Belangrijke thuiszege DESZ

Auteur: Remco Lachenal.

Zondag 24 april | ZWARTSLUIS – Het vlaggenschip van DESZ heeft zaterdag drie belangrijke punten gepakt in de thuiswedstrijd tegen Klazienaveen. De rood-witten legden de basis voor deze zege in de eerste helft, toen zij het net tweemaal lieten bollen. Na de theepauze moesten de Sluzigers al gauw verder met tien man, maar echt in de problemen kwam de ploeg niet. Pas toen DESZ met negen man kwam te staan, forceerden de gasten een aansluitingstreffer. Verder dan dat kwamen ze niet: 2-1.

De gastheren hadden zich geen betere start van de wedstrijd kunnen wensen. Binnen een minuut na het eerste fluitsignaal was het namelijk al raak. Een te korte terugspeelbal van de bezoekers werd opgepikt door Danny Moorman, die het speeltuig zonder problemen tegen de touwen wist te schuiven: 1-0.

Enkele minuten later waren de rood-witten dichtbij een uitbreiding van de score. Demian Slurink schoot de bal hard over vanaf links. Na een krap half uur waren de bezoekers voor het eerst gevaarlijk. Vanuit een kansrijke positie werd de bal echter wild over en naast getrapt.

Kort hierna was het aan de andere zijde van het veld wel raak. Jarno Nieborg zag de voorwaartse beweging bij Moorman en bediende hem op maat. De spits rondde vervolgens bekwaam af: 2-0. In het restant van het eerste bedrijf waren beide ploegen nog dichtbij een treffer. Gescoord werd er niet meer. Ruststand: 2-0.

In de eerste fase na de theepauze golfde het spel op en neer. DESZ leek de score uit te breiden, echter werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Noemenswaardigheden bleven hierna uit, tot de 59e minuut. Gerjan Konterman beging een overtreding op de rand van het eigen penaltygebied, wat hem tot ontzetting van alles en iedereen op een directe rode kaart kwam te staan. Een buitengewoon harde straf, met als gevolg dat DESZ met tien man verder moest.

Ondanks het feit dat de Sluzigers een man minder hadden, slaagden de gasten er niet in om echt gevaarlijk te worden. De thuisploeg werd weliswaar teruggedrukt op eigen helft, maar had verdedigend de zaken goed op orde. De grootste kans viel zelfs aan de andere zijde van het veld te noteren. Moorman leek het duel te beslissen maar stuitte op de doelman van Klazienaveen.

Met nog een krap kwartier te spelen, sloeg de vlam in de pan. Na een duel in de achterhoede van de thuisploeg, ontstond een situatie waar over en weer wat werd geduwd, getrokken en geworsteld. De leidsman, die het duel duidelijk niet in de hand had, trad op door enkel Martijn van der Heide een rode kaart te tonen. De thuisploeg moest hierdoor verder met negen man.

Niet veel later verzuimde de scheidsrechter opnieuw om adequaat op te treden. Door de hierna ontstane hectiek binnen en buiten het veld, besloot de arbiter vervolgens het duel te staken tot de gemoederen bedaard waren. Na een korte adempauze werden de laatste tien minuten afgewerkt. Al gauw leken de bezoekers de aansluitingstreffer te forceren. Deze werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Kort voor het einde van de wedstrijd volgde de aansluitingstreffer alsnog. Een corner werd door Patrick Bloemberg tegen de touwen gekopt: 2-1. Vanzelfsprekend geloofden de bezoekers hierdoor alsnog in een goede afloop. Deze kwam er niet, daar de scheidsrechter kort hierna besloot voor het laatst te fluiten. Eindstand: 2-1.

Volgende week gaat DESZ op bezoek bij ZFC Zuidlaren. Aanvang: 15.00 uur, sportpark De Wenakkers.