DESZ 2 tankt vertrouwen na monsterzege op ongeslagen koploper

Auteur: Wesley Volken.

Maandag 12 oktober | ZWARTSLUIS – Een week na de uitoverwinning in Staphorst stond voor het 2e elftal van DESZ de krachtmeting tegen koploper Achilles 1894 op het programma. De mannen uit Assen verloren nog geen enkel punt in zowel de beker als de competitie. Dat ze na zaterdag weer met beide benen op de grond staan is een understatement, de Sluzigers waren in eigen huis heer en meester: 7-0.

Het was weer even puzzelen voor de staf met een aantal last-minute afwezigen. 'O Dowd verliet de donderdagtraining helaas geblesseerd, De Boer was eveneens afwezig vanwege ziekte en we zagen doelman Slager op het laatste moment bij 1 op papier komen bij afwezigheid van Abma. Prettig voor ons is dat zijn vervanger voor deze middag, Elfring, momenteel goed in vorm is en vorige week reeds vertrouwen had getankt door de 0 te houden in Staphorst. We begonnen op een nagenoeg leeg sportpark de Cingellanden met de volgende elf: Elfring – Halfmouw, Schoonewelle, Nieborg, van Eijken – Schotanus, Klaver, Feizi – Bakker, v/d Heide en Jozua.

De gasten trapten af en het speelveld lag vanaf het begin af aan vrij open wat resulteerde in een paar mogelijkheden aan weerskanten. Uiteindelijk nam de thuisploeg na 8 minuten de leiding door een vrije trap van Nieborg. Hij ging voor de streep en zag zijn inzet door de muur heen achter de verbouwereerde doelman verdwijnen. Die kon niets anders dan de bal uit het net halen. Een mooie opsteker voor de thuisploeg en even wennen voor de gasten, die nog maar weinig tegenslagen te verduren kregen dit seizoen. Uiteindelijk zou het wel gaan wennen deze middag, daar de volgende klappen niet lang op zich lieten wachten. DESZ kreeg vleugels door de snelle openingstreffer en bleef kansen creëren. Na een kwartier spelen was het weer raak. Een goede corner van Sander van Eijken valt voor de voeten van Halfmouw, die zorgvuldig en koel een gaatje uitzoekt en binnenprikt: 2-0.

10 minuten later was de wedstrijd reeds gespeeld en wisten de gasten dat het een troosteloze middag zou worden. De rood-witte brigade bleef het tempo opvoeren en legde de defensie van de koploper aan alle kanten bloot. 2 hard en feilloos ingeschoten penalty's van Bakker brachten de stand al voor er een half uur gespeeld was op 4-0. Even later is het Jozua die middels een fijne steekpass voor de doelman wordt gezet en ook hij faalt niet, hij brengt de stand op 5-0 met alweer zijn 4e treffer van dit seizoen. Kort daarna wordt hij gewisseld nadat hij een tikkie heeft moeten incasseren, Kalu is zijn vervanger aan de linkerkant van de voorhoede.

Rust en weinig motief voor trainer Van der Haar om chagrijnig te zijn, een 5-0 voorsprong tegen de koploper. Scherp starten aan het 2e bedrijf is het devies, dit mag natuurlijk nooit meer een wedstrijd worden. Klaver is de 2e die mag gaan douchen en wordt op het middenveld vervangen door Wesley Volken.

Een wedstrijd werd het niet meer, zeker niet toen Achilles met 10 (in de slotfase zelfs met 9) man verder moest naar aanleiding van 2/3 blessures. De koploper was met 12 man naar Zwartsluis afgereisd vanwege blessures en ziekte, toch enigszins vreemd voor een club met 5 elftallen. De gasten besloten zich maar in te graven en af te tellen naar het eindsignaal. Van enig offensief was, redelijk begrijpelijk, geen sprake. Het spel van de thuisploeg werd er in ieder geval niet beter op, de ontstane ruimte nodigde uit om te temporiseren en er was te weinig dynamiek om dusdanig kansen te creëren om de nekslag uit te delen. Na een uur spelen komt Wilco Volken in de ploeg als 3e wissel, hij zou de wedstrijd vol maken als spits.

De 2e helft was 20 minuten oud voor we weer een doelpunt konden noteren, al was dat wel meteen de mooiste van de middag. Halfmouw vindt met een goede opening Kalu in de vijandelijke zestien, die knap in 1 keer doorspeelt op Bakker, laatstgenoemde kan vervolgens van dichtbij zijn 2e hattrick van het seizoen compleet maken. Een minuut later is het alweer raak en wederom is het de topscorer van DESZ 2. Een mooie en slimme steekpass van Feizi leek aanvankelijk iets te scherp maar de doelman twijfelt iets te lang om te komen, Bakker reageert dan erg snel en schuift binnen: 7-0. De topschutter krijgt daarna rust en het is Alejandro Florido die na een aantal weken afwezigheid weer wat minuten mag maken, hij zou dit vrij verdienstelijk doen deze middag.

De stormloop op het doel van de aangeslagen gasten bleef vervolgens aanhouden, maar gescoord wordt er dan niet meer. Het laatste kwartier zit er weinig lijn in het spel en staat het vizier niet op scherp en met name Wesley Volken, Alejandro en Halfmouw laten het na om de score op te voeren.

Na 90 minuten en een beetje vindt scheidsrechter Bruintjes het mooi geweest en fluit hij het zaakje af, tot grote opluchting van de gasten uit Assen, die wel leukere zaterdagen hebben gekend de afgelopen weken. Ze zullen terug naar de tekentafel moeten alvorens ze Drachtster Boys ontvangen in Assen. Deze competitie wacht op niemand, dat is inmiddels wel duidelijk.

Na 4 wedstrijden zijn er 4 ploegen met 9 punten, waarvan de Sluzigers het beste doelsaldo kunnen noteren en dus de lijst mogen aanvoeren. De rood-witten wisten al 17 keer het net te vinden in 4 wedstrijden, meer dan alle andere teams. Na een oefenwedstrijd in Nieuwleusen aanstaande donderdag, hervatten zij, op zaterdag 24 oktober, de competitie met een uitwedstrijd naar The Knickerbockers, absoluut een wedstrijd op zich. De Groningers verloren ook pas 1 wedstrijd en volgen de kopgroep met 6 uit 3. Bijkomend feit is dat er die middag 2 koplopers tegen elkaar spelen, extra motivatie om de 3 punten mee terug te nemen uit het noorden!

DESZ 2: Elfring – Halfmouw, Schoonewelle, Nieborg, van Eijken – Schotanus, Klaver (45' Wesley Volken), Feizi – Bakker (70' Florido), v/d Heide (60' Wilco Volken) en Jozua (37' Kalu).