DESZ zakt door ondergrens tegen NEC Delfzijl

Auteur: Remco Lachenal. Foto's: 30

Zondag 24 januari | ​ZWARTSLUIS – Het eerste elftal van DESZ is bij de hervatting van de competitie tegen een flinke zeperd aangelopen. Directe concurrent NEC Delfzijl bleek te sterk. Al in de eerste helft scoorden de bezoekers eenmaal. Na de theepauze gingen de rood-witten op zoek naar de gelijkmaker, maar moesten zij al gauw met tien man verder. De gasten benutten deze manmeersituatie vervolgens optimaal: 0-4.

In de beginfase van de wedstrijd deden de ploegen nog niet zoveel voor elkaar onder. Kansen werden aan beide zijden van het veld niet gecreëerd. Wel was duidelijk dat het de thuisploeg aan scherpte ontbrak en dat teveel duels verloren gingen. De bezoekers wisten hier in eerste instantie echter niet van te profiteren. Zij hanteerden veelvuldig de lange bal, wat doorgaans simpel te verdedigen was.

Toch was het na ruim een half uur spelen één van deze lange ballen die een voorsprong voor NEC tot gevolg had. Vanaf rechts werd het leer richting de rand van het zestienmetergebied van DESZ geslingerd, waar de bal werd verlengd tot in de loop van Reinier Schumer. Oog in oog met Henrico Abma faalde hij niet: 0-1. Dit was tevens de ruststand.

Na de theepauze probeerden de rood-witten uit een ander vaatje te tappen. In eerste instantie lukte dit aardig. Via Remco Lachenal waren zij dichtbij een treffer. Zijn inzet werd echter gekeerd door de sluitpost van de bezoekers. Niet veel later volgde het breekpunt in de wedstrijd. Jarno Nieborg ontving de rode kaart wegen natrappen, waardoor DESZ met tien man verder moest.

Ruim een kwartier voor tijd maakte NEC optimaal gebruik van de geboden ruimte. De bal kon ongehinderd voor gegeven worden vanaf rechts. Martijn van der Heide probeerde zijn tegenstander het scoren onmogelijk te maken, maar werkte hierbij de bal via de paal in het eigen doel: 0-2.

Een minuut later was het opnieuw raak. Jan Douwe Rinsma verscheen alleen voor Abma en hield het hoofd koel: 0-3. Enkele minuten voor tijd was de Sluziger' misère compleet. Balverlies in de achterhoede van de thuisploeg werd genadeloos afgestraft. Reinier Schumer bepaalde de eindstand: 0-4.

Volgende week speelt DESZ de uitwedstrijd tegen Drenthina. Aanvang: 14.30 uur, sportpark De Oude Ros.