​Fouten worden DESZ fataal tegen DZOH

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 18 oktober | EMMEN – Na twee zeges op rij heeft de hoofdmacht van DESZ weer eens een nederlaag geleden. In de uitwedstrijd tegen DZOH waren de rood-witten in eerste instantie zeker niet de mindere, echter kregen zij voor rust al wel twee doelpunten om de oren. De Sluzigers deden nog wat terug maar konden in de tweede helft geen vuist meer maken. Vlak voor tijd beslisten de gastheren het duel: 3-1.

In de beginfase van de wedstrijd deden de ploegen weinig voor elkaar onder. De rood-witten voetbalden aardig en hadden iets meer balbezit. Na veertien minuten waren zij voor het eerst gevaarlijk. Erwin Geertman kwam door over de rechterflank en zette voor. Deze voorzet verdween bijna in een keer in het doel. De sluitpost van DZOH was echter alert.

Na ruim twintig minuten was het aan de andere zijde van het veld wel raak. De linksbuiten van de thuisploeg kon ongehinderd het penaltygebied in dribbelen, om het leer vervolgens vanaf de achterlijn terug te leggen op een instormende teamgenoot: 1-0.

Niet veel later leek DZOH de score uit te breiden. Wegens vermeend buitenspel werd de treffer afgekeurd. Enkele minuten voor rust was het alsnog raak. Een foute terugspeelbal leidde dit doelpunt in. De spits van de gastheren kwam hierdoor oog in oog te staan met Henrico Abma. Eerstgenoemde faalde niet: 2-0.

Nog geen minuut later deden de rood-witten wat terug. Dimitri Kamerling stuurde centrale verdediger Mark Elken diep, die het hoofd koel hield en de doelman van de thuisploeg wist te verschalken: 2-1. In het restant van de eerste helft werden beide ploegen nog gevaarlijk. Gescoord werd er niet meer. Ruststand: 2-1.

Waar de bezoekers voor rust enkele goede fases kenden, was hier na rust eigenlijk geen sprake meer van. De thuisploeg nam het heft, en daarmee de controle over de wedstrijd, in handen. Toch was de eerste mogelijkheid in het tweede bedrijf voor DESZ. Danny Moorman (archieffoto) draaide naar binnen en zocht de verre hoek. Deze knal ging net over.

In de periode hierna werden beide ploegen gevaarlijk. Zo schoot Thijs Pereboom van grote afstand naast. De grootste kans was voor de gastheren. Na balverlies in de rood-witte verdediging brak DZOH met drie man door. Zij slaagden er desondanks niet in om dit uit te spelen. Kort hierna moest Abma ook nog handelend optreden. Dit deed hij met verve.

Een Sluziger' slotoffensief werd verwacht maar deze kwam er eigenlijk niet. Te vaak werden verkeerde keuzes gemaakt of werd al vroegtijdig balverlies geleden. DZOH bleef in de eindfase het gevaarlijkst. Een uitbreiding van de score kon dan ook niet uitblijven, zij het met wat hulp van DESZ. De thuisploeg profiteerde optimaal van balverlies in de defensie van de gasten: 3-1. Dit bleek tevens de eindstand.