DESZ VR1 overtuigend door naar de kwartfinale in het bekertoernooi

Auteur: Arko Halfmouw. Foto's: 55

Maandag 19 februari | "Wie rook wil hebben, moet vuur verdragen". De 1/8 finale van het bekertoernooi staat vandaag op het programma het is een mooi ritje naar het beroemde dorpje Terwispel. Bekend van Man Bijt Hond legende “Jolke Nijenhuis”, bekend om zijn uitspraken: "Lekker, lekker, lekker" of "dry Januari ik zou het niet doen mensen". Kortom de nummer 14 van het bier drinken, hij schijnt naar horen zeggen zijn café ook wel eens onder rook te hebben gezet met het gas geven van een brommer in het café. Maar rook verdwijnt vaak weer als sneeuw voor de zon. U denkt nu wat heeft dit te maken met voetbal nou laat ik u zeggen helemaal niets, maar je moet het verhaal toch ergens mee beginnen.

Wat ook in rook op ging was de geplande busreis naar het dorp in Friesland, wat niet alleen voor de Sluzigers een teleurstelling was, maar ook voor de thuisploeg die een mooie verloting met draaien aan het rad geregeld hadden, waar mooie prijzen mee waren te winnen en ze er van uit gingen dat er een bus vol publiek mee zou komen naar Terwispel. Maar helaas dat was dus niet het geval. En zouden we met een klein aantal deze verloting bijwonen.

Maar voor het zover was moest er eerst nog het één en ander bijgepraat worden, want de aanloop van wedstrijd naar wedstrijd verloopt nu eenmaal niet altijd zonder slag of stoot en kunnen door teleurstellingen van de wissels de gemoederen wel eens een vuurtje doen oplaaien, en om het spreekwoord nu eens om te draaien waar vuur is, is ook rook. En als je rook om je heen hebt dan zie je het niet meer zo goed. Vandaar deze praatsessie.

Dit is waar de bespreking mee begon 'de rook om ons heen moest eerst even verdwijnen', en aan de ontspannen maar gemotiveerde koppies te zien zat dat wel goed. De rook om ons hoofd was verdwenen en terwijl Eddy nog een paar laatste tips op het bord uittekent ontstaat er toch weer rookvorming in de ruimte waar we de bespreking hebben, het lijkt bij Yael weg te komen die met heel andere dingen bezig is dan met de bespreking en stoom afblaast. Of het iets met Marcel Potkamp te maken had die de besprekingsruimte was binnengeslopen of er iets anders was wat haar afleidde tot op heden weten we nog steeds niet wat er precies gebeurde.

Na een reis van 45 minuten aangekomen in Terwispel bleek er ondanks dat de busreis niet door ging er toch nog wel wat support was vanuit Zwartsluis en ook de Sluzigers paparazzi was het dameselftal gevolgd om weer momenten op de gevoelige plaat vast te leggen. Waarvoor dank Henk Kuik.

Dan is het zover en worden de dames opgehaald uit de kleedkamer de tunnel door, de trap op, en door het rookgordijn, wat uit een brullende rookmachine komt, het veld op. Als de rook op het veld, wat weer door de fakkels langs het veld bedekte, verdwenen is, geeft de scheidsrechter van vandaag het signaal om de wedstrijd voor een plek bij de laatste 8 te beginnen.

DESZ zet vanaf minuut 1 gelijk vol druk op de thuisploeg en dat resulteert direct in een kans, het is Annelie Overmars die met een steekpass Imogen in de positie zet om te scoren maar de keeper weet het eerste schot te keren en door de rebound krijgt Imogen de kans om het nog een keer te proberen en nu is het resultaat daar en staat de 0-1 op het scorebord. De thuisploeg trapt af en weer zet DESZ vol druk en heeft de bal snel weer in bezit, het is weer Annelie die aan de basis staat van de volgende aanval. Ze speelt de bal af op Yael die de bal aflegt op de speler die zelf vindt dat ze geen rechtsbuiten is Carolien, Sweetie denkt niet na en jaagt de bal langs de keeper de touwen in en het is na 5 minuten 0-2.

Dan gaat de telefoon en is het voor het eerst dat er live verslag wordt gedaan van de DESZ dames op Zwartewater FM.

DESZ controleert de wedstrijd en houdt WTTC ver op eigen helft, maar doordat bijna alle spelers zich op één helft bevinden wordt er weinig gecreëerd, dus wordt er besloten iets meer ruimte te geven aan de tegenstander en dat heeft effect. Daphne stuurt Hannah weg maar ze schiet hard over het doel. Dan is daar de eerste wissel van deze middag en het gaat niet om een speler maar om een schoen of eigenlijk gaat het om de veter in de schoen. Lisanne die eigenlijk in het vliegtuig zou zitten maar omdat deze vlucht geannuleerd was er toch bij was vandaag, had in een paar minuten de veterwissel geregeld. Een prachtopdracht waarbij je niet geblesseerd kan raken. Nu de schoenwissel weer is toegepast lijkt DESZ weer gas bij te geven. Het is Daphne die nu Annelie inspeelt net over de helft en Annelie probeert het maar eens vanaf 30 meter. De bal passeert diverse spelers inclusief de keeper en zo staat het scorebord na 19 minuten op 0-3.

Een paar minuten later is het Hannah die druk zet op de rand van de 16 en de bal verovert. Zij schiet de bal langs de keeper; 0-4. Terwijl dit gebeurt, is het Yael die ruzie heeft met het knollenveld wat ook best te wensen overlaat. Het laatste goeie moment voor rust is Daphne die op avontuur gaat en al worstelend door spelers die aan haar shirt hangen pakt ze zo'n 20 meter tot de punt 16 waar ze gevloerd wordt. Een vrije trap volgt. Ze neemt de bal en legt hem precies waar Imogen de bal wil en ze neemt de bal ineens uit de lucht op de binnenkant van de schoen en schiet diagonaal langs de keeper aan de binnenkant van het zijnet en het is 0-5 met rust.

In de rust wordt er gewisseld. Annelie gaat er even af voor zeg maar Jac (Jacqueline) en Hannah gaat er even af voor Jari. Anne Mieke die het live verslagleggen uit de weg ging en daardoor mag vlaggen deze middag heeft nog energie over en loopt te klooien met een tennisbal. Terwijl het verhaal over de figuurlijke middelvinger opsteken naar de trainers gaat.

Direct na rust eigenlijk dezelfde situatie als net voor rust, een vrije trap van Daphne maar de bal wordt nu weggewerkt door de thuisploeg. Een corner van Daphne wordt ingekopt door Jari en omdat dit moment live was te volgen op Zwartewaterland FM en dan vind je de juiste woorden niet altijd "de verre of 2e hoek; ik weet niet wat ik heb gezegd maar een ander woord wat ik inmiddels wel weer heb gevonden is de kruising. Weer 10 minuten later is het Yael die de bal aflegt op Imogen die de bal over de keeper krult; 0-7. De middelvingers die daar op volgen was een besproken actie in de rust en hadden van betekenis van zie je wel ik kan het wel en worden dus deze keer gedoogd.

Vijf minuten later is het Jari die de bal aflegt op Marith, die haalt uit en de keeper moet zich volledig uitstrekken om de vingertoppen tegen de bal te krijgen om de koers van de bal van richting te doen veranderen. Een knappe redding op een fantastisch schot. Dan verstapt Daphne zich in een van de vele kraters in het veld en gaat er geblesseerd af. Desiree die er net uit was gehaald maar goed speelde komt er weer in om het laatste kwartier vol te maken.

De verdediging heeft deze middag een makkie. Het enige gevaar de tweede helft kan komen uit een vrije trap maar ook deze gaat ver naast het doel.

In het laatste deel van de wedstrijd volgen er nog 3 behoorlijke kansen, de eerste is van Hannah die de bal in de 16 aanneemt en in de draai schiet maar de bal verdwijnt hard maar langs de verkeerde kant van de paal. De volgende kans is een bal die wordt voorgegeven door Annelie op Imogen maar die stuit op de keeper.

De derde is wel raak een aanval opgezet door Hannah via Imogen op Carolien en de 0-8 staat op het scorebord. Dat is gelijk de eindstand de scheidsrechter fluit af en de DESZ dames staan in de kwartfinale van het bekertoernooi. En weer een keer een clean sheet voor Miranda en DESZ.

Het doel was een ronde verder dan vorig jaar en dat is bereikt. Een mooie teamprestatie!

Als de rook om je hoofd is verdwenen, valt het op dat de zon feller schijnt , SJO WTTC – DESZ 0-8.