DESZ VR 1 bereikt de bekerfinale

Auteur: Anne Mieke Slurink. Foto's: 78

Dinsdag 7 mei | 4 mei was het dan eindelijk zover. Met een vrijwel complete selectie van 19(!) man (waardoor MJ toch als supporter mee moest in plaats van als reserve super- showkeeper) werd er afgereisd in een volle bus naar Zweeloo. Daar stond VV Sweel VR1 te wachten voor alweer de halve finale van het bekertoernooi.

Alle gespannen koppies werden geteld en nadat zeker was dat niemand was vergeten kon de 50 minuten durende rit richting de Duitse grens beginnen.

Eenmaal in Zweeloo zat de sfeer er, ondanks de lichte spanning, meteen al goed in. Mama Julia nam alvast het voortouw met het 1e Liefmansje van de dag. Uiteraard gold dit nog niet voor de speelsters. Eerst moest er nog 90 minuten geknald worden, voordat ook zij aan de welverdiende Liefmansjes (en overige alcoholische versnaperingen) konden gaan.

DESZ begon goed aan de wedstrijd, met in de 3e minuut een crosspass vanaf onze helft van Rosa op Hannah. Helaas kwam deze net niet aan. Kort daarna liet ook Sweel in de 6e minuut van zich horen, met een schot voor het doel langs. Hiermee werd duidelijk dat beide teams nog wel eens flink aan elkaar gewaagd konden zijn.

Ondanks een licht overwicht voor DESZ, is de eerste echte enorme kans op 1-0 voor de thuisploeg. In de 15e minuut breekt Sweel uit, maar het schot gaat via onderkant lat gelukkig weer terug het veld in. De dames uit Zwartsluis waren gewaarschuwd.

Even werd het veldspel iets rustiger, en leek Daphne er vanuit te gaan dat de dug-out wellicht wat in slaap was gesust. In de 21e minuut besloot zij deze daarom maar eens even keihard onder vuur te nemen, met succes: want iedereen zat meteen weer rechtop en was weer klaarwakker.

In de 23e minuut werd ook de keeper van de thuisploeg voor het eerst getest. Carolien legde de bal op eigen helft terug op Jacqueline, Jacqueline schoot hem naar voren en Anne Mieke nam de bal verrassend in één keer op de pantoffel. Helaas redde de keeper!

In de 25e minuut kreeg DESZ een corner. Hannah draaide de bal gevaarlijk voor het doel, waar Jari er al helemaal klaar voor stond. Maar alsof bij de finale van het dames volleybal, smashte ze de bal met twee handen na een duwtje in de rug in een reflex het doel in. Helaas is dat bij voetbal nog altijd niet toegestaan, en dus werd het doelpunt afgekeurd.

Zo moet het in ieder geval niet zal Daphne gedacht hebben toen ze 2 minuten later eenzelfde soort corner van Hannah te verwerken kreeg. Met een fantastische kopbal wist zij de bal nu wel op legitieme wijze achter de keeper te krijgen, en zo was het alsnog 0-1 voor DESZ!

Na deze voorsprong bleef DESZ doordrukken. In de 29e minuut was Carolien met haar schot dichtbij de 0-2, maar deze ging helaas net naast. Toch bleek dit de aanzet voor de 0-2, toen de keeper direct daarna de mist in ging in de opbouw. Hannah onderschepte en legde hem voor op Anne Mieke. Na controle met het hoofd schoot ze de bal perfect langs de keeper 0-2!

Ondanks de marge van twee, bleef het soms oppassen voor DESZ. In de 35e minuut volgde een corner voor Sweel, maar Miranda had de bal klemvast.

Een minuut later was er een uitgelezen kans op 0-3 doormiddel van een schot van afstand van Demi, maar helaas ging deze naast.

Zo leek de rust gehaald te worden met een 0-2 voorsprong, ware het niet dat Sweel met één snelle en goed uitgespeelde uitbraak in de 41e minuut toch ineens voor 1-2 tekende. DESZ was hierdoor even van slag, en kwam zelfs nog even goed weg bij een corner en vrije trap die daar nog op volgde.

Gelukkig bleef het bij slechts wat gevaar, en werd met een 1-2 voorsprong de kleedkamer opgezocht.

De tweede helft kon vervolgens niet beter beginnen, toen Daphne in de 46e minuut onderuit werd gehaald in het zestienmetergebied, penalty! Keepster Miranda, die in dit soort situaties eigenlijk nooit faalt, kwam naar voren, en schoot ook deze weer beheerst tegen de touwen. Zo bracht ze de stand op 1-3.

Die marge van 2 gaf de dames zichtbaar een hoop rust en vertrouwen om het restant van de wedstrijd mee uit te spelen.

Er volgde nog een aantal kansen, waaronder in de 48e minuut, toen Hannah met een schot op de paal nog heel dichtbij kwam. Via de paal redde uiteindelijk de keeper.

Ook de andere keeper aan DESZ zijde had af en toe nog wel wat werk te verrichten, maar deed dit met verve. In de 50e minuut was er voor Miranda zelfs nog even ruimte voor een mooi showduikje, waarbij we natuurlijk stiekem hopen dat deze door een van de fotografen langs de kant is opgepikt.

Ook de invallers lieten de tweede helft hun waarde zien. Imogen speelde een uitstekende wedstrijd en beloonde zichzelf in de 64e minuut bijna met een doelpunt. Helaas ging haar schot net naast.

Voor Sarah gold precies hetzelfde, maar haar schot van afstand in de 66e minuut ging nét over.

Tussendoor bleef ook Sweel het wel proberen, maar de verdediging stond uitstekend haar mannetje. Met name het uitverdedigende koppen van Jacqueline onder serieuze druk in de 75e minuut is daarin zeker nog even het vermelden waard.

Het laatste kwartier ging het spel nog wat op en neer, maar echte kansen kwamen er niet meer. En in de 94ste minuut werd er eindelijk afgefloten!

OP NAAR DE FINALE!

DESZ VR 1 bedankt Jan Willem Oldenbeuving voor het meereizen en de mooie beelden van deze wedstrijd.