​DESZ niet opgewassen tegen Pelikaan S

Auteur: Remco Lachenal. Foto's: 20

Zondag 25 november | ZWARTSLUIS – Het eerste elftal van DESZ is er niet in geslaagd om de zegereeks van Pelikaan S een halt toe te roepen. In de thuiswedstrijd tegen de ongenaakbare koploper kwamen de rood-witten voor rust al op achterstand. Na de theepauze wisten de bezoekers de marge al vrij snel te verdubbelen, waarmee zij tevens de eindstand bepaalden: 0-2.

De gastheren begonnen sterk aan het duel. Met een flinke portie strijd en felheid traden zij de bezoekers tegemoet. Dit had in de beginfase duidelijk effect en resulteerde ook in enkele mogelijkheden. Zo schoof Dimitri Kamerling de bal naast en mikte Danny Moorman niet veel later te hoog.

Na een kwartier voetballen ging de rood-witte storm liggen en namen de gasten het initiatief over. In de 20e minuut had dit een eerste mogelijkheid tot gevolg. Spits Sergio van Dijk kopte het speeltuig naast. Twee minuten later was het wel raak. Een vrije trap vanaf links werd in twee instanties door Mathijs Elderman tegen de touwen gewerkt: 0-1.

Binnen drie minuten was DESZ dichtbij de gelijkmaker. Tom Kisjes verscheen alleen voor de keeper maar zag zijn inzet gekeerd worden. In het restant van de eerste helft was het vooral Pelikaan S dat de klok sloeg. Renee Agterhuis hield zijn ploeg in de wedstrijd door twee keer redding te brengen. Ruststand: 0-1.

Na de theepauze probeerden de Sluzigers van achteruit te blijven voetballen in hun zoektocht naar de gelijkmaker. De bezoekers wisten deze intenties vaak in de kiem te smoren en werden rap gevaarlijk in de omschakeling. Het was ook één van deze momenten die een verdubbeling van de marge tot gevolg had. Na balverlies op het middenveld kon de bal vanaf links voor worden gegeven, waarna het leer op ongelukkige wijze via Martijn van der Heide in het eigen doel belandde: 0-2.

Voor de rood-witten was het vervolgens zaak om een snelle aansluitingstreffer te forceren. De ploeg bleek echter simpelweg niet bij machte. Pas in de 78e minuut waren zij voor het eerst weer gevaarlijk. Kamerling knalde het leer van buiten het penaltygebied op doel, maar zag zijn inzet uiteenspatten op de paal.

De thuisploeg dacht door dit moment van opleving even aan een slotoffensief, maar kon dit niet veel later ook weer uit het hoofd zetten. DESZ moest namelijk verder met tien man nadat Bjorn Vinke een rode kaart zag wegens een slaande beweging. Pelikaan S tikte zich vervolgens naar het eindsignaal, dat na iets meer dan negentig minuten klonk. Eindstand: 0-2.

Volgende week gaat DESZ op bezoek bij NEC Delfzijl. Aanvang: 15.00 uur, sportpark Centrum.