DESZ 2 boekt moeizame overwinning in Staphorst

Auteur: Wesley Volken. Foto's: 2

Maandag 5 oktober | Staphorst – Na de pijnlijke en onnodige nederlaag tegen LTC was het afgelopen zaterdag aan DESZ 2 om de rug te rechten in Staphorst. Het verleden wijst uit dat dat nooit een ABC-tje is en ook deze middag ging het allemaal niet vanzelf. Gelukkig voor de mannen van Van der Haar en Schoonewelle was Mark Elken op de juiste manier getergd, de targetman zorgde er met 2 mooie treffers voor dat de volle buit mee ging naar Zwartsluis: 0-2.

Om de nare nasmaak van LTC weg te spoelen werd er afgelopen week weer hard en scherp getraind op veld 2 van de Cingellanden. Er staan een aantal mooie wedstrijden op het programma, als de verspreiding van het coronavirus en het herfstweer het blijven toelaten. Te beginnen met de uitwedstrijd in Staphorst, waar je zo gezegd nooit de punten cadeau krijgt. Gelukkig konden we wederom beschikken over een fitte groep, hetgeen beide trainers vlak voor het weekend ongetwijfeld een paar uurtjes hoofdbrekens heeft bezorgd. Enkel Schuurman en Florido zijn nog niet wedstrijdfit, hier tegenover keerden Robin Schoonewelle en Wesley Volken na blessures wel terug in de wedstrijdselectie. Visser en 'O Dowd speelden bij DESZ 3 waar zij een glansrijke 13-0 overwinning boekten. In Staphorst trapten we even voor 14.30 uur af met de volgende elf: Elfring – Halfmouw, Wilco Volken, Nieborg, van Dijk – Schotanus, Feizi, Elken – Bakker, de Boer, Jozua.

In de beginfase was het voornamelijk aftasten, waar beide ploegen ervoor kozen om de tegenstander tot op zekere hoogte aan de bal te laten en voor de organisatie te kiezen. Staphorst, dat nog geen enkel duel won in zowel de beker als de competitie koos eieren voor haar geld en liet DESZ rustig het spel maken, maar zorgde voor felle en georganiseerde pressing wanneer DESZ dichtbij het vijandelijke doel dreigde te komen. De rood-witten waren niet bij machte om een gaatje in de defensie te vinden en zodoende viel er weinig te beleven. Twee enkele keren dat de Sluzigers wel door de defensie staken werden Bakker en Jozua beide neergelegd door de keeper, waar de bal zomaar 2, zeker 1 keer, op de stip had gekund. De scheidsrechter van dienst was echter lekker op het fietsje naar het voetbal gekomen vandaag en was niet van plan om zomaar een penalty te geven aan de bezoekende ploeg. Daarnaast kopte Wilco een corner van Hans over, die de corners deze middag lekker voor het doel wist te krijgen.

Uiteindelijk wisten we 1 minuut voor rust dan toch te scoren op de counter, na een combinatie met de goed spelende Mark Elken vindt Bakker het net, echter was de grens van de thuisploeg ook wel eens klaar met dat verliezen en dacht hij, omhoog met dat ding, nog even niet. De scheidsrechter gaf hier gehoor aan en zo bleef de stand vooralsnog 0-0. Werd de thuisploeg dan niet gevaarlijk? Zeker wel en de ruststand had dan ook zomaar in het voordeel van de blauw-gelen kunnen zijn, waar de achterhoede van DESZ er, zeker in het eerste half uur, een aantal keer niet goed uit zag. Daarnaast had ook aan deze kant van het veld de bal op de stip gekund en sterker nog, in mijn ogen gemoeten na een overtreding van Wilco. Staphorst was vrij snel op de counter en wist bij vlagen gevaarlijk voor het doel van Elfring te komen. Het vizier stond echter niet op scherp en zo zochten beide ploegen met de brilstand de kleedkamer op. De tweede helft begint met Sander van Eijken voor de geblesseerd geraakte Max van Dijk, met een onveranderd spelbeeld. Het is DESZ wat meer de klok slaat maar dit niet echt in kansen weet uit te drukken.

De thuisploeg staat goed en presteert het om vrij weinig weg te geven. Na een kwartier spelen kunnen we een kansje noteren voor Elken, die erg aanwezig was deze middag, hij draait zich vrij en neemt de keeper maar eens onder vuur, deze reageert echter knap en promoveert de poging van afstand tot een corner, die vervolgens niets zou opleveren.

Na een uur spelen komen de Sluzigers dan toch op voorsprong, na een balverovering op de vijandelijke helft. Dankzij goed druk zetten krijgt Schotanus de bal bij Halfmouw, die met een perfecte voorzet voorbij de 1e paal het hoofd van Elken vindt, de tormacher die op een goede dag aan 1 kans genoeg heeft. De man met het neusje voor het doel had in de rust een handje gel in de krullen gesmeerd en liet zodoende de goalie van de thuisploeg volledig kansloos: 0-1. Met de voorsprong op zak werd het in eerste instantie iets makkelijker voetballen, waar de ruimtes iets groter werden. Er werden nieuwe krachten gebracht in de naam van Kalu en Schoonewelle, die Jozua en Wilco Volken vervingen na ruim een uur spelen. Na een minuut of 70 kreeg Staphorst toch iets meer de geest en werd met meer overtuiging de aanval gezocht. Echt in kansen uit te drukken wisten ze dit niet, waar ze gevaarlijk leken te worden stonden de gasten goed en werd een mogelijk dreigend gevaar onschadelijk gemaakt.

Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd gooien de rood-witten het duel in het slot. Kalu dreigt met een actie aan de linkerkant van het veld en geeft de bal mee aan Elken, die nog steeds veel energie in de wedstrijd legt. Hij lijkt opties te hebben maar ziet dat de doelman de verre hoek iets te ver open laat en krult van een meter of 20 de bal zeer bekeken in de kruising: 0-2. Even later vindt de leidsman het wel welletjes en fluit hij voor het laatst. Een zwaarbevochten maar mooie overwinning voor DESZ 2, dat zichzelf terug vindt op een gedeelde 2e plaats met 6 punten uit 3 duels. DESZ 2: Elfring – Halfmouw, Wilco Volken (63' Schoonewelle), Nieborg, van Dijk (45' van Eijken) – Schotanus, Feizi, Elken – Bakker, de Boer (75' Wesley Volken), Jozua (63' Kalu)