De zon brak langzaam door voor DESZ JO15-1

Auteur: Thijs Krol.

Maandag 11 oktober | De laatste twee dagen waren mistig begonnen, een beetje fris, maar zo tegen het middaguur brak dan de zon door en werd het een aangename dag. DESZ JO15-1 was de competitie ook zo ongeveer gestart. Onwennig in de eerste wedstrijd, strijdend in de tweede wedstrijd, maar als de wedstrijd was afgelopen stond daar een mooie 0-0 of een terechte 3-3 op het scorebord. Geweldig gedaan en een tevreden gevoel, na een leuk potje voetbal. Deze zaterdag, uit tegen Heerenveen JO15-2, begon ook wat mistig en ook een beetje fris. Zou deze dag ook, zoals voorspeld, zonnig eindigen?

Na een lekker ontbijt in de kantine van DESZ (zie foto), werd afgereisd naar Heerenveen. Hugo was geblesseerd en Bram was ziek, dus vandaag was Marc Horst toegevoegd aan de selectie. Voor de rest de inmiddels bekende namen. Thijs op doel, achterin in wisselende samenstelling: Koen, Bas, Quinten, Bart, Desiree en Jack. Op het middenveld Milan, Sem, Joey en Marc, en voorin liepen daar Imre, Cas en Oscar.

De wedstrijd begon aftastend tussen beide tegenstanders. Zoals gebruikelijk waren de mannen uit Heerenveen net een kopje groter dan de heren uit Zwartsluis. Op het veld was dit echter niet terug te zien. Het veld was glad en niet al te groot, dus de diverse lange ballen waren een makkelijke prooi voor Thijs. En anders bracht een mooie zweefduik wel redding.

DESZ deelde via Imre en Sem ook wat speldenprikken uit, maar beide teams hielden elkaar in de eerste helft prima in evenwicht, zonder te scoren.

In de rust werd door de fanatieke aanhang van DESZ al voorspeld dat degene die als eerste zou weten te scoren, ook weleens de winnaar zou kunnen worden.

De mist was inmiddels weggetrokken en in de tweede helft begon het zonnetje te schijnen. Ook bij DESZ. Ze speelden ietwat slimmer, gingen niet tegen elkaar praten, maar bleven voetballen. En tja, als dan een vrij grote kerel Cas in de heupzwaai neemt, dan kan de scheidsrechter niet anders doen dan een penalty aan DESZ geven. Marc benutte de penalty, waar de coach uit bijgeloof niet naar keek, keurig: 0-1.

Heerenveen schakelde een tandje bij, werd feller, gemener en begon (tegen elkaar) te praten. Door een misverstand in de verdediging van DESZ leidde dit tot de 1-1 en Heerenveen dacht dat ze ook de tweede nog wel kon maken.

Helaas, de zon ging steeds prettiger schijnen, en de mannen van DESZ bleven volharden in een gezamenlijke, compacte speelwijze. Cas was al een duveltje uit het doosje ter plaatse, toen, door goed doorgaan van Oscar, de bal te zacht werd teruggespeeld naar de keeper: 1-2.

Heerenveen werd nog feller en brak nog een keer goed uit, maar door goed en adequaat te verdedigen kon Marc de gevaarlijkste aanval onschadelijk maken. Of was het een penalty? Heerenveen dacht van wel, de scheidsrechter niet, dus doorspelen.

Heerenveen verloor het hoofd, en DESZ bleef kalm, zodat Sem, na goed doorzetten, met een bekeken afstandsschot de stand op 1-3 kon zetten.

Na een paar spannende minuten was dit prachtige gevecht tussen twee aan elkaar gewaagde ploegen ten einde. Desz kon naar huis met de drie punten en de nog steeds ongeslagen status. Beide voorspellingen waren correct: Volop zon voor DESZ en de eerste die scoorde was de winnaar!