Hoop en strijd: DESZ VR 1 vecht terug maar verliest van Urk

Auteur: Hannah Hulst.

Maandag 21 oktober | Afgelopen zaterdag stond de uitwedstrijd tegen Urk VR1 op het programma. De warming-up van DESZ verliep opvallend stil en gefocust, zonder gebruikelijke grapjes en luchtigheid. Waarschijnlijk waren alle grappen en het gelach al op tijdens de halfuur durende wandeling naar het achterste veld op het sportpark. Tijdens het intrappen leek ons geluksgetal ‘3’ ons tegemoet te komen door de drie euro die Mariël van het veld opraapt. Wie weet gaan we vandaag ook met de drie punten naar huis. Het zal geen makkelijke pot worden tegen de Urker dames die we in de afgelopen jaren wel eens eerder zijn tegengekomen. Nu in deels nieuwe samenstellingen aan beide kanten, belooft dit een spannende wedstrijd te worden.

De wedstrijd begon met een strikte scheidsrechter die meteen duidelijk maakte: vandaag geen gepraat, alles enkel via de aanvoerster. Vijf minuten later sloeg Urk direct al toe. Na een vroege kans voor DESZ ging het in de omschakeling net te traag, een scherpe counter leidde tot een doelpunt. Ondanks twee reddingen van Hanneke, rolde de bal uiteindelijk dan toch over de lijn: 1-0. DESZ reageerde met twee kansen. Daphne kreeg ruimte op het middenveld, dribbelde door en nam een schot van afstand, maar deze vloog over. Kort daarna stuurde Daphne een steekpass op Imogen, maar haar poging belandde in het zijnet.

Een lange bal vanaf de linkerkant werd door Urk strak voorgegeven en na een fraaie aanval werkten zij de bal binnen: 2-0. Al gauw volgde de 3-0, toen een voorzet door wat geklungel voor het doel van DESZ toch werd binnengetikt. Gelukkig kreeg DESZ direct daarna een penalty vanwege hands aan de kant van Urk. Na kort overleg, besloot Hannah achter de bal te gaan staan. Zij bleef ijzig kalm en schoot de bal in de linkerbovenhoek: 3-1. Het gaf DESZ hoop, maar die werd al snel de kop ingedrukt toen Urk in '29 opnieuw scoorde na een voorzet op de paal en een rebound: 4-1. Urk kreeg drie corners op rij, maar dankzij goed verdedigend werk van onder andere Demi en een strakke kopbal voor het doel bleef verdere schade uit. In '36 bracht Anne Mieke DESZ terug in de wedstrijd. Na een goede steekpass van Daphne punterde ze de bal langs de keeper: 4-2. Een minuut later is het echter weer Urk die scoort. De snelle rechtsbuiten schiet de bal van afstand over Hanneke heen: 5-2.

Kort voor de rust zorgt een driepotig hondje nog voor wat onrust op het veld. Gelukkig hoefde het spel niet stilgelegd te worden, en net zo snel als het hondje kwam, was het weer verdwenen. Tijdens de rust zorgde Lucia voor wat welverdiende verfrissingen, met een assortiment aan AA-drankjes, sportwater, paprikachips, Snickers en koffie. Het team kon even op adem komen voor wat nog een spannende tweede helft zou worden.

De tweede helft begon met vuur. In de 49e minuut zette Anne Mieke hoog druk en veroverde DESZ de bal. Daphne steekt later de bal perfect op Anne Mieke, die één-op-één met de keeper koel bleef en de 5-3 binnenschoot. Ook nu werd de hoop snel gedoofd toen Urk profiteerde van een fout in de opbouw van DESZ en de 6-3 binnenschoot. Vijf minuten later is het weer Urk die scoort: 7-3.

De door Lucia gehaalde Snickers komt goed van pas wanneer Daphne, al vliegend, op haar achterhoofd terechtkomt. Topper Yael komt de Snickers brengen, want 'je bent jezelf niet als je trek hebt'. Na een ontspannende lach een adempauze kan DESZ er weer tegenaan. Uit een corner aan de kant van DESZ komt de bal op het hoofd van Imogen die er net geen doelpunt uit kan halen. DESZ blijft hoog druk zetten en komt in het 16-meter gebied van Urk. Na wederom hands aan de kant van Urk, krijgt DESZ een penalty mee. Hannah neemt de penalty, dit keer linksonder in de hoek: 7-4.

DESZ bleef strijden, en na enkele gevaarlijke momenten wist Hannah de bal in de 69e minuut voor te leggen op Anne Mieke, die beheerst scoorde 7-5. 'Potverdomme, we leven nog!' schreeuwde de coach vanaf de zijlijn. Er leek weer iets mogelijk. In minuut 75 is het weer DESZ die een kans kan laten resulteren in een doelpunt. Hannah komt vrij voor het doel, draait goed weg en scoort: 7-6. Daphne pakt nog een gele kaart mee wegens 'praten', wat aan het begin van de wedstrijd al werd verboden door de scheidsrechter. Vanaf de bank werd geroepen 'DAT IS DAN € 12,50'. In de slotfase werd DESZ steeds gevaarlijker. De Urker verdediging kraakte, maar hield stand. De scheidsrechter floot uiteindelijk af met een eindstand van 7-6, ondanks een dappere comeback van DESZ.

'Wat een dynamiek en karakter in die tweede helft, wat een knokken', zei Rob na afloop. 'Net een korfbaluitslag'. Helaas leverde de gevonden drie euro van Mariël geen drie punten op, maar DESZ liet veerkracht en strijdlust zien tot het laatste fluitsignaal.

Volgende week staat er een vrije zaterdag op het programma voor de dames van DESZ. Wij zien jullie support graag tegemoet bij de volgende thuiswedstrijd tegen ASV Dronten op 2 november om 13:30!