​DESZ brengt Pelikaan S eerste puntverlies toe

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 29 oktober | ZWARTSLUIS – Het vlaggenschip van DESZ heeft de thuiswedstrijd tegen koploper Pelikaan S winnend weten af te sluiten. De rood-witten kwamen al in de eerste helft op voorsprong maar zagen de bezoekers vlak voor rust nog op gelijke hoogte komen. Na de theepauze waren de Sluzigers echter nog tweemaal trefzeker, zonder zelf doelpunten te incasseren: 3-1.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat DESZ in Pelikaan S een meer dan geduchte tegenstander had. De bezoekers namen het heft namelijk onmiddellijk in handen. Toch waren het de gastheren die als eerste gevaarlijk werden. Cor Koning, Tom Kisjes en Danny Moorman waren dichtbij een treffer.

Pas na iets meer dan een kwartier waren de gasten eveneens gevaarlijk. Een knal van afstand belandde op de dwarsligger. De beste kans tot dan toe was vervolgens voor DESZ. Moorman vond Kisjes voor het doel, maar zijn inzet werd knap gekeerd door de sluitpost van Pelikaan S. Tien minuten voor rust deden de gasten weer van zich spreken. Renee Agterhuis bracht simpel redding op een poging vanaf de rand van het penaltygebied.

Twee minuten hierna was het de thuisploeg die de score opende. Een kapitale fout in de verdediging van de bezoekers bracht het leer tot in de loop bij Kisjes, die het hoofd koel hield en beheerst afwerkte: 1-0. De rood-witten leken met die voorsprong op zak te kunnen gaan rusten, echter bepaalde Kassim Bizimana anders. Hij werkte het leer tegen de touwen na een voorzet vanaf rechts: 1-1. Dit was tevens de ruststand.

In de eerste fase na rust bleef het spelbeeld nagenoeg onveranderd. Pelikaan S had namelijk het meeste balbezit, zonder tot kansen te komen. Dat terwijl DESZ vanuit een compacte organisatie opereerde en zo nu en dan gevaarlijk counterde. Deze spelopvatting leverde de ploeg na een krap uur de voorsprong op. De rood-witten verdienden een vrije trap, welke werd opgeëist door Kisjes. Hij draaide het speeltuig in de korte hoek: 2-1.

Zo'n vijf minuten later verdubbelden de gastheren de marge. Invaller Ronny Bakker werd aangespeeld op de rand van het zestienmetergebied, waarna hij de bal klaar legde voor Cor Koning. De middenvelder nam het leer ineens op zijn slof en zag hoe de doelman van de bezoekers pijnlijk mistastte: 3-1.

Met minder dan een half uur te spelen gingen de gasten op zoek naar de aansluitingstreffer. De ploeg probeerde dit veelvuldig met voorzetten vanaf de zijkant, wat doorgaans makkelijk te verdedigen bleek voor DESZ. Veel verder dan enkele speldenprikken kwam Pelikaan S niet, waardoor de rood-witten relatief simpel overeind bleven. Na iets meer dan negentig minuten floot de leidsman voor het laatst. Eindstand: 3-1.

Volgende week gaat DESZ op bezoek bij S.V. Bedum. Aanvang: 15.00 uur, sportpark Bedum.