DESZ 2 deelt de punten met Olympia '28 in Zwartewaterlandderby

Auteur: Leon van Dijk. Foto's: 24

Donderdag 16 november | Een echte Zwartewaterderby. Het gaat in dit geval om de roden tegen de groenen, de Bleistarten tegen de Skoapekuukies ofwel, DESZ tegen Olympia'28. Een derby zoals de fan die graag ziet is vaak meer een veldslag dan een voetbalwedstrijd. Met rode kaarten, lelijk voetbal, rondvliegende aanstekers en spelers die het veld afstrompelen alsof ze net zonder parachute uit een vliegtuig zijn gesprongen. Vandaag, 11 November 2023 zou blijken of Olympia'28 2 – DESZ 2 zo'n wedstrijd zou worden.

Om 12:15 klonk het eerste fluitsignaal. Ondanks dat onze ultra zich tegen alle verwachtingen in had afgemeld, vonden we genoeg steun van DESZ supporters. De zijlijn aan sportpark de Hoenbroeck was bezaaid met rode jackjes en bekende gezichten. Des te meer reden om vandaag de 3 punten mee naar huis te nemen.

Dat het om een derby ging, was duidelijk. Hoewel de eerste 10 minuten aftastend begon voor beide ploegen, ging het tempo daarna omhoog. Het was Olympia die als eerste het initiatief pakte, en tot aan de 20e minuut zat de wedstrijd vol met harde overtredingen, corners en ballen die van de lijn werden gehaald. Keer op keer werd Olympia een doelpunt afgewezen, en de energie die ze in de wedstrijd stopten kwam nog niet tot resultaat. Hoewel er door beide kanten lekker werd overgetikt begon DESZ hierna de controle over de wedstrijd over te nemen, en kwam het ook tot een aantal kansen. Een mooie lange bal van Olaf op Leon werd na een wereldaanname door de keeper gestopt, en een schot van Jona scheerde rakelings over de lat. Een openingtreffer bleef nog altijd uit. Na weer 20 spannende minuten, waarin moeilijk een betere partij te erkennen was, kreeg DESZ vlak voor tijd nog een grote kans. In de 45e minuut ontving Raoel de bal van Laurens, die vervolgens onderuit werd geschoffeld een groen shirt. Raoel kwam 1-op-1 met de keeper, maar de scheidrechter besloot het voordeel te negeren. Deze dubieuze keuze die ongetwijfeld het gevolgd was van DESZ' eigen kreten richting de scheids, zorgde ervoor dat we met een tussenstand van 0-0 de kleedkamer in gingen.

Jona, die zijn krachten moest sparen om nog zeker 80 minuten de bank te verwarmen bij 1 werd er afgehaald voor Ronny. Hij moest meer gevaar brengen op de flanken met zijn snelheid. Het was duidelijk dat trainers Wesley Volken en Reinier Schotanus hun huiswerk hadden gedaan. Na eerder al de spits met ducttape vast te plakken aan Jarno, werd ook Ronny meteen voorzien van een bewaker. Ondanks dat nam DESZ meteen de regie in de 2e helft. Na een mooie lange bal van Olaf, wist Raoel bijna de 0-1 binnen te koppen in de 47e minuut. DESZ liet de bal goed rond gaan, en Olympia wist moeilijk antwoord te geven op de rotatie van de middenvelders. Toch was het de thuisploeg die mede dankzij een slapende verdediging op 1-0 voorsprong kwam. Na een strakke bal tussen Olaf en Leon door, wist de linksbuiten Aron te passeren. 2 minuten later wist Olympia bijna weer te scoren. Nadat zowel Jarno als Olaf mis zat, wist Olympia een 2-tegen-1 situatie niet af te maken. DESZ komt met de schrik vrij. Hierna begint de charge van de Sluzigers. De wedstrijd begon zich steeds meer op de helft van Olympia af te spelen, en het was duidelijk dat DESZ zich niet gewonnen zou geven. In de 70e minuut werd Kevin gewisseld voor Luke. Tussen het luide applaus van het uitpubliek door was vanaf de bank van Olympia nog net een kreet te horen: "Kijk, Zoutje komt erin. Die kan er helemaal niets van hahaha". Dit kwam nogal hard en persoonlijk aan bij Kevin. Om de bankzitters van Olympia stil te krijgen, besloot hij in de 73e minuut de gelijkmaker te maken uit een corner.

Met een stand van 1-1 en nog grofweg een kwartier op de klok lag er zeker nog een winnende goal op de loer. Ondanks de versterking van Tim en Hans Jan kwamen de heren van twee echter niet verder dan een grote kans voor Ronny. Na 90 minuten, en een terecht gelijkspel, bleven de punten verdeeld. We danken het publiek voor de steun in grote getalen, en hopen jullie volgende week weer te zien!

Dan zal er thuis om 14:30 uur afgetrapt worden tegen MSC 2. Tot dan!