​DESZ draait warm voor nacompetitie met zege op ONR

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 10 mei | RODEN – Het vlaggenschip van DESZ heeft de competitie met een zege afgesloten. In de uitwedstrijd tegen ONR kwamen de rood-witten al in de eerste helft op voorsprong. Vlak voor rust volgde een verdubbeling van de marge, waarna de ploeg het verschil na de theepauze met nog twee goals deed toenemen. Een prima zege en welkome voorbereiding op de nacompetitie: 0-4.

In de beginfase van de wedstrijd namen de Sluzigers het heft in handen. De ploeg had het meeste balbezit maar wist in eerste instantie niet gevaarlijk te worden. De gastheren leunden vooral achterover en probeerden het via snelle uitvallen. Ook voor hen bleven kansen uit. Tot de negentiende minuut. Na een solo over de linkerzijde van het veld, prikte de aanvoerder de bal in het zijnet.

Niet veel later was DESZ ook voor het eerst gevaarlijk. Centrale verdediger Robbert Elken schoof in en ontving de bal in het penaltygebied. Van dichtbij stuitte hij op de doelman. Zo'n tien minuten later was het alsnog raak. Thijs Pereboom stuurde Danny Moorman diep, die de bal in één beweging mee nam. Vanuit een ogenschijnlijk onmogelijke hoek stifte hij de bal vervolgens met veel gevoel over de uitstormende doelman: 0-1.

In het restant van de eerste helft wisten de Sluzigers, gesterkt door de voorsprong, hun veldoverwicht te vergroten. Al gauw was Ronny Bakker dichtbij een verdubbeling van de marge. Hij schoot de bal echter over na voorbereidend werk van Moorman. Niet veel later was ook laatstgenoemde dichtbij een treffer. Zijn inzet werd tijdig gekeerd door een verdediger.

Uitbreiding score
Vlak voor rust was het vervolgens wel raak. Demian Slurink ontving de bal aan de linkerkant van het veld en verstuurde een perfecte voorzet in de richting van Bakker. Deze zette zijn hoofd tegen het leer en zag deze, naar het schijnt via het lichaam van zijn directe bewaker, tegen de touwen belanden: 0-2. Dit was tevens de ruststand.

Onmiddellijk na de theepauze gooiden de rood-witten het duel in het slot. De ploeg hervatte de wedstrijd scherp en lanceerde een aanval over de linkerzijde. Slurink speelde Ajay de Gier aan, die besloot het speeltuig voor het doel te slingeren. Ditmaal was het Erwin Geertman die op de juiste plek stond en de bal binnen kopte: 0-3.

Nog geen minuut hierna kreeg DESZ een uitgelezen mogelijkheid om de score opnieuw uit te breiden. Bakker werd neergelegd in het zestienmetergebied van de thuisploeg, wat de bezoekers een strafschop opleverde. Deze werd opgeëist door Moorman, echter zag hij de sluitpost van ONR redding brengen op zijn inzet.

Ruim vijf minuten later was de vierde rood-witte treffer toch een feit. Moorman werd diep gestuurd over de rechterflank, waarna hij zijn directe tegenstander het bos in stuurde. De aanvaller behield vervolgens het overzicht en vond De Gier voor het doel. Deze wist het speeltuig met een soepele voetbeweging in de verre hoek te plaatsen: 0-4.

Mogelijkheden DESZ
In het restant van de wedstrijd kregen de gasten meerdere mogelijkheden om de marge verder op te voeren. Zo schoot Cor Koning in het zijnet, kopte Stef Raben over en bracht de doelman van ONR knap redding op een knal van wederom Koning. De grootste kans was eveneens voor de invaller. Van dichtbij slaagde hij er niet in het speeltuig binnen te werken.

De thuisploeg stelde hier een aantal kansen tegenover. Eerst werd de bal te hoog geplaatst na een voorzet vanaf rechts. Niet veel later ranselde Henrico Abma het leer uit de korte hoek. In de allerlaatste minuut van het duel moest hij opnieuw handelend optreden. Dit deed hij met verve. Een schot dat bestemd leek voor de bovenhoek werd met een mooie zweefduik uit de lucht geplukt. De score bleef hierdoor ongewijzigd. Eindstand: 0-4.

Doordat Drenthina haar wedstrijd tegen Noordscheschut won met exact dezelfde cijfers, pakte deze ploeg de derde periode. De periode van kampioen Groen Geel schoof daarmee door naar DESZ, wat betekent dat de rood-witten in de eerste ronde van de nacompetitie uitkomen tegen SC Veenwouden. Aanstaande zaterdag vindt de eerste wedstrijd plaats. Aanvang: 14.30 uur, sportpark De Kemphaan te Feanwalden.

0-1 Danny Moorman
0-2 Ronny Bakker
0-3 Erwin Geertman
0-4 Ajay de Gier