"Een pont te ver"

Auteur: Arko Halfmouw. Foto's: 29

Vrijdag 20 maart | Zwartsluis 12:30 uur locatie Cingellanden veld 3, een wedstrijd waar al voor de winterstop naar werd uitgekeken de wedstrijd aan de andere kant van het zwarte water werd met 6-0 gewonnen door de groen witte tegenstander van vandaag.

Deze wedstrijd was eigenlijk voordat het balletje ook maar één centimeter had gerold "hoofdveld waardig" ja het was de kraker, de topper, de klassieker, de derby, het affiche van de dag.

Het is een koude morgen geweest en ook na de middagklok van 12 komt de temperatuur niet boven de 4 graden, in de wandelgang naar het veld 3 kijk ik naar een van de spelers van de uitploeg hij stampt eerst met zijn rechter en daarna met zijn linker schoen op de grond het laatste beetje modder uit vijandelijk grondgebied valt op de tegels. Hij inhaleert en spuugt van zich af, stop het groen witte shirt bij de broek in en kijk zijn ploeggenoot aan en mompelt iets wat lijkt op "we vreten ze op" .

Een flits zegt me onderschatting .

Scheidsrechter Jan staat met het fluitje in de hand ,trekt nog een keer aan de linker sok alsof het een scheidrechtercode is. Strekt de rug haalt diep adem en blaast uit via de ingang van het metalen fluitje , geen idee wat hem te wachten staat de komende 90 minuten.

De rood witten staan te springen te stuiteren op het veld, thuis tegen de groen witten uit Genemuiden het geeft net die extra 35 % boven op die 100 . Die 35 % het gaat van net niet over naar zeker wel.

De bal rolt over het veld dat met de week groener word ,het groen heeft ook de overhand de eerste 10 minuten de jonge ploeg lijkt sterker dan de thuisploeg maar echte kansen krijgen ze nog niet. De wedstrijd verloopt tot nu dan ook vrij rustig. Dan breekt de 12e minuut aan en komt er toch een kans het is de nummer 11 van Genemuiden die alleen op Spit af gaat en de bal simpel over de doellijn tikt.

En zo staat de thuisploeg achter met 0-1 , het is aanvoerder Rick die het eerste signaal aan de ploeg geeft en even laat zien dat DESZ ook van de partij is, door zijn directe tegenstander tegen het grasveld te werken . De aanvoerder mag blijven staan en de wedstrijd krijgt een andere wending .

De roodwitten worden sterker en de ervaring komt om de hoek kijken ook de 35% extra draait na 15 minuten op volle toeren mee de aanval word ingezet van af de linker kant ,het is Tinus die de bal inspeelt op Rick Battie die vervolgens de bal weer afgeeft aan Tinus ,die hem weer voor geeft op Christiaan deze schuift de bal met één beweging door naar de lange hoek in en na 17 minuten staat het weer gelijk 1-1 .De rood witten controleren van af nu de wedstrijd en nemen even de tijd door het balletje rond te laten gaan. Ze beseffen zich nu dat de koolrapen rijp zijn voor de sloop .

Dat gebeurt dan ook in de 33 minuut is het Tinus die vanaf de cirkel 16 meter afvuurt de bal word gekeerd door de nummer 3 ,maar komt voor de voeten van Christiaan de alsof hij een met een TT motor in de geert timmer bocht ligt en zich dan ook nog bedenkt "als ik hem raak dan hangt ie" het is weer die 35% extra die hier zijn werk doet. De bal vliegt langs de keeper die zijn rechter knie optilt alsof hij bang is dat hij word geraakt en de 2-1 staat er. In de minuut die er opvolgt blijkt dat deze treffer als een mokerslag is aangekomen een overtreding in het strafschopgebied laat zien waarom het gebied zo heet een strafschop die word genomen door de specialist Henk Nieborg 3-1 .Gaat zo hard dat hij niet is vast te leggen op beeld.

De scheidsrechter word inmiddels voor alles en nog wat uitgemaakt niet voor herhaling vatbaar ,woorden die niet op een voetbalveld of waar dan ook thuishoren komen uit de dugout van de gasten vanaf nu word iedere beslissing die de scheids neemt kritisch belaagd door een golf van woorden.

Dit gedrag word overgenomen door de spelers een overtreding word beantwoord met een overtreding in de 34 minuut is de arbiter er klaar mee en besluit er terecht 2 man uit te sturen 1 van DESZ en 1 van Genemuiden. Dit word ook door de aanvoerder nummer 3 van de gasten beantwoord met een kritisch duimpje richting de scheids.

Ook met 10 man is de thuisploeg heer en meester geven geen kans weg en breiden de score uit tot 4-1 . Een zware overtreding op Christiaan word bestraft met 10 minuten en zo kunnen de gasten de 2e helft ook aanvangen met 10 man waar de rood witten weer compleet waren.

De tweede helft valt niet veel over te zeggen DESZ controleerde en gaf geen kans weg na 8 minuten word een penalty ingepikt door Christiaan waar Henk deze normaal neemt . Hij mist en hiermee word bevestigd dat ze genomen worden door de specialist vanaf nu geen discussie punt.

De Mol krijgt ook nog een kleine 12 minuten speeltijd en ziet een fantastische vrije trap net over gaan. De eindstand word bepaalt door een aanval over de rechter flank en tegen de touwen geschoten door Danny Koopal .

Klasse overwinning van 5-1 op een titelkandidaat. Zoals de titel doet vermoeden puntloos op de pont terug.