“Je moet me niet schreeuwen “ of toch wel !!

Auteur: Arko Halfmouw. Foto's: 19

Zondag 4 februari | Het is zaterdagmorgen 10:45 uur de DESZ ladies verzamelen zich in de commissiekamer voor de bespreking. Waar op het bord een slogan staat geschreven “we won’t hold back, we gone stand our ground “de dames staan op scherp en een vuurpeloton richt zich op de dichter van deze morgen “Eddy” met de woorden dat het niet goed is geëngelst.

Soms is het Engels en dan bedoel ik niet alleen het voetbal maar ook de fantastische taal toch veel mooier dan het Nederlands. Het is niet voor niets dat meer dan een kwart van de bewoners van deze aardbol deze taal spreekt en culturen en mensen verbindt net als de sport.

Soccer is a sport but it's more than just a game. It's not about scoring goals,the glory or the fame. Once you are a fan you'll understand the claim. That soccer is a way of life. A passion you just can't tame.

Maar goed de taalbarrière tussen Rouveen en Zwartsluis zal niet het ding zijn waar de strijd vanmiddag om 12:00 uur voor zal losbarsten, dat zal gaan om drie punten die de beide ploegen wel willen pakken.

Als de bespreking klaar is gaan we richting het parkeerterrein om de groep te verdelen over het aantal auto's dat vervolgens langs de Conradsweg richting voetbalvereniging SC Rouveen afreist.

Onderweg met een mooie track (echt niet) van broederliefde volume op standje 10 met als titel "je moet me niet schreeuwen "Mi no lob no Bari" veel meer dan geschreeuw is het niet. Eenmaal aangekomen bij het mooie clubgebouw van Rouveen stap ik uit de auto met het idee dat ik beter terug kan lopen de terugweg, wat een muziek een tekst waar geen touw aan vast te knopen is. Ik tik de BMW op zijn achterste, de klep gaat open ik haal de tas eruit en loop richting het sportcomplex. Onderweg raap ik nog een fiets op zodat de spelers van DESZ er veilig en zonder blessures langs kunnen. Waarop Miranda vraagt of ik haar fiets ook even wil zoeken, want die schijnt afgelopen nacht spontaan een duik te hebben genomen in het Meppelerdiep. Even dreggen net als afgelopen dinsdag toen de sloot nog vol lag met ballen na een training koppen en passen.

De donderdagavondtraining werd afgesloten met Code Rood, de ziekenboeg begint aardig vol te raken.

Vandaag dus niet in de sloot te belanden en de voeten droog te houden de schade te beperken een kleine nederlaag al in het achterhoofd ingecalculeerd omdat de ploeg uit Zwartsluis het in Rouveen altijd lastig heeft. De thuisploeg beschikt over een geweldige keeper "Ilse" een fantastische middenvelder "Avithal" en een goeie snelle rechtsbuiten "Susanne". Een goede, leuke en jonge ploeg waar we gewaarschuwd voor waren gezien de stand.

Na een voorbereiding die niet geheel vlekkeloos verliep floot de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd. Het was de thuisploeg die gelijk vol druk zet en ook al in minuut 1 toeslaat. Een bal die te kort wordt ingespeeld, wordt onderschept en door de rechtsbuiten van de thuisploeg goed voorlangs afgegeven en binnengetikt 1-0.

Het is DESZ die direct met een antwoord komt, een bal onderschept door Imogen die hem doorspeelt op Jari die vervolgens Carolien weer bedient. Carolien schiet de bal strak in waarbij keeper Ilse kansloos is; 1-1. De voorsprong is dus van korte duur.

Wat ook van korte duur is, is de gelijke stand op het scorebord want wat al een dubieuze beslissing was op zichzelf als het gaat om of het een overtreding is of niet, krijgt dit nog een extra beladen gevoel als scheidsrechter Hoeve de bal ook nog eens op de stip legt omdat het binnen de 16 meter zou zijn geweest. De penalty wordt genadeloos binnen geschoten hoewel Miranda wel in de goede hoek zat maar er net niet de vingers tegenaan kon krijgen. De thuisploeg die echt wel beter aan de wedstrijd is begonnen dan de Sluzigers staan dan in minuut '6 weer voor met 2-1.

Wat voor een knotsgekke wedstrijd gaat dit worden. Zes minuten aan de gang en we zijn al 3 doelpunten verder.

Maar helaas nu is het van langere duur we zijn inmiddels 23 minuten onderweg als Jari de strijd met haar lies opgeeft en Sara haar debuut na een aantal jaar afwezigheid weer maakt voor de ploeg uit Zwartsluis. Hierdoor komt er wat meer schwung in de wedstrijd door de snelheid waarmee ze over de flank heen zweeft. Wel één probleem: ze lijkt stijf rechts te zijn waardoor ze iedere keer moet kappen en naar binnen draaien om een schot te lossen. De bezoekers uit Zwartsluis krijgen steeds meer grip op de wedstrijd al is het gevaar van de thuisploeg nog niet helemaal geweken, zijn de grote kansen nu voor DESZ.

We gaan de rust in met de stand op 2-1.

Na de rust gaat DESZ er vol tegenaan om de wedstrijd om te draaien. Nu Hannah erin op de linkerflank en Sara naar rechts doorgeschoven. De kansen nemen toe en de achterhoede heeft alles onder controle, waarbij Demi nog meer druk naar voren kan zetten. De dames van DESZ knokken voor elke bal maar die stand wil maar niet van dat bord af. Al komt die goal steeds dichterbij, keeper Ilse heeft niet elke bal meer in één keer klem.

Vanaf de zijkant komt vanuit het publiek steun voor beide ploegen en worden de ploegen naar voren geschreeuwd. Ook vanaf het naastgelegen grasveld komt steun van vader Veerman die zelf de voetbalsloffen ook aan heeft getrokken en zich nog even wil laten horen, wat vervolgens weer wordt beantwoord door de meegereisde Sluzigers. Kortom de spanning neem steeds meer toe.

Eén van de verdedigers van de thuisploeg moet het veld verlaten met een blessure omdat ze bij een actie waarbij ze de bal probeert te blokken geblesseerd raakt en niet verder kan. Ook de pijntjes bij de gasten worden langzaam zichtbaar; schaafwonden en opengereten knieën, het is een waar slagveld aan het worden.

Maar de stand is nog steeds 2-1 in het voordeel van de thuisploeg en lijkt er niet af te willen net als de tijd die al 3 minuten lang op de 80e minuut blijft staan. Ook de irritatie bij Daphne neemt toe en zij staat af en toe met de handen te zwaaien waar iedereen mee bezig is. Dan komt er een schreeuw van Arko vanaf de zijkant naar haar toe terwijl ze in balbezit is,met de opdracht om eens te schieten. Daphne legt alles in het schot en de bal gaat vanaf 25 meter over de keeper heen onder de lat en daar is dan de 2-2. En het geloof is er dat de 3 punten mee gaan naar Zwartsluis. Soms maakt "wel schreeuwen" iets los bij iemand.

DESZ zet alles op alles om nog een doelpunt te maken en grote kansen zijn er maar de keeper en de lat blijken een obstakel vandaag. Dan is het eindsignaal daar en worden er 2 punten verdeeld. We pakken dus uiteindelijk één punt maar voelen de 2 punten verlies. Dus geen overwinning foto vandaag. Toch wel trots op de ploeg die alles heeft gegeven. En foto's zijn er vast wel want de Sluziger paparazzi is wel gesignaleerd.

Na even een versnapering in de kantine, de gehaktbal saté en het pilsje, op naar het parkeerterrein om terug te gaan naar de Cingellanden, waar auto's stuk voor stuk wegrijden behalve de BMW: die heeft er geen zin meer in. Ik stel de vraag wordt het dan toch terug lopen? Waarop Carolien zegt: "Verdorie nu blijven niet alleen de punten hier maar ook de auto."

Eén voordeel wel: ik hoef niet weer te luisteren naar "je moet me niet schreeuwen".

SC Rouveen VR1 – DESZ VR1: 2-2

Geschreven: de TiepMiep

Met dank aan Jan Willem Oldenbeuving voor de foto's.