6 puntenwedstrijd in Hoogeveen voor DESZ 1

Auteur: Stijn Westerhuis. Foto's: 72

Zondag 3 december | Voordat de ploegen in de 3e klasse de winterstop ingaan staan er nog twee enorm belangrijke wedstrijden op het programma. Deze twee wedstrijden kunnen bepalend zijn waar DESZ zich op moet gaan richten als er na de winterstop verder wordt gevoetbald. Wordt het aanhaken in de echte middenmoot of wegblijven van de degradatiezone. De eerste van de twee belangrijke clashes is uit tegen De Weide.

Na een 1-1 gelijkspel op Sportpark Cingellanden tegen F.C. Ommen probeert de ploeg van Kaagman deze lijn door te zetten en de drie punten mee te nemen naar Zwartsluis. Tegenstander De Weide heeft een goed gevoel overgehouden aan de laatste twee weken. Twee winstpartijen tegen achtereenvolgens F.C. Ommen (1-0) en DVC Dedemsvaart (1-5). Ook De Weide hangt onderaan de middenmoot en zal proberen aan te haken. Kortom alles is aanwezig voor een koude maar mooie voetbalmiddag in Hoogeveen.

DESZ treedt aan in dezelfde opstelling als de week daarvoor tegen F.C. Ommen. Die opstelling schiet uit de startblokken. Na een ingooi van Naberman vanaf de linkerkant wordt de bal weggekopt, deze wordt opgevangen door Lassche die kort en snel uithaalt. De bal verdwijnt al binnen de minuut in het net. Een droomstart voor de ploeg uit Zwartsluis, 0-1. Een flinke klap voor De Weide die daar van moeten bijkomen. Dat blijkt, want niet veel later lijkt DESZ op 0-2 te komen door Makkink. Wederom gaat er een aanval over de linkerkant aan vooraf. Uiteindelijk lijkt de voorzet makkelijk te pareren voor de keeper van De Weide maar die lost. Makkink is er als de kippen bij om de bal binnen te tikken met licht contact met de keeper. De scheidsrechter vindt het echter te veel en keurt de treffer af tot onbegrip van DESZ.

Aantal minuten later komt DESZ goed weg. Voorzet vanaf de rechterkant van De Weide wordt tweemaal tegen het aluminium gekopt en geschoten. Na deze storm aan gevaarlijke momenten in het eerste kwartier gaat de storm liggen. Paar speldenprikjes vanuit de kant van De Weide is het dan ook wel. Tien minuten voor rust wordt er wel noodgedwongen gewisseld door beide ploegen na een ongelukkig duel. Kats komt in de ploeg voor Westerhuis en ook de directe tegenstander van Westerhuis verlaat het veld. DESZ gaat met een 0-1 voorsprong de rust in.

In de tweede helft verandert het spelbeeld weinig ten opzichte van de periode net voor rust. De Weide probeert tot kansen te komen en DESZ gaat vooral in de achteruit. Als DESZ de bal verovert zijn ze de bal ook weer snel kwijt. Maar grote kansen krijgt DESZ niet tegen. Aantal schoten die richting missen en een aantal steekballen waarbij De Lange goed oplet en zijn doel schoon houdt. Het blijft spannend omdat DESZ er niet uitkomt en De Weide blijft proberen. De bal hoeft maar een keer goed te vallen en het staat gelijk. Dit gebeurt niet doordat DESZ goed blijft verdedigen en De Lange een puike pot keept. Na een aantal wissels met Marsman en Schoonewelle, die zijn debuut maakt, voor Makkink en de duizelige Kats na een tik op zijn hoofd. Ook is even daarvoor Eilander al vervangen door Van der Heide.

De gevaarlijke kans voor De Weide blijft in de slotfase nog steeds uit. Sterker nog, DESZ komt er zowaar eens uit. Voorafgaand aan de wedstrijd werd duidelijk aangegeven door Kaagman en Doosje dat de keeper ver voor zijn goal speelt. Moorman maakt hier handig gebruik van en schiet van een meter of 40 de bal over de ver voor zijn goal spelende keeper. Geweldige goal en wedstrijd in het slot, 0-2. Nog geen drie minuten later komt DESZ er nog een keer uit en doet Lassche het nog eens over. Dit keer van een meter of 30 schiet hij DESZ naar een ruime overwinning, 0-3.

Volgende week staat er nog een uitwedstrijd op het programma. De ploeg uit Zwartsluis gaat dan tegen Elim proberen het goede gevoel door te trekken de winterstop in.

Met dank aan Jan Willem Oldenbeuving voor de beelden van deze wedstrijd en het trotseren van de kou.