DESZ dames strijden wel maar komen te kort tegen sterker Dwingeloo

Auteur: Arko Halfmouw. Foto's: 34

Maandag 29 mei | Het is 27 mei en de grote finaledag breekt aan, alles lijkt geregeld om er een mooie dag van maken. Dit zal bij de dames van Dwingeloo niet anders zijn. Met een bus vol supporters wordt er richting Dwingeloo gereden, met als doel het kampioenschap te pakken door winst ook al mocht er ook gelijk worden gespeeld door de Sluzigers.

Het weer was fantastisch en we hadden er zin in. De entourage was mooi, veel publiek, een mooi complex, een mooie tribune, spandoeken van beide teams. De nummer 3 van de competitie die ook nog op bezoek was om de finale te aanschouwen, een paar fakkels langs de kant, laat de strijd maar losbarsten dan. De stadionspeaker had de namen genoteerd en opgenoemd.

De scheidsrechter floot, de wedstrijd was begonnen er werd gestreden maar dit alles gaat wel ten koste van het voetbal. De eerste aanval kwam van de thuisploeg die er de eerste 20 minuten vol op ging en de betere ploeg was. DESZ heeft in deze 20 minuten wel een heel goed moment. In de 9e minuut wordt de bal op Annemieke gepeeld door Julia, Annemieke die op het goede moment start komt met een halve meter achterstand over haar verdediger heen en lijkt een vrije doorgang te hebben en lijkt de grootste kans tot nu toe te krijgen. Maar niets lijkt minder waar, de grensrechter van de thuisploeg die 3 meter voor de laatste man staat te vlaggen en dus niet op lijn staat steekt de vlag in de lucht. De scheidsrechter neemt het in dit geval natuurlijk aan en fluit direct af. De toon is gezet.

De volgende fase is het Dwingeloo die met een paar snelle buitenspelers het betere spel laat zien maar toch ook aan hun kant gaat veel mis. Het zullen de zenuwen zijn die het spel beïnvloeden. Dan rest de vraag wie heeft ze dan beter onder controle vandaag. Het antwoord wordt gegeven in de 19e minuut. Het is de anders zo betrouwbare linksback Rosa die de bal wil teugspelen op Miranda, de bal die door het droge harde veld net iets meer opstuit dan verwacht komt niet van haar voet maar van haar scheenbeen af en rolt zo voor de rechtsbuiten van Dwingeloo. Zij legt de bal keurig af op de spits en die tikt de bal dan weer over de doellijn en zo is het 1-0 voor de thuisploeg.

De rood witten uit Zwartsluis moeten nu komen want bij deze stand is Dwingeloo kampioen. Het begint iets beter te lopen en we komen steeds dichterbij maar bij de eindpass of de voorlaatste pass gaat het mis en wordt de bal weer ingeleverd bij Dwingeloo die op hun beurt eigenlijk hetzelfde hebben maar wel de voorsprong in handen hebben. In de 33 minuut gebeurt Lisanne eigenlijk hetzelfde wat Rosa had maar dan op de middencirkel. Ze schiet de bal tegen de tegenstander aan en die gaat er pijlsnel vandoor richting de 16, legt de bal af maar deze wordt ook gemist en zo blijft de stand dus 1-0 en laat Dwingeloo de kans op de 2-0 liggen. Vier minuten later is het wel raak. Op het moment dat DESZ het betere spel heeft maar het dus toch mis gaat. De linksbuiten maakt precies dezelfde loopactie als Annemieke in de 9e minuut, ook hier steekt de grensrechter de vlag in de lucht maar nu fluit de scheidsrechter niet waar hij het wel opnam voor de thuisploeg negeert hij de grens van de uitploeg volledig. Ook deze steekpass was geen buitenspel dus heeft de arbiter dit wel goed gezien maar klopt zijn uitleg dat ze van eigen helft afkomen niet. De thuisploeg speelt deze kans goed uit en gaat met 2-0 de rust in.

Na de rust is het DESZ die meer strijd levert en er alles aan wil doen om er nog wat van te maken, maar het gaat steeds weer mis. In de 55e minuut schiet Annemieke de bal tegen de hand van de nr. 16 van Dwingeloo aan, ook hier had de bal op de stip gekund. In de 56e minuut is het Annemieke die de bal vanaf de linkerkant voor geeft op Imogen, maar de keeper blokt de bal en het blijft 2-0.

Omdat wij moeten, worden de kansen van Dwingeloo groter. In de 62e minuut komt de linksbuiten op Miranda af, Miranda komt uit met een sliding en wint het duel.

Een corner voor Dwingeloo twee minuten later vanaf links wordt door iedereen gemist zodat hij vanaf rechts knalhard wordt ingeschoten. Demi die op twee meter van de schutter staat draait weg en krijgt de bal op haar arm, hier wordt de penalty natuurlijk wel gegeven. De penalty wordt via de lat over geschoten. Een kwartier voor tijd is het Miranda die in een één op één duel op de rand 16 de bal weer wegwerkt. De bal komt bij Imogen net over de middenlijn, ze schiet nog wel op doel maar ze komt uit buitenspelpositie. De ploeg uit Zwartsluis lijkt leeg gestreden, het moment waar normaal nog extra power loskomt ontbreekt dat stukje vandaag.

In de 80e minuut is daar de beste speelster vandaag op het veld de nr.18 van Dwingeloo, die met een paar bewegingen vanaf het middenveld langs 6 man van DESZ surft. Dan uitkomt op de 16 meter en afvuurt; daar staat weer Miranda die de bal uit de kruising tikt. De bal gaat nog een keer langs Imogen die op de midden staat, draait met bal weg en stuurt Annemieke nog een keer de diepte in. Ze komt tot een schietkans en de bal belandt op de paal.

De scheidsrechter fluit af en de wedstrijd wordt verloren met 2-0. Daarmee eindigen we in puntenaantal op een gedeeld eerste plaats. Echt wel een prestatie om trots op te zijn. We hebben gestreden tot het eind al kwamen we er voetballend vandaag niet uit. En is Dwingeloo op doelsaldo de terechte Kampioen.

De creativiteit die er vandaag in het veld niet genoeg was, was er gelukkig wel weer na een half uur. Teleurstelling verwerken, frustratie en uithuilen en werd er snel overgeschakeld, werd het nieuwe warmloopshirt snel aangetrokken en kon het feest alsnog beginnen.

We hebben een fantastisch seizoen gedraaid met een geweldig leuke groep. Trots op allen die hier aan hebben meegewerkt: spelers, familie, vrienden, scheidsrechter, grensrechters, coördinator, vrijwilligers en niet te vergeten de sponsoren.

Proud te be a DESZ- er!

Met dank aan Henk Kuik die de moeite nam naar Dwingeloo af te reizen voor foto's van de wedstrijd.