​Gilbert Pastink schiet DESZ langs De Heracliden

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 29 maart | UITHUIZERMEEDEN – Het vlaggenschip van DESZ heeft drie punten over gehouden aan de verre uitwedstrijd tegen rodelantaarndrager De Heracliden. Gemakkelijk was het allerminst. De rood-witten kwamen weliswaar op voorsprong in de eerste helft, maar gaven deze marge vlak na rust weg. Het duel leek vervolgens op een gelijkspel uit te draaien. Invaller Gilbert Pastink bepaalde echter anders in extremis: 1-2.

De wedstrijd kende een rommelige beginfase. De bezoekers probeerden het spel te maken maar slaagde hier, mede door het matige veld, beperkt in. De ploeg had weliswaar het meeste balbezit maar echt gevaarlijk werden zij niet. Het eerste wapenfeit was wel voor de Sluzigers. Cor Koning wist een voorzet van Thijs Pereboom slechts te schampen.

Ook na het eerste kwartier bleef DESZ de betere ploeg. Toch kropen de gastheren bij vlagen iets meer uit hun schulp. Via standaardsituaties waren zij gevaarlijk. Na een half uur spelen was het vervolgens raak aan de andere zijde van het veld. Een hoge bal werd niet goed verwerkt door de defensie van de thuisploeg, waarvan Danny Moorman dankbaar gebruik maakte: 0-1.

Kansen DESZ
Vlak voor de theepauze leken de rood-witten op weg naar een verdubbeling van de marge. Eerst werd een inzet van Moorman door de doelman naast getikt, na goed voorbereidend werk van Lars Dunnik. Uit de corner die volgde was Martijn van der Heide vervolgens dichtbij een treffer. Hij ramde de bal echter hoog over. Ruststand: 0-1.

Binnen vier minuten na de theepauze wist de thuisploeg de gelijkmaker te forceren. Een mooie aanval lag aan de basis van dit doelpunt. Een voorzet vanaf de rechterzijde kwam terecht bij aanvaller Frank de Boer, die de één-twee aanging met een collega-aanvaller. Nadat hij de bal vervolgens retour ontving in het penaltygebied van DESZ, haalde hij doeltreffend uit: 1-1.

In de periode na deze gelijkmaker bleven noemenswaardige momenten uit. De Sluzigers probeerden zich via combinatievoetbal een weg naar voren te banen, echter werden zij vaak vroegtijdig gestuit door de hardwerkende gastheren. De thuisploeg, daarentegen, gokte vooral op de snelle tegenstoot. Beide teams wisten in deze fase niet gevaarlijk te worden.

Doellijn
Tegen het einde van de wedstrijd lanceerde DESZ een slotoffensief. Een schuiver van Moorman, net naast, gaf hiervoor het startsein. Niet veel later waren de rood-witten andermaal dichtbij een treffer. In een mêlee van spelers werd de bal door een Sluziger op goal gekopt vanuit een corner. Vanaf de doellijn werd redding gebracht.

Ondertussen tikten de seconden weg en leken de ploegen op een puntendeling af te stevenen. Gilbert Pastink wenste hier echter niet aan mee te werken. De invaller, die zijn rentree maakte na een jaar blessureleed, was nota bene in blessuretijd zijn bewaker te slim af en anticipeerde goed op een indraaiende voorzet van Moorman. Met het lichaam werkte Pastink het speeltuig tegen de touwen, om zijn team en de massaal aanwezige support in extase te brengen: 1-2. Dit was tevens de eindstand.

Volgende week speelt DESZ geen wedstrijd. Het eerstvolgende duel staat gepland voor zaterdag 11 april, wanneer zij het thuis opnemen tegen SC Loppersum. Aanvang: 14.30 uur, sportpark De Cingellanden.