A1 op de rand van degradatie

Auteur: Gerjan van de Belt.

Maandag 11 april | De oudste categorie van onze jeugd staat op de rand van degradatie. Dat kun je nu wel vaststellen met nog maar 3 wedstrijden voor de boeg. Situatie is dat we eigenlijk de laatste 3 wedstrijden moet winnen om dan uit te komen op 17 punten. Maar dan mogen respectievelijk Workum niet meer dan (5) punten en VHK (4) punten pakken uit hun laatste 4 wedstrijden.

Dat we in deze situatie zitten is erg frustrerend voor de groep en staf. Elke wedstrijd is de inzet aanwezig, en kwa voetbal kunnen we makkelijk mee met de meeste tegenstanders in deze klasse. Alleen laten we het verdedigend weleens liggen, waar de aanvallers in deze klasse gretig gebruik van maken. En aanvallend krijgen we altijd onze mogelijkheden, waar het rendement dan weer te laag is. Goede voorbeelden daarvan zijn de laatste 4 wedstrijden.

Thuis tegen NOK kom je van 0-2 terug tot 2-2, met genoeg kansen op de 3 en 4-2 die je niet benut, en de tgst uit 2 counters wel 2 keer scoren.

Uit tegen Wolvega een wedstrijd die de hele 90 minuten in evenwicht was, op alle facetten van het voetbal. Behalve op het belangrijkste facet, de goals, waar Wolvega 1 maakte en wij 0.

Thuis tegen de koploper Staphorst waar we uit het niets zelf een eigen goal maakten. We dan ook snel een strafschop tegen kregen, die gepakt werd door onze keeper. Ons weer herpakken en er een echte wedstrijd van maakten, waar het verschil op de ranglijst niet te zien was. Op een verdiende 1-1 kwamen uit een strafschop. Zelf maar weer eens de 1-2 inleiden door een stom misverstand op onze linkerkant. Waar we in de 88 ste verdient op 2 -2 kwamen, door een geweldige uithaal van buiten de 16 in de kruising. Maar toch weer in blessuretijd de 3de tegentreffer moesten incasseren. Geen druk op de bal, niet meelopen met de tegenstander in je zone. Weer geen resultaat na weer een redelijke pot in bb, en op 3 domme momenten na, ook een redelijke pot bij bbt. Zo zuur gezien ons spel, beleving en inzet.

Afgelopen woensdag uit bij subtopper Rouveen ook weer zo onnodig verloren. We begonnen voor de verandering sterk en kwamen op 1-0. Bleven de bovenliggende partij tot de 18de minuut waar we weer matig verdedigden in een 1 tegen 1 en de rugdekking niet goed verzorgd was, 1-1. Niets aan de hand, we bleven Rouveen het moeilijk maken, tot de 30ste minuut, waar op onze linkerkant te slap werd ingegrepen en de aanvaller gretig van profiteerde. 2-1 dit was tevens de ruststand. De 2de helft brak er een noodweer uit boven Rouveen waar wij van profiteerden. We scoorden mede door de harde wind de 2-2. We bleven de bovenliggende partij kregen kansen maar weer niet scoren. En ja weer een slecht moment van verdedigen op links waar 3 man zich lieten uitspelen. Kom je ook nog 20 minuten met 10 man te staan omdat onze aanvoerder zijn frustraties uitte tegen de matig fluitende scheidsrechter. Maar de 10 binnen de lijnen bleven Rouveen terug drukken, met als gevolg vele gevaarlijke corners en schoten waar we geen geluk mee hadden. En dat Rouveen dik in blessuretijd de 4-2 scoorde deerde ons niet meer.

En zo ging het hele seizoen zo bij ons. Maar dat was wel de reden dat we gemotiveerd bleven. Op een enkele uitzondering na, geen wedstrijd kansloos geweest. Qua spelhervatting en uitvoering vaak de complimenten gehad, wat toch ook wel motiverend werkte.

Maar wat wel teleurstellend was dat we vaak individuele verdedigende fouten maakten. Tel daarbij dat we veel te weinig rendement haalden uit de gecreƫerde kansen, en we bij een tegenslag te vaak de wedstrijd weg gaven. En dat is de reden dat we in deze vervelende situatie zitten.

Maar gelukkig mogen we nog 3 X 90 minuten iets samen doen wat we graag doen. LEKKER BALLEN MET ELKAAR EN NA AFLOOP SAMEN EEN BIERTJE DOEN. En dan kijken we wel weer hoe de vlag erbij hangt.