Dramatische seizoensstart DESZ

Auteur: Remco Lachenal. Foto's: 24

Zondag 6 september | ZWARTSLUIS – Het eerste elftal van DESZ heeft zichzelf in de eerste competitiewedstrijd een slechte dienst bewezen. Tegen ZFC uit Zuidlaren keken de rood-witten al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Vlak voor rust werd deze marge zelfs verdubbeld. In het tweede bedrijf was het opnieuw gauw raak, waarna de bezoekers nog tweemaal de trekker overhaalden: 0-5.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Rechtsback Thijs Pereboom kwam door over de rechterzijde en leverde een nette voorzet af. De bal kwam uiteindelijk voor de voeten van Cor Koning, die de hoek voor het uitkiezen had. Zijn knal belandde echter op de vuisten van de doelman van de gasten.

Na iets meer dan vijf minuten was het aan de andere zijde van het veld wel raak. Een aanval over de rechterflank lag aan de basis van het doelpunt. Jos Lamain werd vervolgens alleen voor Henrico Abma gezet en faalde niet: 0-1.

Ondanks deze vroege tegenslag lieten de Sluzigers zich niet van de wijs brengen. Bij vlagen werd er best aardig gevoetbald, ook al werd de ploeg niet gevaarlijk. De aanvallende pogingen strandden doorgaans op de rand van het penaltygebied. ZFC loerde vooral op de counter maar tot kansen leidde dit in eerste instantie niet.

Vlak voor de theepauze breidden zij de score toch uit. De sterke spits van de bezoekers werd vrij gespeeld aan de linkerzijde van het penaltygebied en kon het leer ongehinderd terug leggen op een instormende middenvelder. Deze krulde de bal op mooie wijze tegen de touwen: 0-2. Dit was tevens de ruststand.

Terwijl de thuisploeg direct na rust probeerde zichzelf te herpakken, dienden de bezoekers de genadeklap toe. Een overtreding op de helft van ZFC werd bestraft met een vrije trap, die door verdediger Melvin Siahaya in één keer op doel werd geschoten. Tot verbazing van velen viel het speeltuig achter Abma tegen het net: 0-3.

Deze klap kwamen de rood-witten niet meer te boven. Wel waren zij in de 57e minuut dichtbij een treffer. Danny Moorman schoof de bal echter net naast. Nog geen drie minuten later liet Lamain zien hoe het wel moet. De spits liep ongehinderd drie man voorbij en verschalkte Abma met een droge schuiver: 0-4.

Een krap kwartier voor het laatste fluitsignaal werd de eindstand bepaald. Wederom was het de spits van ZFC die het de verdediging van de gastheren lastig maakte. Ditmaal was hij de aangever: 0-5. In het restant van het duel werd geen van beide ploegen meer gevaarlijk. Eindstand: 0-5.

Volgende week gaat DESZ op bezoek bij NEC Delfzijl. Aanvang: 14.30 uur, sportpark Centrum.