DESZ B2: Polletje...

Auteur: Gerrit van Leusen. Foto's: 28

Maandag 21 september | Zaterdag 19 september was de tocht naar Friesland, waar DESZ B2 het op moest nemen tegen Wolvega B3.

Bij aankomst in de kleedkamer kwamen we het team van DESZ F1 tegen die samen met ons de kleedkamer moest delen. Bij het wachten op het B2 team was er tijd om even een plaatje te schieten met de plechtige belofte dat deze op de DESZ website zou worden geplaatst. Een mooi moment na de dikke overwinning van deze glunderende kanjers.

Tegenover DESZ B2 stond een sterk counterende ploeg die in de beginfase de verdediging van DESZ compleet overrompelde met lange ballen waar DESZ nagenoeg geen antwoord op had. Er ontstond paniekvoetbal, ballen werden ongecontroleerd weggeschoten en kwamen niet aan. Onderling communicatie miste en leverde situaties op waarbij spelers elkaar in de weg liepen en Wolvega kon profiteren. Ralph had moeite met de snelle rechtsbuiten van de thuisploeg en werd al snel van positie gewisseld met Jurgen die met zijn snelheid hier meer grip op kreeg. Het centrum van de verdediging was niet in staat de lange ballen in de beginfase te onderscheppen en daarmee ontstonden er hachelijke momenten voor het doel van Sem, die zich ook nu weer prime weerde. Langzamerhand stelde men zaken op orde en ondanks dat Wolvega doorging met counteren kwam er iets meer rust in het spel. Bij vlagen was er aansluiting en was de wil er te combineren, echter ook hier kwamen ballen niet altijd goed aan en liep DESZ achter de feiten aan.

Het middenveld moest weer alles geven en werd "gedwongen" te pingelen, omdat er onvoldoende goede afspeelmogelijkheden werden gecreëerd. Wolvega gaf nagenoeg geen ruimte waardoor DESZ vast liep met als gevolg snelle tegenaanvallen. Ook DESZ kreeg kansen. Xavier brak door en kon de bal eigenlijk verrassend tussen de palen schuiven. 0-1, een opsteker die we nodig hadden. Wolvega liet het hier niet bij zitten en al snel volgde een tegendoelpunt uit opnieuw een counter. Al met al was de verhouding kansen 2-10, waarbij DESZ verzuimde het af te maken en de wedstrijd volledig naar de hand te zetten.

De tweede helft werd er beter gespeeld, toch miste DESZ de nodige scherpte en concentratie en maakte het zich daardoor zelf moeilijk. Wolvega kon profiteren en scoorde al snel in het begin van de tweede helft. 2-1. Daniel wist kort daarop de schade te beperken door zich knap vrij te spelen en de goalie van Wolvega te passeren. 2-2!

De grootste nachtmerrie voor een keeper is "het polletje" bij een terugspeelbal, waarbij de bal stuit en je onder de bal doortrapt. Een dergelijke nachtmerrie beleeft een speler die 5 meter voor open doel over schiet, weer door het bekende polletje. Dat overkwam Jeroen. Een voor ons voetbalgevoel niet te missen kans ging ruim over. Een moment die het wedstrijd verloop had kunnen bepalen. Dat heeft niet altijd te maken met voetbalkwaliteiten, maar soms met domme pech. En wat is pech? Wolvega is meerdere keren door het oog van de naald gekropen met nog eens een bal op de paal en op de lat. Pech of kwaliteit?

Uiteindelijk kon DESZ geen stand houden en werden er nog twee tegen doelpunten geïncasseerd. Eindstand 2-4.

Over de hele wedstrijd waren er de nodige harde overtredingen en blessures, waarbij een botsing tussen een speler van Wolvega die te fel inging op keeper Sem en een zware blessure opleverde. Een overtreding die overigens niet werd bestaft. Desondanks kon Sem na vijf minuten enigszins aangeslagen de wedstrijd weer hervatten, zij het wel met een noppenafdruk rijker op zijn borstkast!

Met het opmaken van de balans kunnen we stellen dat mede door blessures de selectie te krap is. Het ontbreken van een echte spits een feit is en er naïef, ongeconcentreerd en paniekerig wordt gespeeld. Tevens worden er herhaaldelijk persoonlijke fouten gemaakt die het verschil kunnen maken om een wedstrijd te winnen.

We staan aan het begin van de competitie met nieuwe kansen. De kunst is om die te pakken!