​DESZ redt punt tegen ZFC

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 15 maart | ZWARTSLUIS – Het vlaggenschip van DESZ heeft door een laat doelpunt van Stef Raben alsnog een punt overgehouden aan het duel met ZFC uit Zuidlaren. Hier had het echter lang geen schijn van. De bezoekers kwamen namelijk vroeg op voorsprong door tweemaal te scoren. De Sluzigers deden vervolgens snel wat terug maar wisten geen vuist te maken. Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd leken de bezoekers vervolgens de wedstrijd te beslissen. Dit bleek niet voldoende voor de zege: 3-3.

Een slechtere start kon DESZ zich niet wensen. In de derde minuut kwamen zij al op achterstand. De gasten verdienden een vrije trap op zo'n twintig meter van het doel van Henrico Abma. Roy Dobbinga nam plaats achter de bal en krulde deze op mooie wijze over de rood-witte muur. Het leer sloeg buiten bereik van Abma binnen in de bovenhoek: 0-1.

Nog geen drie minuten later werd de Sluziger' malaise nog groter. Wederom waren de bezoekers trefzeker uit een standaardsituatie, ditmaal een corner. Deze werd vanaf rechts indraaiend getrapt richting de tweede paal. Hier stond spits Jos Lamain al te wachten. Hij wist het speeltuig ongehinderd tegen de touwen te werken: 0-2.

Binnen de minuut wist DESZ de valse start ietwat dragelijker te maken. Rechtsback Thijs Pereboom kwam door over de rechterzijde en trachtte één van de voorwaartsen te bereiken met een voorzet. Deze kwam uiteindelijk terecht bij een verdediger van ZFC, maar hij kopte de bal voor de voeten van de attente Martijn van der Heide: 1-2.

Kansen ZFC
Ondanks deze welkome opsteker was het lek nog niet boven bij de rood-witten. Qua balbezit ontliepen de teams elkaar weliswaar niet veel, maar ZFC wist meerdere malen gevaarlijk te worden. Zo moest Abma al gauw twee keer redding brengen, belandde een kopbal op de lat en ging een bekeken stift van de spits net naast. DESZ zette hier geen kansen tegenover. Te vaak werden verkeerde keuzes of fouten gemaakt op beslissende momenten. Ruststand: 1-2.

Na de theepauze was DESZ verantwoordelijk voor het eerste wapenfeit. Vanaf de rand van het zestienmetergebied nam Ajay de Gier de bal op zijn slof. Deze werd gekeerd door de doelman van de bezoekers. Aan de andere zijde van het veld wisten de gasten eveneens gevaarlijk te worden. Eerst werd de bal voorlangs geschoven. Niet veel later moest Abma handelend optreden.

In de fase die hier op volgde hielden de teams elkaar grotendeels in evenwicht. De Sluzigers worstelden met zichzelf en hadden moeite om hun eigen spelletje te spelen. De bezoekers stelden hier gezonde werklust tegenover en wisten bij vlagen aardig te voetballen. Kansen bleven in deze periode uit.

Mogelijkheden beide teams
Tot tien minuten voor het laatste fluitsignaal. Het duel eindigde namelijk zoals deze begon: met doelpunten. De eerste grote kans was voor ZFC. Abma bracht echter andermaal redding. Dimitri Kamerling was vervolgens dichtbij de gelijkmaker. Een snoeiharde vrije trap leek bestemd voor de bovenhoek maar zwabberde net naast.

De bezoekers dachten het duel vervolgens te beslissen. Na een aanval over de linkerflank werd Bob Poorta vrij gespeeld achter de verdediging van de thuisploeg. De invaller verschalkte Abma in de korte hoek: 1-3. In dezelfde minuut deed DESZ wederom wat terug. Na een voorzet van Demian Slurink haalde Stef Raben ineens uit. De ZFC-goalie keerde de inzet van de aanvoerder maar kon niet voorkomen dat Cor Koning de rebound verzilverde: 2-3.

Met nog enkele minuten op de klok deden de rood-witten een laatste poging tot het forceren van een gelijkmaker. Al gauw kreeg Koning hier de uitgelezen mogelijkheid voor. Van dichtbij schoot hij echter over. Tot blijdschap van velen volgde de gelijkmaker alsnog. Invaller Robin Rook kopte de bal door in de loop van Raben, die het speeltuig met veel gevoel in de verre hoek plaatste: 3-3. Dit was tevens de eindstand.

Volgende week komen The Knickerbockers op bezoek bij DESZ. Aanvang: 14.30 uur, sportpark De Cingellanden.