​Eerste competitiezege DESZ

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 13 september | DELFZIJL – De hoofdmacht van DESZ heeft, na de fikse nederlaag tegen ZFC (0-5) van vorige week, haar eerste zege van het seizoen binnengesleept. In de uitwedstrijd tegen promovendus NEC Delfzijl kwamen de rood-witten vlak na rust op voorsprong. De thuisploeg slaagde er vervolgens in om vlak voor het eindsignaal op gelijke hoogte te komen. Het slotakkoord was echter voor de Sluzigers: 1-2.

In de beginfase van de wedstrijd deden de ploegen weinig voor elkaar onder. De gastheren hadden het meeste balbezit, maar waren ongevaarlijk. De bezoekers, daarentegen, zakten in en opereerden vanuit een hechte organisatie. Middels snelle uitvallen probeerden zij gevaarlijk te worden. Via Thijs Pereboom kregen de rood-witten een mogelijkheid. De keeper bracht echter redding op zijn knal.

Ook in het restant van de eerste helft hielden de ploegen elkaar grotendeels in evenwicht. De gastheren waren weliswaar iets sterker maar stuitten herhaaldelijk op de Sluziger' defensie. Ook DESZ bleef ongevaarlijk. Te vaak werd op de beslissende momenten een foute keuze gemaakt. Zo kabbelde het duel voort richting het rustsignaal met de brilstand op het scorebord. Ruststand: 0-0.

Binnen enkele minuten na rust was het plotseling raak voor de gasten. Balverlies in de verdediging van de thuisploeg werd genadeloos afgestraft. Spits Danny Moorman onderschepte het leer op het middenveld en bedacht zich geen moment. Van grote afstand slaagde hij erin om de doelman, die nog voor zijn goal stond, te verschalken: 0-1.

In de periode na de openingstreffer leken de rood-witten de verhoudingen voorzichtig om te draaien. Toch waren het de gastheren die gevaarlijk werden. Tweemaal moest Henrico Abma handelend optreden. De grootste kans volgde in de 61e minuut. Eerst teisterde een NEC-aanvaller de lat, om vervolgens een penalty toegekend te krijgen wegens een handsbal van Erwin Geertman. Abma hield zijn ploeg andermaal op de been door de toegekende strafschop te stoppen.

In de laatste fase van de wedstrijd drongen de gastheren steeds meer aan. Lang hielden de rood-witten stand. Tot de 88e minuut. Na een aanval over de rechterzijde werd Reinier Schumer alleen voor Abma gezet. Ditmaal moest de doelman capituleren: 1-1. Direct na de gelijkmaker was NEC zelfs nog dichtbij de voorsprong. Wederom stuitten zij tweemaal op Abma.

Hierdoor leken de ploegen op een gelijkspel af te stevenen. Niets bleek echter minder waar. De rood-witten veroverden de bal aan de rechterkant, waarna Emiel Klomp de voorwaartse beweging zag bij Stef Raben (archieffoto). Deze werd perfect bediend en faalde niet toen hij oog in oog stond met de doelman van de thuisploeg: 1-2. Dit was tevens de eindstand.

Volgende week speelt DESZ de thuiswedstrijd tegen Drenthina. Aanvang: 14.30 uur, sportpark De Cingellanden.