DESZ zegeviert in derby en bekleedt tweede plek

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 1 maart | ZWARTSLUIS – Het eerste elftal van DESZ heeft de derby tegen streekgenoot SC Rouveen in winst weten om te zetten. Net als in de wedstrijd tegen Klazienaveen (winst, 1-2) kwamen zij echter eerst op achterstand. Binnen een tijdsbestek van slechts acht minuten wisten de Sluzigers vervolgens drie keer te scoren, om in het tweede bedrijf de eindstand te bepalen: 4-1.

Op een volgepakt en sfeervol sportpark De Cingellanden werd om zes uur afgetrapt voor de derby. Onmiddellijk werd duidelijk dat de bezoekers de drie punten niet zomaar prijs zouden geven. Zij begonnen namelijk feller dan de thuisploeg en wisten hen dan ook op eigen helft terug te drukken. Gevaarlijk waren zij vooral via standaardsituaties.

Het was dan ook niet verrassend dat één van deze standaardsituaties leidde tot een voorsprong voor de gasten. In de dertiende minuut verdienden zij een corner, welke indraaiend werd getrapt. Voor de goal was het Jarno Domine die boven de rest uit torende en ongehinderd zijn hoofd tegen de bal wist te zetten. Het speeltuig sloeg bij de tweede paal tegen de touwen: 0-1.

In de periode na de openingstreffer bleven de rood-witten met zichzelf worstelen. Opbouwen van achteruit werd nagenoeg onmogelijk gemaakt door de storende bezoekers. Dat in de twintigste minuut de gelijkmaker letterlijk uit de lucht kwam vallen, was dan ook meer dan welkom. Na een mooie aanval over de linkerzijde, trachtte Cor Koning de bal voor te slingeren. Zijn voorzet belandde echter op mooie wijze in de verre hoek, buiten het bereik van de doelman: 1-1.

Voorsprong
Dit bleek het zetje dat DESZ nodig had. Nog geen vier minuten later kwamen zij op voorsprong. Een soepele aanval over de linkerflank bracht Ajay de Gier in stelling, die het overzicht behield en een strakke voorzet verstuurde in de richting van de instormende Koning. Deze was zijn directe bewaker te snel af en gleed het leer binnen: 2-1.

Hiermee was de koek nog niet op. Enkele minuten later kon de massaal aanwezige rood-witte support wederom juichen. Thijs Pereboom anticipeerde goed en veroverde de bal op het middenveld. Ronny Bakker zag Koning vervolgens wegspurten en bediende deze op maat. De aanvaller vond op zijn beurt Danny Moorman voor de goal: 3-1. Dit was tevens de ruststand.

Direct na de theepauze wist SC Rouveen gevaarlijk te worden. Een aanvaller kwam door over de rechterzijde en besloot uit te halen. Zijn knal ging hard over. Aan de andere zijde van het veld was Koning gevaarlijk voor zijn ploeg. Hij schoot echter hard naast. Na een kwartier spelen deden de gasten nogmaals van zich spreken. Abma stond wederom op de juiste plek.

Beslissing
In de 63e minuut gooiden de gastheren het duel definitief op slot. Zij slaagden erin de bal te veroveren op zo´n vijfentwintig meter van het doel. Al stuiterend kwam het speeltuig voor de voeten van Stef Raben, die zag dat de sluitpost van SC Rouveen ver voor zijn goal stond. Met dodelijke precisie legde de aanvoerder het leer over de goalie: 4-1.

In het restant van de wedstrijd wisten beide teams nog gevaarlijk te worden. Zo stuitten de bezoekers tweemaal op Abma. Eerst belandde een vrije trap op zijn vuisten. Niet veel later wist hij een knal van dichtbij knap te pareren. De grootste kans was voor DESZ-er Dimitri Kamerling. Na een vloeiende aanval over de rechterkant werd hij gevonden door Bakker. De middenvelder zag de doelman echter redding brengen. Eindstand: 4-1.

Volgende week gaat DESZ op bezoek bij Noordscheschut, de huidige nummer drie. Aanvang: 14.30 uur, sportpark De Meulewieke.

0-1 Jarno Domine
1-1 Cor Koning
2-1 Cor Koning
3-1 Danny Moorman
4-1 Stef Raben