DESZ 2 – FC Meppel 3. De eerste van het seizoen.

Auteur: Matz Hekman. Foto's: 2

Woensdag 28 september | Zaterdag 24 september 2022 stond de eerste competitiewedstrijd op het programma. Vanwege de inflatie, hoge brandstofprijzen en de klimaatverandering heeft de KNVB besloten de competitie flink overhoop te halen. De verre reizen zijn ingeruild voor tripjes naar bijvoorbeeld Meppel en Steenwijk. Zaterdag waren het dan ook de bezoekers uit Meppel die het op kwamen nemen tegen DESZ 2. Om 14:30 werd er in Zwartsluis afgetrapt en was het voor de mannen van de nieuwe trainer Gert Hoen zaak om de zwakke voorbereiding achter zich te laten en de competitie goed te beginnen.

De wedstrijd begon erg rommelig. DESZ kreeg geen grip op de vele lopende mensen op het middenveld van FC Meppel. Na een paar minuten was het dan ook al raak. Een middenvelder van FC Meppel werd uit het oog verloren en maakte een loopactie achter de laatste linie van DESZ en werd met een hoge steekbal vrijgespeeld voor de keeper. 1-op-1 faalde hij niet en zette zijn ploeg na 5 minuten op een 0-1 voorsprong.

Niet veel later de 0-1 stond ook de 0-2 al op het bord, een te korte terugspeelbal van Hekman werd simpel onderschept door de aanvaller van FC Meppel en laatstgenoemde rondde beheerst af. De echte wake-up call voor DESZ kwam pas na een kwartier, een corner werd niet goed weggewerkt en kwam voor de voeten van de nummer 10 van FC Meppel. Met een geplaatste bal buiten het bereik van keeper Westhuis zette hij de 0-3 op het scorebord.

DESZ leek wakker geschud te zijn en begon steeds beter te voetballen. Een mooie pass van De Graaf op de diepgaande Westhuis (nee, niet onze keeper, maar de rechtsback die toevallig dezelfde naam deelt) resulteerde in een enorme kans die knap uit het doel werd gekopt door de keeper. Na deze aanval leek DESZ meer grip te krijgen op de wedstrijd. Voor rust wist DESZ nog iets terug te doen door via een mooie aanval Overmars in kansrijke positie te krijgen. De jonge aanvaller verzilverde zijn kans en bracht de score terug tot 1-3.

Na rust was het zaak voor de mannen van DESZ 2 om de controle op het eigen spel te houden en de ruimtes achter de laatste linie van FC Meppel vaker te benutten. Zo gezegd zo gedaan zou je denken wanneer je het spel van de 2e helft zag. Na een aantal gevaarlijke steekpasses op Overmars en Kats was het uiteindelijk De Boer die de 2-3 voor zijn rekening nam. Via een mooie bal van Kats schoot de handige dribbelaar de bal hoog in de hoek buiten bereik van de keeper.

De zwaktes van FC Meppel waren nu wel bekend. Kort na de 2-3 is het Van Eijken die met een lange bal Overmars wegstuurt. Overmars passeert kundig zijn tegenstander en faalt niet 1-op-1 met de keeper. Na ongeveer 20 minuten in de 2e helft is de stand weer gelijk. Het is duidelijk dat DESZ geen genoegen neemt met een gelijkspel en blijft de ruimtes zoeken achter de laatste linie. Uiteindelijk is het Overmars die diep wordt gestuurd en met hoog tempo op de goal af gaat. Overmars besluit om zijn hattrick links te laten liggen en de bal terug te leggen op Kats. De "inverted winger", zoals dat in de moderne voetballerij wordt genoemd, twijfelde niet en schoot de bal achter de keeper van FC Meppel en zorgde met zijn eerste goal van het seizoen dat de comeback compleet was.

Op een stiftje op de lat en een aantal halve kansen na hebben de mannen van DESZ 2 niets meer weggegeven. De 4-3 voorsprong werd uiteindelijk over de streep getrokken en zo begint DESZ 2 de competitie met een overwinning. Om deze overwinning te vieren heeft de KNVB de mannen een weekend vrij gegeven in de volgende speelronde. Genemuiden 3 is uit de competitie gestapt, de reden blijft ons tot heden onbekend. Er gaan geruchten rond dat zij niet genoeg man op de been konden brengen om een elftal te vormen voor het seizoen, maar dit lijkt ons sterk binnen een vereniging met 9 senioren teams. Afijn dit keer wisten de mannen van DESZ 2 de zaterdag positief af te sluiten, wat met het geblesseerd uitvallen van Westhuis (de rechtsback) en Van Dijk toch nog enige schade heeft overgehouden aan het ontmoeten met FC Meppel 3.

8 oktober staat de volgende wedstrijd op het programma, de thuiswedstrijd tegen de buren uit Hasselt. In de beker ging DESZ 2 nog met 4-2 onderuit bij Olympia'28 2 dus zullen ze gebrand zijn om hun sportieve revanche te pakken.