​DESZ onderuit tegen Noordscheschut

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 8 maart | NOORDSCHESCHUT – Na twee overwinningen op rij heeft het eerste elftal van DESZ een nederlaag geleden tegen directe concurrent Noordscheschut. In de eerste helft kwamen de rood-witten nog wel op voorsprong. Direct na de theepauze draaide de thuisploeg de verhoudingen echter om door tweemaal te scoren. De Sluzigers gingen in het restant van de wedstrijd op zoek naar de gelijkmaker, maar deze bleef uit. Het slotakkoord was zelfs voor de gastheren: 3-1.

Ondanks de uiteindelijke nederlaag, begon DESZ sterk aan de wedstrijd. De ploeg voetbalde bij vlagen aardig en had veelvuldig balbezit. Dit resulteerde al gauw in een kans voor Cor Koning. Zijn voorwaartse beweging werd opgemerkt door rechtsback Thijs Pereboom, die hem op maat bediende. De aanvaller stuitte echter op de doelman van de thuisploeg.

Niet veel later was Danny Moorman ook nog gevaarlijk. In plaats van de bal ineens op de slof te nemen, besloot hij deze eerst te controleren. Zijn bewaker kon hierdoor tijdig ingrijpen. Na een kwartier spelen was Lars Dunnik dichtbij een treffer. Vanaf een meter of twintig plaatste hij een vrije trap aan de verkeerde kant van de paal.

De verdiende openingstreffer volgde na twintig minuten. Ronny Bakker en Moorman zetten de verdediging van de gastheren goed onder druk, wat ertoe leidde dat één van de verdedigers balverlies leed. Bakker zette vervolgens Koning alleen voor het doel, die het leer beheerst tegen de touwen wist te schuiven: 0-1.

Slordig DESZ
In het restant van de eerste helft slaagden de bezoekers er niet langer in om het spel van de beginfase op de mat te leggen. De ploeg werd slordig in balbezit en wist dan ook nauwelijks meer gevaarlijk te worden. Dit stelde Noordscheschut in staat om aanvallender te gaan denken. Eén keer waren zij dichtbij de gelijkmaker. Eén van de spitsen kwam door aan de linkerzijde maar slaagde er niet in om een teamgenoot voor het doel te vinden. Ruststand: 0-1.

Na rust lieten de gastheren onmiddellijk zien de zege niet cadeau te geven. Dit had al gauw tot gevolg dat zij gevaarlijk werden. Vanaf links werd het doel van Henrico Abma onder vuur genomen. De knal die volgde zwaaide echter af en ging voorlangs. Dit bleek het eerste wapenfeit in een sterke periode van de thuisploeg. DESZ was het op dat moment helemaal kwijt en zag de gastheren dan ook gauw langszij komen.

Een ongelukkig moment in de verdediging van de Sluzigers ging hieraan vooraf. Vanaf zo´n vijfentwintig meter trachtte een aanvaller van Noordscheschut te scoren. Hij raakte het speeltuig verkeerd, maar zag hoe deze na mistasten van de rood-witte defensie voor de voeten van Arend Schonewille belandde. Deze schoot het leer buiten bereik van Abma tegen de touwen: 1-1.

Voorsprong Noordscheschut
Niet veel later kwam de thuisploeg ook nog op voorsprong. Na een aanval over de rechterzijde werd de bal voorgeslingerd. Tot tweemaal toe legden de aanvallers van Noordscheschut de bal af, waarna deze terecht kwam bij Jos Kroezen. Vanaf de rand van het penaltygebied twijfelde deze niet en schoof hij hard raak: 2-1.

In de fase na deze treffer probeerde DESZ zich te herpakken. Dat een verdediger van de gastheren zijn tweede gele kaart kreeg en dus moest vertrekken, leek de Sluzigers hierbij te kunnen helpen. De ploeg was weliswaar in toenemende mate aanwezig op de helft van de tegenstander, maar echt gevaarlijk werden de rood-witten niet. Te vaak werden verkeerde keuzes gemaakt of bleek de eindpass onnauwkeurig.

Aan de andere zijde van het veld wisten de gastheren handig gebruik te maken van de ruimte die DESZ moest laten. Zij wisten dan ook meerdere kansen te creëren. Vlak voor het einde van de wedstrijd wist Nick Koster één van deze kansen te verzilveren. Na een lange bal was hij zijn tegenstanders te slim af en omspeelde hij Abma: 3-1. De thuisploeg verzuimde vervolgens om de rood-witte misère nog groter te maken. Twee flinke kansen werden om zeep geholpen. Eindstand: 3-1.

Volgende week komt ZFC uit Zuidlaren op bezoek bij DESZ. Aanvang: 14.30 uur, sportpark De Cingellanden.

0-1 Cor Koning
1-1 Arend Schonewille
2-1 Jos Kroezen
3-1 Nick Koster