Nieuws

CIA doet grootschalige inval na FIFA-toernooi DESZ

CIA doet grootschalige inval na FIFA-toernooi DESZ Bekijk het fotoalbum!
Auteur: Remco Lachenal.  Fotoalbum: FIFA-toernooi 2015.

Donderdag 26 februari | ZWARTSLUIS – Op vrijdag 6 februari 2015 vond de tweede editie van het FIFA-toernooi plaats bij DESZ. Wederom kon het uiterst prestigieuze toernooi rekenen op media-aandacht vanuit de hele wereld. Menig goksyndicaat was eveneens zwaar vertegenwoordigd. Miljoenen waren in omloop. Al gauw deden er dan ook geruchten de ronde dat er sprake was van matchfixing...

...hetgeen na afloop van het toernooi leidde tot een grootschalige inval van de CIA. De Amerikaanse inlichtingendienst had naar verluidt vorig jaar al vraagtekens gezet bij het verloop van het toernooi, maar typeerde dit destijds als incident. De resultaten van dit jaar deden de vermoedens echter opnieuw aanwakkeren, met een ware bestorming van Sportpark De Cingellanden tot gevolg.

Menig FIFA-prominente werd in de boeien geslagen en afgevoerd. Zo ook de personen die eerder die week nog betrokken waren bij de loting: mevrouw M. Atch-Fixing, mevrouw O.P. Lichter en de heren B. Elchinees en F.R. Aude. Laatstgenoemde liet in een persbericht weten zich van geen kwaad bewust te zijn, "Ik snap niet waar dit vandaan komt. Ik heb blijkbaar een slechte naam?"

Zoals wel vaker bleef FIFA-voorzitter Sepp Blatter 'buiten schot'. Een woordvoerder van de CIA verklaarde: "Er is geen enkele reden om de heer Blatter hiervoor verantwoordelijk te houden. Zo'n aardige, oude man houdt zich toch zeker niet met dergelijke praktijken bezig?!" De heer Blatter beaamt dit, "Ik heb dit nooit aan zien komen. Ik ben vooral erg druk met mijn kleinkinderen. Daarnaast doe ik veel vrijwilligerswerk. Ik ben onschuldig!".

Op de vraag of het afgewerkte FIFA-toernooi wel geloofwaardig was, antwoordde Blatter bevestigend, "Maar natuurlijk! Wij laten ons niet uit het veld slaan door een aantal verkochte wedstrijden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit het verloop van het toernooi niet heeft beïnvloed." Een vrijbrief voor matchfixing? Weet Blatter meer van deze frauduleuze praktijken? Niemand zal het weten... Feit is wel dat het toernooi zonder problemen is verlopen. Een verslag.

Middageditie FIFA-toernooi
Rond half vier 's middags ving de middageditie van het FIFA-toernooi aan. Achttien teams, verdeeld over vier poules, vlogen elkaar in de digitale haren. Ieder team mocht minimaal driemaal zijn opwachting maken. Verrassingen? Genoeg! De vroegtijdige uitschakeling van Real Madrid was er echter één van ongeloofwaardige proporties. Manager Max van Dijk wist dit wel te verklaren: "De club was niet bereid om de kosten van de lunch in het vliegtuig te betalen. De spelers waren hierover erg ontdaan en waren niet gemotiveerd. Begrijpelijk."

In de kwartfinales waren de verschillen, behoudens een 4-0 zege van Manchester United op Chelsea, doorgaans klein. Manchester City en Borussia Dortmund werkten een ware kraker af: de Engelsen gingen er met een 1-2 overwinning vandoor. City-manager Tim van der Linde was buiten zinnen, "GE-WEL-DIG! Ik denk dat ik vanavond maar moeilijk in slaap kom. Een potje FIFA voor het slapen gaan helpt me daar overigens vaak bij; leuk spel!"

Deze vreugde bleek jammer genoeg van korte duur. In de halve finales moest City namelijk haar meerdere erkennen in stadsgenoot United (1-0). In de andere halve finale ontmoetten FC Porto en Inter Milan elkaar. Maarten Akkerman, trainer FC Porto, stelde dat het team de zege vooral aan hem te danken had, "Dag en nacht ben ik bezig geweest met het analyseren van Inter, en met resultaat. Door mijn voorbereiding waren we ze overal de baas." Het werd 2-1.

In de finale stonden FC Porto en Manchester United tegenover elkaar. Al gauw werd duidelijk dat Akkerman zich wellicht iets teveel op Inter Milan had gefocust. United was namelijk sterker en kwam verdiend op voorsprong. Tussendoor deden de Portugezen nog wel wat terug, maar de Engelsen waren niet te houden. Een 1-4 zege was het gevolg: Manchester United kampioen!

Eindstand
1) Manchester United – Tom O'Dowd
2) FC Porto – Maarten Akkerman
3) Inter Milan – Marnix de Vries
4) Manchester City – Tim van der Linde

Voor alle standen en uitslagen van de middageditie: klik!

Avondeditie FIFA-toernooi
Vanaf half 8 was het de beurt aan de deelnemers van de avondeditie. Al snel werd de digitale bal op de verschillende velden tegen de netten gejaagd. Noemenswaardig is de 0-12 (!) zege van Liverpool op Real Sociedad. Interim manager Gerjan Kronenberg (Real Sociedad) wijtte de blamage aan omstandigheden,"Mijn team is gisteravond in Zwartsluis aangekomen en heeft bij een rondje door het centrum de Partypub ontdekt. Tja.. dan weet je het wel." Verrassingen waren er ook zeker. Zo werd het Valencia CF van Danny Moorman, vorig jaar nog tweede, al in de poulefase uitgeschakeld. Hetzelfde gold voor het FC Bayern van Max Feenstra, welke alweer vooruit keek: "Ach 't boeit mi'j niks. We goan nu met zien all'n wat drink'n en ploaties draai'n. Das ook mooi!".

In de achtste finales werd duidelijk dat de teams dicht bij elkaar zaten qua niveau. Tweemaal moesten penalties uitkomst bieden. FC Barcelona (Jarno van Eijken) en Manchester United (Jordy Elfring) trokken aan het langste eind. Elfring had dit wel aan zien komen: "Zeker. Ik ben zelf altijd keeper geweest en weet dus donders goed hoe belangrijk het psychologische vlak is bij het nemen, of stoppen, van strafschoppen. Yoga en meditatie helpen mijn spelers hierbij."

Lang kon Elfring van deze zege niet genieten. In de volgende ronde was nota bene FC Barcelona te sterk voor de Engelsen (0-1). Grote verrassing was de overwinning van Fenerbahce SK op Manchester City (0-1). In een volgepakt San Siro waren de Turken te sterk. Manager Gijs de Haan kon het niet bevatten,"Een wonder, werkelijk waar. Na de wedstrijd heb ik een stafflid gevraagd mij te doen geloven dat het geen droom was. Dat ging wat hardhandig; ik loop nu op krukken..."

In de halve eindstrijd ontmoetten Chelsea en FC Barcelona elkaar in het ene duel, terwijl Sevilla FC het in de andere wedstrijd opnam tegen Fenerbahce SK. Wederom slaagden de Catalanen erin om een tegenstander van Engelse bodem te verslaan. Jarno van Eijken verklaarde,"Mja, is voor mij geen verrassing. Ik weet perfect hoe ik die eilanders moet bespelen. Ik ben namelijk voor 1/8e deel Engels: mijn overgrootopa heette 'from Oaks' van de achternaam." In het andere duel wist Sevilla FC het Turkse Fenerbahce SK te verslaan (4-0).

De finale ging vanzelfsprekend tussen FC Barcelona en Sevilla FC, een Spaans onderonsje! Een duel op Spaans niveau werd het nooit. De teams hielden elkaar in evenwicht en deelden vooral speldenprikjes uit. Gelijk aan vorig jaar, werd de finale van deze editie eveneens niet binnen 90 minuten beslist. Ijskonijn Jarno van Eijken hield zijn team vervolgens het best in de hand en leidde zijn team voor het tweede jaar achtereen naar de titel: FC Barcelona kampioen!

Eindstand:
1) FC Barcelona – Jarno van Eijken
2) Sevilla FC – Hans de Boer
3) Chelsea – Matz Hekman
4) Fenerbahce SK – Gijs de Haan

Voor alle standen en uitslagen van de avondeditie: klik!

Inval
Na afloop van de finale bedankte de organisatie een ieder die had bijgedragen aan het toernooi: het kantinepersoneel, de personen die een TV/console beschikbaar hebben gesteld en de fotograaf. Kort nadat een ieder de accommodatie had verlaten, klonk een hoop gestommel en viel de CIA met man en macht binnen. De rest is geschiedenis...

Foto's: Henk Kuik

Advertentie

Active Creations Zwartsluis
websitesponsor Active Creations Zwartsluis
Twitter
Blijf op de hoogte en volg ons via https://twitter.com/SVDESZ.
Fotoalbum
FIFA-toernooi 2015 >
  • Sinds 1946
  • 500 leden
  • 3D klasse
  • 24 teams