​DESZ lijdt terechte nederlaag tegen Groen Geel

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 15 februari | GRONINGEN – Het vlaggenschip van DESZ heeft na de winterstop nog geen punt weten te pakken. Verloren de rood-witten vorige week nog van Gorecht (uit, 2-1), deze week was directe concurrent Groen Geel te sterk. Na een doelpuntloze eerste helft kwamen de gastheren al snel op voorsprong in het tweede bedrijf. Even zo snel kwam DESZ weer op gelijke hoogte. Groen Geel stelde echter orde op zaken en liet de Sluzigers niet nogmaals langszij komen: 2-1.

In de beginfase van de wedstrijd golfde het spel op en neer. DESZ had relatief veel balbezit maar was nauwelijks in staat om gevaarlijk te worden. Toch waren zij het eerst dichtbij een treffer. Dimitri Kamerling knalde de bal over. Zo'n tien minuten later liet de thuisploeg voor het eerst van zich spreken. Vanuit een corner werd de bal over het doel van Henrico Abma gekopt.

Na een kwartier spelen begonnen de rood-witten de grip op haar tegenstander te verliezen. Slordigheden hadden tot gevolg dat er veel balverlies werd geleden, waar de gastheren dankbaar gebruik van maakten. De Sluzigers wisten dan ook niet meer gevaarlijk te worden. Groen Geel, daarentegen, was in deze fase eenmaal dichtbij een doelpunt. Een vrije trap leek af te stevenen op de korte hoek, maar Abma bleek attent.

Dit bleek het startschot voor een periode waarin DESZ het lastig had. De ploeg werd veelvuldig op de eigen helft teruggedrukt en moest met lede ogen toezien hoe de gastheren meerdere keren gevaarlijk wisten te worden. Tien minuten voor rust kregen zij de grootste kans. Eén van de aanvallers tikte het speeltuig van dichtbij over. Ruststand: 0-0.

Openingstreffer
De moeilijke fase waarin DESZ zich voor de theepauze bevond, zette door in de tweede helft. Al gauw resulteerde dit in de grootste kans tot dat moment. Eén van de voorwaartsen kwam oog in oog te staan met Abma, maar deze kwam als winnaar uit de strijd. Dit bleek slechts uitstel van executie. Nog geen minuut later was het wel raak. Een voorzet vanaf rechts verdween ineens achter Abma: 1-0.

Nog geen drie minuten later kwamen de rood-witten alweer op gelijke hoogte. Een aanval over de linkerzijde leverde de ploeg een corner op, welke richting de tweede paal werd getrapt door Ajay de Gier. Verdediger Mark Elken torende hier boven zijn bewaker uit en knikte het leer tegen de touwen: 1-1.

Ondanks deze opsteker wist DESZ het heft maar niet in handen te nemen. De gastheren waren deze dag simpelweg beter en hadden hierdoor weinig van de rood-witten te duchten. Dat zij dan ook opnieuw op voorsprong kwamen, was geen verrassing. Een afgeslagen corner werd opnieuw ingebracht waarna de bal, zij het met geluk, voor de voeten van één van de spitsen kwam: 2-1.

In het restant van de wedstrijd probeerde DESZ met man en macht de gelijkmaker te forceren. Gevaarlijk werden zij echter niet meer. De thuisploeg, daarentegen, kreeg nog wel een tweetal kansen. Eerst bracht Abma redding op een inzet van dichtbij, om niet veel later een schot van verder weg te keren. Er werd niet meer gescoord. Eindstand: 2-1.

Volgende week speelt DESZ wederom een uitwedstrijd. De rood-witten gaan dan op bezoek bij Klazienaveen. Aanvang: 14.30 uur, sportpark De Planeet.