​DESZ toont twee gezichten tijdens Steenwijkertorencup

Auteur: Remco Lachenal. Foto's: 53

Zondag 26 augustus | STEENWIJK – In het kader van de voorbereiding heeft het eerste elftal van DESZ de afgelopen week meegedaan aan de Steenwijkertorencup. Met teams als d'Olde Veste'54, MSC en Alcides kende dit toernooi een sterk deelnemersveld. De rood-witten speelden tegen de twee laatstgenoemde teams, uitkomend in de hoofdklasse. Van beide wedstrijden een kort verslag.

Donderdag 23 augustus: DESZ – MSC
Rond 20.00 uur werd afgetrapt voor de eerste wedstrijd van de Steenwijkertorencup. De Sluzigers begonnen sterk aan het duel. Met een gezonde portie strijdlust en felheid grepen zij hun tegenstander bij de keel. Bovendien werd er bij vlagen aardig gevoetbald. Via Tom Kisjes was de ploeg in deze fase gevaarlijk. Zijn schot ging net naast.

Aan de andere zijde van het veld wisten de rood-witten relatief makkelijk overeind te blijven. Renee Agterhuis moest slechts één keer handelend optreden. Na zo'n twintig minuten spelen kwam DESZ op voorsprong. Dimitri Kamerling werd onreglementair gestuit in het vijandelijk penaltygebied, wat zijn ploeg een penalty opleverde. Deze werd verzilverd door Danny Moorman: 1-0.

Tien minuten later wisten de Sluzigers de score te verdubbelen. Kisjes werd vrijgespeeld op zo'n twintig meter van het doel van MSC en legde de bal vanuit de draai handig voor zijn linkervoet. Een bekeken schot volgde: 2-0. Dit was tevens de ruststand.

Na de theepauze werd al gauw duidelijk dat de Meppelers, al dan niet door personele wisselingen, uit een ander vaatje tapten. Dat, in combinatie met de langzaam wegvloeiende krachten bij de rood-witten, zorgde ervoor dat DESZ in toenemende mate werd teruggedrukt op eigen helft. Toch bleven grote kansen in eerste instantie uit.

De grootste mogelijkheden waren misschien wel voor de Sluzigers. Op de counter waren zij meerdere malen gevaarlijk. Moorman was het dichtst bij een treffer. Zijn lob stuiterde net over het doel. Toch begon de druk aan de andere zijde van het veld langzaam maar zeker verder toe te nemen. Hierdoor moest invaller Gijs de Haan meerdere malen in actie komen. Capituleren deed hij in eerste instantie niet.

Tot ruim tien minuten voor tijd. Een vrije trap van Jim Veltmaat bleek hem te machtig: 2-1. Met de aansluitingstreffer op het scorebord, ging MSC op zoek naar de gelijkmaker. Lange tijd wist DESZ het doel schoon te houden, ook nadat zij met tien man kwamen te staan als gevolg van een rode kaart. Ver in blessuretijd brak het rood-witte verzet echter alsnog. Opnieuw was Veltmaat trefzeker: 2-2.

Tot overmaat van ramp bleef het hier niet bij. In de beperkte tijd die resteerde, moesten de Sluzigers andermaal het hoofd buigen. Na een scrimmage werkte Soufian el Kadouri het speeltuig tegen de touwen. Hij bepaalde hiermee de eindstand: 2-3.

1-0 Danny Moorman (pen.)
2-0 Tom Kisjes
2-1 Jim Veltmaat
2-2 Jim Veltmaat
3-2 Soufian el Kadouri

Zaterdag 25 augustus: DESZ – Alcides
Om 13.00 uur klonk het eerste fluitsignaal van de tweede en tevens laatste wedstrijd. Waar de rood-witten afgelopen donderdag nog zo goed en fel begonnen, was daar nu geen sprake van. De strijdlust en felheid waarmee zij MSC hadden bestreden, was verdwenen. Alcides profiteerde al na vier minuten optimaal van het gebrek aan scherpte aan Sluziger' zijde: 0-1.

Ook na deze openingstreffer bleken de rood-witten nog niet te zijn wakker geschud. Dit stelde de Meppelers in staat om op zoek te gaan naar een uitbreiding van de score. Deze volgde in de 22e minuut: 0-2. Hierna zorgde Dimitri Kamerling voor een zeldzame rood-witte opleving. Hij knalde het leer van afstand op de dwarsligger. Ruststand: 0-2.

Waar DESZ ongetwijfeld voor ogen had om na rust hetzelfde op de mat te leggen als afgelopen donderdag, werden alle goede bedoelingen al gauw aan diggelen geschoten. In de 51e minuut was Alcides voor de derde keer deze middag trefzeker: 0-3. Een kwartier later was ook de vierde treffer een feit: 0-4.

In het restant van het duel lieten de rood-witten zich niet geheel onbetuigd. Zo schoot Ronny Bakker de bal op de paal en stuitte Etiënne Moorman op de sluitpost van de Meppelers. Een eretreffer kwam er niet. Een vijfde tegentreffer wél. Zo'n vijf minuten voor het laatste fluitsignaal werd de eindstand bepaald: 0-5.

Aanstaande dinsdag speelt DESZ de volgende oefenwedstrijd in het kader van de voorbereiding. Be Quick'28 1 komt dan op bezoek. Aanvang: 20.00 uur, sportpark De Cingellanden.

0-1 Speler Alcides
0-2 Speler Alcides
0-3 Speler Alcides
0-4 Speler Alcides
0-5 Speler Alcides