​DESZ sluit jaar af met overwinning

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 16 december | TEN BOER – De hoofdmacht van DESZ heeft drie punten overgehouden aan de verre uitwedstrijd tegen Omlandia. Dat de rood-witten er met de zege vandoor zouden gaan, had het lang echter geen schijn van. De gastheren waren namelijk sterker en kregen aanvankelijk de beste kansen. Een treffer bleef echter uit, wat de Sluzigers in staat stelde om de zege alsnog binnen te slepen. Dat deden zij in extremis, door twee keer te scoren: 0-2.

In de beginfase van het duel werd de strijdwijze van de thuisploeg meteen duidelijk. De lange bal werd veelvuldig gehanteerd, waarna met veel energie en fysieke kracht werd bijgesloten. Dit leverde de gastheren al gauw een eerste mogelijkheid op. Vanaf de linkerzijde van het penaltygebied werd de bal op doel geschoten, maar Renee Agterhuis wist redding te brengen.

In eerste instantie wisten de bezoekers hier nog weinig tegenover te stellen. De ploeg was slap in de duels en te vaak slordig in balbezit. Pas na een half uur waren zij voor het eerst gevaarlijk. Een vrije trap vanaf links kon bijna bij de eerste paal tegen de touwen worden gewerkt, maar het leer werd tijdig weggewerkt door de thuisploeg.

In diezelfde fase was Omlandia het dichtst bij een doelpunt. De bal werd vanaf links voorgegeven en van dichtbij op doel geschoten. Vanaf de doellijn was het verdediger Robbert Elken die de bal kon wegwerken. Enkele minuten voor rust kregen de rood-witten nog twee mogelijkheden. Zo knalde Karlo Naberman een vrije trap op de vuisten van de keeper, terwijl niet veel later een scrimmage bijna tot een treffer leidde. Deze bleef uit. Ruststand: 0-0.

Binnen tien minuten na de theepauze waren de gasten bijna trefzeker. Tom Kisjes (archieffoto) haalde uit maar zag de sluitpost van de gastheren redding brengen. Niet veel later was de grootste kans tot dan toe voor invaller Ronny Bakker. Hij stuitte eveneens op de keeper. Vijf minuten hierna was de thuisploeg weer gevaarlijk. Vanaf links werd de bal op goal geschoten, maar deze kon nog net door de Sluziger' defensie in het zijnet gewerkt worden.

Na ruim een uur spelen was Omlandia andermaal dichtbij de voorsprong. Een schot vanaf rechts leek bestemd voor de touwen, maar Agterhuis en de lat wisten dat te voorkomen. In de 74e minuut lieten de gastheren wederom na om de score te openen. Een schot van de aanvoerder rolde langs de verkeerde kant van de paal.

In de slotfase streden beide ploegen voor de winst en golfde het spel veelvuldig op en neer. DESZ leek via Danny Moorman alsnog op voorsprong te komen. Zijn omhaal belandde echter op de paal. Met het uitblijven van een doelpunt leek het duel, wonderbaarlijk genoeg, doelpuntloos te eindigen. In blessuretijd besloten de rood-witten echter anders.

Na een aanval over de linkerzijde slaagden de gastheren er namelijk niet in om het leer weg te werken, wat Bakker in stelling bracht. Hij knalde het speeltuig tegen de touwen en zette daarmee zijn ploeg op voorsprong: 0-1. Doordat de thuisploeg vervolgens alles of niets ging spelen, kregen de Sluzigers meer ruimte. Dit stelde hen in staat om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. In twee instanties bepaalde Naberman de eindstand: 0-2.