat lukt. Henk Nieborg fluit af en het kampioenschap is binnen. Het bestuur van DESZ komt met de grote beker het veld op en het feestje kan beginnen…

De trainers zijn super trots op de spelers en dit resultaat. Ze zijn gegroeid in alle opzichten.. Het is een heerlijk team, dat het gezellig heeft met elkaar, maar ook hard voor elkaar wil werken. HET ZIJN TOPPERS!!
De volgende dag zou blijken dat het zwaarbevochten gelijkspel ook een heel goed resultaat was. Alcides was naar Zwartsluis gekomen met 5 spelers uit hogere teams. Er stond dus inderdaad voor de helft een ander en sterker team uit Meppel

Dat geeft extra vertrouwen voor na de winterstop. We hebben er nu al zin in…