​DESZ boekt knappe zege tegen Noordscheschut

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 6 december | ZWARTSLUIS – Na slechts één punt te hebben behaald in de laatste vijf wedstrijden, heeft het eerste elftal van DESZ eindelijk weer eens de volledige drie punten bij mogen schrijven. In de thuiswedstrijd tegen Noordscheschut, momenteel tweede, kwamen de rood-witten voor rust al op voorsprong door tweemaal het net te laten bollen. Na de theepauze deden de gasten nog wel wat terug, maar verder dan dat kwamen zij niet: 2-1.

In de beginfase van de wedstrijd deden de ploegen weinig voor elkaar onder. De bezoekers gooiden vanaf het eerste moment veel fysieke kracht in de strijd en hanteerden vaak de lange bal. De thuisploeg probeerde de weg naar voren te vinden via combinatievoetbal, wat bij vlagen prima lukte. De gasten waren in deze fase het gevaarlijkst. Een doelpunt bleef echter uit.

Na vijfentwintig minuten was het wel raak aan de andere zijde van het veld. Danny Moorman werd neergelegd op de rand van het zestienmetergebied, wat hem een vrije trap opleverde. De aanvoerder eiste de bal zelf op en legde deze met veel gevoel in de korte hoek, buiten het bereik van de doelman van Noordscheschut: 1-0.

Nog geen minuut later konden de Sluzigers opnieuw juichen. De ploeg zette druk vooruit, wat tot gevolg had dat Remco Lachenal een foutieve uittrap van de sluitpost op kon pikken. De middenvelder zag de voorwaartse beweging bij Cor Koning en bediende hem op maat. Vanaf de rand van het penaltygebied vond de aanvaller de korte hoek: 2-0. Dit was tevens de ruststand.

In de tweede helft slaagde de thuisploeg er niet langer in om het spel van het eerste half uur op de mat te leggen. In lijn met het laatste kwartier van het eerste bedrijf, leden de rood-witten veel balverlies en wisten zij zich geen raad met het strijdende Noordscheschut. Slechts bij vlagen voetbalde de ploeg zich onder de druk van de bezoekers uit. Kansen creëerden zij niet.

Dat de Sluzigers na een uur spelen een treffer moesten incasseren was gezien het spelbeeld niet geheel onverwacht. Doelman Henrico Abma legde Nick Koster neer in het penaltygebied, wat resulteerde in een strafschop en een gele kaart. Melvin Mol schoof het leer beheerst tegen de touwen vanaf elf meter: 2-1.

Gesterkt door de aansluitingstreffer gingen de gasten op zoek naar de gelijkmaker. Dit had echter ook tot gevolg dat de rood-witten meer ruimte kregen om aan te vallen. Het duel kreeg hierdoor een open karakter, met mogelijkheden voor beide ploegen. Voor DESZ was Koning tweemaal dichtbij een treffer. Beide keren schoot hij het speeltuig net naast.

De sfeer in en rondom het veld werd ondertussen steeds grimmiger. Zo werden aan beide zijden van het veld doelpunten afgekeurd en kansrijke situaties afgefloten wegens vermeend buitenspel. De gasten schuwden de duels bovendien niet, wat resulteerde in meerdere overtredingen en gele kaarten. Vlak voor tijd leken zij alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Invaller Louk Tijink bracht echter knap redding en zag de omhaal van Danny Kiekebelt naast gaan. Eindstand: 2-1.