​DESZ strandt in nacompetitie en blijft tweedeklasser

Auteur: Remco Lachenal.

Donderdag 13 juni | ZWARTSLUIS – De hoofdmacht van DESZ is er niet in geslaagd om de finale van de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse te bereiken. Op het eigen sportpark bleek VEV'67 na 120 minuten te sterk. Beide ploegen wisten tijdens de reguliere speeltijd één keer te scoren, waarna de verlenging uitkomst moest bieden. Dat gebeurde in het voordeel van de bezoekers: 1-2.

In de beginfase van het duel tastten de beide ploegen elkaar nog af, waardoor noemenswaardige momenten uitbleven. Na zo'n tien minuten werden de gasten voorzichtig sterker en trokken zij het initiatief naar zich toe. Renee Agterhuis moest in deze periode meerdere malen handelend optreden. De thuisploeg stelde hier aanvankelijk weinig tegenover.

Tot de 25e minuut. Danny Moorman werd weggestuurd en zag de sluitpost van VEV'67 voor zijn doel staan. De lob van de aanvaller ging naast. Deze mogelijkheid ten spijt, veranderde het wedstrijdbeeld niet. De bezoekers waren duidelijk sterker en drukten de Sluzigers terug op eigen helft. Zij hadden verdedigend de zaakjes echter goed op orde. Echt gevaarlijk werden de gasten dan ook niet.

In een fase waarin het offensief van de bezoekers wegebde, was DESZ bijna trefzeker. Tom Kisjes stuurde Moorman ineens weg, die uiteindelijk de hoek voor het uitzoeken had vanaf de rand van het penaltygebied. Hij stuurde het leer net naast, waardoor de brilstand op het scorebord bleef staan. Ruststand: 0-0.

Binnen twee minuten na de theepauze kwam de thuisploeg, tegen de verhouding in, op voorsprong. Kisjes zette de doelman van VEV'67 onder druk, die zich daarmee geen raad wist. Via Kisjes belandde het speeltuig voor de voeten van Moorman, die op zijn beurt Kisjes bediende. Hij schoof het leer in het inmiddels lege doel: 1-0.

Heel even leken de gasten van slag en kregen de rood-witten iets meer lucht. Dit was was echter van korte duur. Al gauw namen de bezoekers het heft weer stevig in handen en kreeg hun dadendrang meer vorm. Agterhuis werd meerdere malen getest maar stond even zo vaak zijn mannetje.

Ruim twintig minuten voor tijd moest ook hij capituleren. Middels een splijtende steekpass werd Mats Wolthuis vrijgespeeld, die aan de aandacht van de Sluziger' defensie was ontsnapt. Hij drukte beheerst af vanaf rechts: 1-1. Het was de gasten uit Leek er vervolgens alles aan gelegen de wedstrijd nog binnen de negentig minuten te beslissen.

Dit had tot gevolg dat de gastheren veelvuldig op eigen helft werden teruggedrukt. Gevaarlijk werden zij niet meer. In balbezit waren zij simpelweg te onrustig en slordig. Met nog zo'n vijf minuten te spelen was VEV'67 dichtbij een late beslissing. Een indraaiende vrije trap werd door één van de rood-witte verdedigers verlengd en belandde op de dwarsligger. DESZ kroop door het oog van de naald en hield stand tot het laatste fluitsignaal, waardoor de beide teams zich konden opmaken voor een verlenging.

Hierin wijzigde het spelbeeld aanvankelijk niet. De rood-witten werden veelvuldig teruggedrukt in de verdedigende stellingen en kwamen nauwelijks meer onder de druk van de gasten uit. Toch werden ook zij in eerste instantie niet gevaarlijk. Tot het alsnog raak was in de 103e minuut. Een lange bal van achteruit werd verlengd tot in de loop van Arjan de Vries: 1-2.

In de tweede helft van de verlenging speelden de gastheren alles of niets. Met man en macht gingen zij op zoek naar de gelijkmaker. In de laatste minuut van de verlenging was invaller Mika Esteïe daar dichtbij. Zijn poging van binnen het penaltygebied eindigde aan de verkeerde kant van de paal. Niet veel later klonk het laatste fluitsignaal. Eindstand: 1-2.

Het seizoen voor DESZ 1 zit er daarmee op. Dat is nog niet het geval voor DESZ 2. Zij spelen aanstaande zaterdag de finale van de nacompetitie. Tegenstander is VVI 2. Aanvang: 14.30 uur, sportpark Pieter Bultsma, Oudehaske.